Concertmuziek

Jean Fournet dirigeert al vijftig jaar Nederlandse orkesten. De 87-jarige Fransman werkte bij het Rotterdams Philharmonisch orkest, het Radio Filharmonisch orkest, het Concertgebouworkest en vele andere orkesten. Zijn vijftigjarig jubileum bij het RFO viert hij zaterdag met een programma met Franse werken, wat al die jaren zijn specialiteit is geweest: van Debussy 'La boîte à joujoux'en van Berlioz de 'Symphonie fantastique'. Amsterdam, Concertgebouw: 19/11.

Orkest van de achttiende eeuw. In de serie Wereldberoemde Barokorkesten is dit orkest het enige Nederlandse ensemble. Qua samenstelling en grootte lijkt het op de orkesten die in de achttiende eeuw in Mannheim, Parijs en Wenen opereerden. Ook spelen ze op instrumenten uit die tijd. Onder leiding van Frans Brüggen speelt dit orkest Rameau's orkestsuite 'Zoroastre' en van Mozart de 'Jupitersymfonie' en drie aria's die hij schreef voor zijn schoonzus Aloysia Weber. Sopraan is Cyndia Sieden. Amsterdam, Concertgebouw: 20/11.

Calefax is een van de ensembles die profiteren van de verschuiving van subsidies van orkesten naar ensembles. Het bestaat inmiddels vijftien jaar. Dat feit vieren de rietblazers dinsdag met een concert. In 1985 begonnen als een groepje leerlingen van het Barlaeus Gymnasium in Amsterdam schreven zij eerst zelf stukken voor hun bijzondere samenstelling In 1997 wonnen ze de Philips Morris Kunstprijs en konden zij andere componisten opdrachten geven. Onlangs kwam een cd uit met een eigen bewerking van Bachs 'Kunst der Fuge'. Tijdens het jubileumconcert met zangeres Vera Westera, zal een nieuwe cd, '600 years Calefax', worden uitgereikt. Amsterdam, Concertgebouw, 21/11.

Mondriaankwartet. De strijkkwartetten van Bartok behoren tot de belangrijkste die de vorige eeuw zijn geschreven, omdat hij de oude technieken van dit genre op moderne wijze vorm gaf. Het Mondriaankwartet speelt het vierde kwartet, aangevuld met werken van George Antheil, Guus Janssen en Alexander Mossolov. Den Haag, Nieuwe Kerk: 19/11, 14.15 uur.

Mozarts Requiem is een topper voor amateurkoren en -orkesten. Maar professionele orkesten hebben het niet vaak op het programma. Deze week dirigeert Marc Soustrot dit werk bij het Brabants orkest en het Brabant Koor, tezamen met de derde Orkestsuite van Bach. Solisten zijn Julia Borchert (sopraan), Silvia Hablowetz (mezzosopraan), Hans Peter Blochwitz (tenor) en Stephen Milling (bas). Den Bosch, Theater aan de Parade. 16/11; Tilburg, Concertzaal: 17/11; Eindhoven, Muziekcentrum Frits Philips: 18/11; Breda, Chassétheater: 19/11, 15.00 uur.

Dirigent Claus Peter Flor is een groot kenner van de muziek van Mendelssohn. Met de Bamberger Symphoniker nam hij alle symfonieën van deze componist op. Bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest dirigeert hij de vierde (Italiaanse) symfonie, die volgens Flor helemaal niet zo Italiaans is als de gebruikelijke ondertitel doet vermoeden. Verder staat de toneelmuziek van Bizets 'L'Arlesienne' op het programma. Rotterdam, De Doelen: 17/11; Den Haag, Anton Philipszaal: 18 en 19/11.

Mauricio Kagel zorgde onlangs voor onrust in het Amsterdamse Concertgebouw door een ontvoering van een half orkest te ensceneren. Zaterdag is in de Matinee op de vrije zaterdag de Nederlandse première van zijn 'Schwartzes Madrigal' voor koor en instrumenten. Ook dit wordt een vorm van 'instrumentaal theater'. Marcus Creed dirigeert het Groot Omroep Koor en enkele instrumentale solisten. Amsterdam, Concertgebouw: 18/11, 15.00 uur.

Jazz

Bobby Previte geldt niet alleen als een van de meest muzikale slagwerkers in de jazz, maar ook als voorbeeld van een componerende drummer van het allerhoogste niveau. Kenmerkend voor Previte is zijn kameleontische instelling. De ene keer speelt hij extreme improvisaties met John Zorn, de andere keer plooit hij zich naar de eisen van een (bevriende) werkgever. Daarnaast leidt hij verschillende groepen, waarmee hij zijn muzikale voorkeuren kwijt kan. Bump The Renaissance Band is zo'n groep. Zoals we van Previte kunnen verwachten, heeft het een superbezetting, met trombonist Ray Anderson, tenorsaxofonist Marty Ehrlich, toetsenist Wayne Horvitz en basgitarist Steve Swallow. Dinsdag speelt Bobby Previte met zijn Bump The Renaissance Band in de Concertzaal in Tilburg.

De Blues Estafette beleeft zaterdag zijn 21ste editie in het Utrechtse Vredenburg met optredens van zo'n twintig Amerikaanse bluesbands en artiesten. Daartussen oude bekenden als de Arthur Adams Band en de Michael Burks Band, maar ook relatief onbekende artiesten als Roy Gaines, Jody Williams en Roscoe Robinson. Waar het op dit luilekkerland voor bluesliefhebbers om gaat is het presenteren van de beste en zuiverste Amerikaanse blues uit bluescentra als New Orleans en Chicago, maar ook proeven van southern soul, country blues, Texas blues en Delta Blues. De Blues Estafette begint 's middags om drie uur en duurt tot circa drie uur 's nachts.

Pop

Popronde. Voor het derde achtereenvolgende jaar reist de Popronde door Nederland om een dwarsdoorsnede te geven van het muziektalent. 25 bands traden (gratis) op in tien verschillende steden. Vrijdag 17/11 de slotavond in Amsterdam met optredens van Seedling, J. Perkin, Redivider, Green Hornet, Chantal Acda en Longshot. Info: 'www.popwaarts.nl'.

Candy Dulfer verzorgt de laatste flashback van dit jaar, en koos voor funkmuziek uit de jaren zeventig. ,,Funk is muzikaliteit op z'n hoogtepunt'', volgens Dulfer, die selecteerde uit het werk van George Clinton, Sly Stone, James Brown en Temptations. Dinsdag 21/11 in Alhambra in Leiden, 22/11 Plan C in Rotterdam en 23/11 de slotavond in Paradiso Amsterdam.

Ilse DeLange verraste twee jaar terug met haar debuutalbum 'World of Hurt'. Onlangs verscheen haar nieuwe plaat 'Livin' on love', die niet alleen country bevat: dat voelde te veel als een 'beperking'. Nu gaat DeLange weer op tournee: op 19/11 De Kade in Zaandam, 21/11 de Boerderij in Zoetermeer, 23/11 Burgerweeshuis in Deventer.

Night of the proms. UB40, Il Novecento, Alessandro Safina, Coolio, Chrissie Hynde en Abel zijn enkele van de artiesten die vanaf vanavond optreden in Ahoy' Rotterdam. Op 16,17,19/11 en 22 t/m 29/11. Meer info op 'www.notp.com'.

Crossover. De Crossover Awards reizen door het land. Vanavond in Nighttown Rotterdam optredens van Spy Fi, Speedboat FC en Roog & Rose.

Londen Calling vindt zaterdag plaats in Paradiso Amsterdam. Optredens van onder meer Brassy, Lowgold, Tahiti 80, Birthday en Cay. Aanvang 20.00 uur.

Brassy. 17/11 Ekko in Utrecht.

Bettie Serveert. 17/11 Kade in Zaandam, 18/11 Manifesto in Hoorn.

Elton John. 18/11 Ahoy' Rotterdam.

Krezip. 18/11 Lantaarn in Hellendoorn.

Nits. 17/11 Chassé Theater in Breda, 22/11 Schouwburg Amphion in Doetinchem.

Noa. 19/11 in Carré Amsterdam.

Vals Licht. 17/11 Peppel in Zeist, 18/11 de Verander in Hilverenbeek.

Dans

Fresh Vibes van het Nederlands Dans Theater II gaat vanavond in première. Het programma bevat nieuw werk van de jonge choreografen Johan Inger ('Dream Play', op muziek van Stravinsky) en Jacopo Godani (een stuk op muziek van Diego Dall'Osto, die dit stuk in opdracht van het NDT componeerde). Verder wordt 'Round Corners' gedanst, een stuk uit 1998 van Inger, op muziek van Tüür en Pürt. Vanavond, vrijdag en zaterdag in het Danstheater in Den Haag, 21/11 Stadsschouwburg Groningen, 22/11 Stadsschouwburg Utrecht, 23/11 Stadsschouwburg Amsterdam. Tournee tot eind januari.

Cadance. Tot en met 25/11 vindt in Den Haag de 10e editie plaats van het festival voor moderne dans plaats. Cadance toont 19 premières van toonaangevende choreografen en jonge makers. Hoewel Hans van Manen twee weken geleden kritiek uitte op het feit dat alles steeds 'nieuw' moet zijn, gebruikt dit festival het aan Homerus ontleende motto 'Want dat lied roemen de mensen het meest, dat hun het nieuwst in de oren klinkt'. Deze week onder meer werk van Bruno Listopad, Arthur Rosenfeld, José Navas (Company Flak), Sascha Engel, Christina Gehrig Binder en Paul Selwyn Norton. De voorstellingen zijn in het Korzo Theater, Theater a/h Spui en Pulchri Studio. Info: 070/3637540 of 'www.cadance.nl'.

Scapino gebruikt het Bachjaar om het uit 1993 daterende 'Perfect Skin' van Ed Wubbe weer op het repertoire te nemen. Het stuk, gezet op muziek van Bach, is een van de succesvolste voorstellingen van het Scapino Ballet Rotterdam. Met live begeleiding van het Perfect String Ensemble gaat het tot half januari op tournee. Komende dagen in Roosendaal (De Kring, 17), Zaandam (Zaantheater, 18), Den Haag (Danstheater, 20 en 21), Schiedam (Theater a/d Schie, 22).

Tour de Dans. Zondagmiddag 19/11 van 15.30 tot 18.00 uur vindt in het Rotterdamse Theater Zuidplein de 'Tour de Dans' plaats. Het Landelijk Centrum Amateurdans, De Kas en de Kunstbende zochten in het hele land naar jong danstalent en 'strakke dansacts' en liet dat talent coachen door dansprofessionals. Het resultaat loopt uiteen van breakdance, country-line dancing, theaterdans en Indiase dans tot streetdance. CKV-vouchers zijn geldig.

Jeugd

Mummenschanz maakt humoristische mimevoorstellingen met maskers, bewegende beelden en verbluffende vermommingen. Vermomd als platgeslagen pasta of bollende ballon nemen de spelers emoties als liefde, woede en jaloezie op de hak. In de nieuwe voorstelling 'Next' mengen zij mime met acrobatiek. Te zien 18/11 in de Leidse Schouwburg, 19/11 in de Stadsschouwburg, Eindhoven, 20/11 in Theater Carre, Amsterdam.

Stella Den Haag. 'De meisjes laten me allemaal links liggen, omdat ik zo bloos en nooit weet wat ik moet zeggen.' 'No milk today' van Stella Den Haag vertelt het tragische verhaal van de verlegen jongen Gijsbert die na de dood van zijn vader alleen en berooid achterblijft. Tweemaal te zien op 17/11 tijdens het Jonge Harten Festival, Groningen en 10/12 in het Steigertheater, Nijmegen.

Munganga speelt een kleutervoorstelling over angst en vrijheid. 'Mama Pia' woont in een prachtig huis vol bloemen en vogels, maar ze kan er niet van genieten. Ze is bang voor dingen die er niet zijn en zorgen maken van haar huis een gevangenis. Te zien 19/11 Theater Bouwkunde, Deventer en 22/11 in de Krakeling, Amsterdam.

Cobra. In het Cobra Museum voor moderne kunst, Amstelveen, is de expositie 'Het kind in Cobra' te zien. De 120 kunstwerken laten duidelijk de invloed zien van de kindertekening op het werk van de Cobra kunstenaars. Tegelijkertijd is een expositie te zien van kindertekeningen rond het thema 'feest', ter ere van het vijfjarig bestaan van het museum. Te zien t/m 28 januari 2001.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden