Concertmuziek

Alleen het Concertgebouw te Amsterdam houdt de symfonische muziek draaiende in de zomer met de serie Robeco-concerten. De parade van zeer goede tot toporkesten begint op 1 juli met het Symfonie-orkest van het Koninklijk Conservatorium: de achtste van Bruckner onder leiding van Lawrence Renes. Zeer interessant op 2 juli in de kleine zaal de 'Sonates zowel voor zaal als kerk' van Ignaz Biber door Combattimento Consort Amsterdam. Op 4 juli is er een unieke kans om Philippe Herreweghe en het Kon. Filharmonisch Orkest van Vlaanderen in de grote romantiek te horen: Bruckner 9 en Schubert 8, allebei 'unvollendet'. Een aanrader: 7 juli met het onder Jean-Claude Casadesus prachtig spelende Orkest van Lille in 'Ein Heldenleben' van R. Strauss, en met François-René Duchable in Beethovens 'Keizer-concert'.

Het Concertgebouworkest heeft nog twee Amerikaanse programma's: op 2 juli in het Concertgebouw onder Leonard Slatkin onder meer Bernstein en Gershwin; op 4 juli in het Vondelpark om 21.00 uur Gershwin, Copland en Barber (het beroemde adagio voor strijkers).

Carillon

Torenmuziek heet de concertserie die de actieve beiaardkring van Dordrecht organiseert op het carillon van de Grote kerk van Dordt. Iedere donderdag in juli en augustus een zeer gevarieerde programmering; er zijn veel goede luisterplekken rond de indrukwekkende toren. Een aantrekkelijk seizoensboekje geeft de serie allure.

De elegante spits van de Grote kerk in Nijkerk herbergt een beiaard die in de kern teruggaat tot 1774, met klokken van Petit. Onlangs zijn er twee klokjes aan toegevoegd, zodat er nu 51 klokken hangen. Iedere donderdag in juli en augustus tussen 20 en 21 uur klateren de klanken over het vroegere Zuiderzee-stadje. Freek Bakker opent op 1 juli de serie met originele stukken en geraffineerde bewerkingen van o.a. drie liederen van Schumann.

Orgel

Alkmaar neemt dit jaar met een internationaal orgelconcours en een academie-week de rol over van Haarlem. Op het Schnitger Orgelconcours gaat het niet om improvisatie maar om literatuurspel. Morgen om 20 uur vindt de finale plaats in de Grote St-Laurenskerk op het Hagerbeer/Schnitger instrument met drie kandidaten. Zij leggen de eindproef af met Bach: 'Allein Gott in der Höh sei Ehr', de toccata en fuga BWV 564 en naar keuze een koraalbewerking uit Clavierübung III. Voor de winnaar ligt er tienduizend gulden klaar. Vanavond om 20 uur concerteren twee van de vijf juryleden: Hans Davidsson en Jacques van Oortmerssen. Acht deelnemers aan de orgelacademie geven zaterdagavond om 20 uur een gratis toegankelijk afscheidsconcert.

Iedere woensdagavond in juli en augustus, en de eerste twee woensdagen in september wordt het Alkmaars Hagerbeer-Schnitger-orgel bespeeld op basis van thema-programma's. Peter Ouwerkerk opent op 7 juli de serie met variatiekunst in de barok en twintigste eeuw. Dat levert contrasten op zoals Bach tegenover Daan Manneke, maar er zit ook een synthese in: Variaties op de sinfonia tot de cantate 'Christ lag in Totesbanden' van Bach, gecomponeerd door Anthon van der Horst.

De Nieuwe kerk op de Amsterdamse Dam heeft behalve grootse tentoonstellingen (nu de Mongolië-expositie), ook klinkende kwaliteit met twee schitterende orgels. Op alle zondagavonden in juli en augustus bespelingen door Wim van Beek (4), Bernard Winsemius (11 juli, 1 en 29 aug.), Gustav Leonhardt (25 juli, 15 aug.), Gert Oost (8 aug.) en Lieuwe Tamminga (22 aug.).

Agenda. AMSTERDAM, 4 juli, Oude kerk, 16 u: Mark van Kuilenburg; zondagserie tot en met 22 augustus met jonge organisten. DEN HAAG, 3 juli, Grote Jacobskerk, 201.5 u: Ton Koopman. HAARLEM, 3 juli, r.k. St Bavo-kathedraal, 15 u: Bernard Bartelink met Franck, De Klerk en Duruflé. NAARDEN, 1 juli, Grote kerk, 20.15 u: Wybe Kooijmans met Schumann, Reger, Franck, Andriessen. NIJMEGEN, 6 juli, Stevenskerk, 20.30 u: Berry van Belkum met Bach-programma. ROTTERDAM, 3 juli, Grote Laurenskerk, 15 u: Johann Lemckert met Buxtehude, Clérambault, Bach. SMILDE, 7 juli, Koepelkerk, 20 u: Jaap Zwart; verder iedere woensdag in juli en augustus.

Jazz

Dick de Graaf. 'Dynamisch, opwindend en bovenal verrassend', typeerde de pers het spel van tenor- en sopraansaxofonist Dick de Graaf. Met zijn kwartet, waarin gitarist Wim Bronnenberg, basgitarist/contrabassist Eric Calmes en drummer Dick Verbeeck speelt De Graaf zondag in het kader van 'Jazz op het Water' aan boord van ws. 'De Onderneming' aan de Schellingwouderdijk in Amsterdam-Noord.

Jarmo Hoogendijk behoort al jaren tot de ultieme trompet-top van ons land. Geen noot is hem te hoog of te moeilijk. Vanavond maakt hij als gastsolist bij het Bob Wijnen Trio het podium onveilig van de Tobbe in Voorburg.

Festivals

American Adventures brengt jazz van eigen bodem: het Jazz Orchestra of the Concertgebouw speelt in dát Concertgebouw Amsterdam een nachtconcert. Geleid door de kersverse Bird-winnaar Henk Meutgeert, speelt het orkest met twee pianosolisten: Monty Alexander en Peter Beets.

Het Polé Polé Festival in het Belgische, nabij Gent gelegen Oostakker biedt vanaf vanavond vier dagen lang 'pura fiesta tropical' met drie thema-avonden en een themamiddag. Vanavond is dat 'Cuba Libre' (o.m. Septeto Habanero), morgenavond 'Tropical Vibes' (o.a. Yellowman) en zaterdag 'Viva Fiesta' (Isaac Delgado, Los Reyes 'The Gipsy Legend' e.a.). Zondag is 'World Of Music' (met Vieja Trova Santiaguera e.a.). Info: 00/32/70/222999 (of www.polepole.be).

Julidans, het jaarlijks terugkerende dansfestival in Amsterdam, vindt dit jaar plaats van 6 t/m 17 juli. Locaties zijn de Stadsschouwburg, Theater Bellevue en Paradiso. De opening wordt verzorgd door het Engelse DV8 met 'The happiest day of my life'. Choreograaf Lloyd Newson baseerde dit stuk - dat in Engeland tot felle discussies leidde en voorzien werd van een 'X-rating' - mede op het gedrag van uitgaande, deels werkloze jongeren in Hallifax. Uit Nederland zijn aanwezig Blok & Steel (met 'X Fragments') en het choreografische duo Diane Elshout/Frank Hündeler (met 'Duo' en 'Ketsu Atsu'). Info: 020/5237765.

Jeugd

Kinderparade. Het reizende theatercircus De Parade staat van 3 t/m 11 juli in het Zuiderpark in Den Haag met een speciale Kinderparade, met de dansvoorstelling 'Good guys/Bad guys' van de Meekers, het Meccano-orkest, liedjes van Eric Beekes en kinderhits van De Lollies. Info: 033/4654577.

North Sea Jazz Festival presenteert op woensdag 7 juli Gigs for Kids. De Klezmerband Di Gojim brengt een jeugdvoorstelling rond de reizende muzikantenfamilie Brandwein. Percussionist Willem Jansen bespeelt de Afrikit, een swingende installatie van Afrikaanse trommels. Nederlands Congres Centrum, Den Haag.

De Poppenkast op de Dam draait weer op volle toeren. Elke woensdag- en zondagmiddag brengt poppenspeler Wim Kerkhove vier voorstellingen met Jan Klaassen, Katrijn en hun poppenvrienden uit Turkije en Suriname. Bij slecht weer in het mooie Pantijn Poppentheater, Sint Pieterspoortsteeg 33, Amsterdam. Info: 020/6279188.

Auto's. Op de 'Kinderspielplatz' van Rosemarie Trockel rijden wonderlijke auto's rond. Zoals een wolharige Volkswagen-kever, een futuristische aluminiumauto, een bezemwagen met een borstelkop achter het stuur. Tot en met september in De Pont, Wilhelminapark 1, Tilburg. Info: 013/5438300.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden