Concertmuziek

Mahler zal nooit beseft hebben hoe populair zijn vijfde symfonie werd. In Nederland niet weg te branden van de podia. Nu is de beurt aan het Residentie Orkest en Jevgeni Svetlanov, vanavond om 18 uur (voor wie na het werk niet de file in wil), en op 23 en 24 april op de normale concerttijd.

Ronald Brautigam is 'in' Beethoven. Na alle sonates van Mozart heeft hij zich nu op alle (32) sonates van B. geworpen. Maar door een hardnekkige griep moet hij zijn Beethoven-concert zaterdag in de Waalse kerk te Amsterdam afzeggen. Nieuwe datum (met vijf sonates o.a. 'Mondschein') 16 mei. Info/kaarten 020 - 6432043. Op woensdag 28 april zou Brautigam bovendien soleren bij het Orkest van de Achttiende Eeuw met Frans Brüggen in het vierde pianoconcert. Mogelijk speelt hij wel dit Spitsuurconcert (17 - 18 uur), een noviteit van het Concertgebouw.

Jo van den Booren was veertig jaar de componerende trompettist van het Brabants Orkest, of de trompetspelende componist; het is allebei waar, want hij creeerde een forse oeuvre, met onder meer muziek bij de stomme film 'La passion de Jeanne d'Arc', de vulkanische 'Tweede symfonie' en de Sonate voor drie klarinetten. Het orkest wijdt onder de titel 'Z'n werk, z'n visie' z'n visioenen' een symfonisch concert aan hem op 23 april in het Eindhovense Muziekcentrum Frits Philips met bovengenoemde werken, maar ook het dubbelconcert voor viool (dochter Borika van den Booren) en cello (Paul Uyterlinde, solo-cellist HBO), een wereldpremière. Jan Stulen dirigeert. Op 25 april in Den Bosch volgt in het Muziekcentrum v/h Synagoge om 19.15 uur een lezing over Van den Booren, gevolgd door een concert (20.30 uur) door leden van het Brabants Orkest. (info: 070 - 6122123). Dat programma wordt herhaald op 27 april in Eindhoven, Muziekcentrum.

Strijkkwartetten ontmoeten elkaar op 24 en 25 april tijdens een Festival Nederlandse Strijkkwartetten in het Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven. Op 24 april vanaf 20.15 uur spelen het Rubin Kwartet, het Doelen Kwartet en het Raphael Kwartet. Zondag vanaf 17 uur volgen het Schönberg Kwartet, het Mondriaan Kwartet, het Franciscus Kwartet; op beide avonden composities van Franse toondichters. Het feest wordt afgesloten met de wereldpremière van een compositie voor twee kwartetten, gecomponeerd door Robin de Raaff, getiteld 'Gemini Gestures'. Voor dit nieuwe stuk bundelen het Schönberg en het Mondriaan Kwartet hun krachten.

Barokmuziek

Amsterdam beleeft op 1 mei het begin van het eerste Internationaal Barokfestival; verspreid over negen dagen zijn er elf concerten gepland met topensembles en solisten zoals 'The Sixteen', De Nederlandse Bachvereniging, Academy of Ancient Music, Pieter Wispelwey, Emma Kirkby en Gustav Leonhardt. Het festival wordt geopend door La petite bande met Sigiswald Kuijken in twee Singspiele ('Medea' en 'Ariadne auf Naxos' van Georg Benda) op 1 mei, 16.30 uur in de Westerkerk. De 'Messiah' van Hündel door The Sixteen en The Symphony of Harmony' o.l.v. Harry Christophers valt te genieten op 2 mei, 14.15 uur in het Concertgebouw. Info/kaarten: 071 - 3640066.

Suzie Leblanc, sopraan, en klavecinist Richard Egarr brengen liederen van onder meer Rossi, Frescobaldi en Hündel tot klinken in een tournee langs Groningen (23 april, Lutherse kerk), Hoorn (24 april, Oosterkerk), Den Haag (27 april, Oud-kath. kerk) en Leiden (28 april, De Waag).

Koormuziek

Franciscus van Assisi vormt inspiratie- en uitgangspunt voor een programma door het William Byrd Vocaal Ensemble geleid door tenor Nico van der Meel. Het schitterende Lied der Vogels ('Chant des Oiseaux') van Clément Janequin (renaissance) wordt gecombineerd met onder meer de 'Quatre petites prières de Saint François' van Poulenc en het Zonnelied ('Cantico del Sole') van William Walton. In Haarlem (24 april, 20.15 u, Groenmarktkerk) en Amsterdam (25 april, 15 u, Posthoornkerk)

Mozarts Requiem klinkt op 25 april om 11 uur 's morgens in de grote Doelenzaal Rotterdam door het kamerkoor Toonkunst R'dam en het Krazshna Musika-orkest o.l.v. Daan Admiraal. Toegang 10 gulden.

Orgel

Limburg voegt de orgelconcerten in het gebied van Maas en Rijn weer samen in een handzame agenda voor 1999. Die kost 3 gld. Te bestellen bij het secretariaat Stichting SOL, Hoolstraat 1, 6129 CK Urmond, of tel/fax 046 4333064.

Peteghem. In de kerk van Alden Biesen (Belgisch Limburg) wordt op 23 april het achttiende-eeuwse gerestaureerde Van Peteghem-orgel in gebruik genomen om 20 uur door Martin Haselböck met 'Weense hofmuziek'. Op 24 april om 20 uur volgt een concert door orgelstudenten; op 25 april zowel om 14.30 uur als om 16.15 uur concerten.

Agenda. Amsterdam, 23 april, Mozes en Aaronkerk (Waterloo-plein) 15 uur: Ulf Nilsen uit Noorwegen met de complete eerste symfonie van Vierne; 10 gld. Rotterdam, 24 april, Paradijskerk (Nwe Binnenweg 25) 16 uur: Leo Koornneef. Delft, 24 april, Nieuwe kerk, 15.30 uur: Vincent Ranger uit Canada met Sweelinck, Bach, Buxtehude. Maassluis, 24 april, Grote kerk, 20.15 uur: Jaap Kroonenburg met Asma, Guilmant, Bach en Bridge.

Muziektheater

Rondedans der begeerte, zo omschrijft de Nationale Reisopera de inhoud van 'Reigen', oorspronkelijk een toneelstuk van de Oostenrijkse schrijver Arthur Schnitzler uit 1897, door regisseur Luc Bondy tot opera omgewerkt in 1993 en in muziek gevat door de Belgische componist Philippe Boesmans. De wereldpremière destijds in de Brusselse Muntschouwburg leverde een doorslaand succes op, zowel door de soepele schakeling van de scènes als door de expressieve muziek, die zowel iets van Alban Berg als van Claude Debussy in zich heeft, en erg goed bij de Weense sfeer van vergankelijke zaken past. In een nieuwe regie van Adrea Raabe, muzikaal geleid door Patrick Davin en met de Nieuw Sinfonietta Amsterdam als operaorkest en een stoet jonge, merendeels Nederlandse solisten, trekt 'Reigen' door het land. De première is op 23 april in de Amsterdamse Stadsschouwburg (plus herhaling op 24 april), waarna Utrecht (27), Eindhoven (29), Enschede (1 mei), Rotterdam (5), Den Haag (7) en Groningen (8) volgen.

Jazz

De klarinet is allang geen vreemd instrument meer in het jazzwereldje. Ab Baars en Michael Moore zijn in Nederland sterren op de klarinet. Dat danken zij aan het pionierswerk van Jimmy Giuffre en Perry Robinson. In de jaren zestig en zeventig lieten zij horen wat er in de geïmproviseerde muziek niet al mogelijk was met de klarinet. Diezelfde Robinson treedt vanavond voor het voetlicht in het Amsterdamse BIM-huis met pianist Christoph Adams, bassist Ed Schuller en drummer Ernst Bier.

Carmen Gomes zorgde met haar cd 'Heaven is a State of Mind' voor een trouwe schare volgelingen. Zij grossiert in haar (zelfgeschreven) songs in veelzijdigheid. Ze goochelt met sferen, gaat flink tekeer in felle uptempo stukken of zingt bedeesd in rustige ballades. Bovendien heeft ze de blues als geen ander. Vanavond toont ze dat met haar band Carmen Gomes Inc. in de Burcht in Zaandam, morgen in de Harmonie in Leeuwarden.

Misha Mengelbergs Instant Composers Pool geeft zondag geeft de 8-koppige ICP één van die zeldzame optredens in het Amsterdamse BIM-huis. 's Middags geeft daar het Jazz Orchestra of the Concertgebouw live voor de microfoons van radio-4 een uitvoering van Rob Pronks Duke Ellington-suite. Mengelberg heeft in het verleden ook enkele Ellington-composities be- en verwerkt voor zijn ICP. Wie weet worden die wel opnieuw gespeeld. In ieder geval stelt het programma dat er 'oud en nieuw werk' van Mengelberg wordt gespeeld. Zorg dat je daarbij bent!

'Both Sides' heet de nieuwe cd van de jonge stertrompettist Loet van der Lee. Met zijn kwartet presenteert hij de muziek van die cd in Amsterdam (Café de Cotton Club, vanavond; Media Café B & W, morgenavond; en Jazz op 't Water, 2/5). Verder in Haarlem ('t Wapen, 9-5).

Dans

Springdance in Utrecht duurt nog tot en met aanstaande zondag. Onder de vele, vooral buitenlandse, voorstellingen die nog te zien zijn, bevindt zich de première van de nieuwe Hans Tuerlings. RAZ danst zaterdagavond in de Stadsschouwburg '...delle Reliquie', de derde aflevering in zijn Italiaanse reeks, op muziek van de Amsterdamse dj Eddy de Clerq. Voor de actieve dansliefhebbers is er diezelfde avond om 22.00 uur een 'bal moderne' in de Winkel van Sinkel. 's Middags is er een 'bal moderne' voor de kids, eveneens onder leiding van Peggy Olislaegers, Arthur Rosenfeld, Ton Lutgerink en dj RED. Informatie: 030/2332032.

Euregio. Morgenavond is de première van 'Quartette: angels and insects', de nieuwe choreografie van Jochen Ulrich voor het nog jonge Euregio Dans Forum. De muziek is van Alexander Balanescu, wiens kwartet ook voor de live begeleiding zorgt. Stadschouwburg Heerlen, 20.00 uur.

La La La Human Steps is weer in het land. De Canadese groep van üdouard Lock brengt nog steeds een uniek soort acrobatische dans, met Louise Lecavalier als bijzondere blikvanger. 'Salt', dat bestaat uit een aantal lyrische en krachtige pas de deux, is te zien in het Muziektheater in Amsterdam op 26, 27 en 29 april.

Jeugd

Springtime. Het jongerenfestival Springtime in Leeuwarden brengt een serie opvallende theatervoorstellingen. Growing Up in Public speelt 'Jesaja, Jeremia', naar de oudtestamentische bijbelboeken over de gelijknamige profeten. 'Bacher' van het Syndicaat combineert de Faust van Goethe met de Goldberg-Variaties van Bach. Studenten van de kunstvakopleiding presenteren 'The girl who swallowed a brick', in de regie van Dogtroep-kunstenaar Lino Hellings. Te zien t/m 24 april op diverse locaties in Leeuwarden. Informatie: 058/2330222.

Pinokkio. Anders dan de Europese jokkebrok met de lange neus, is de Russische versie van Pinokkio een zeer communistisch correct mannetje. De expositie 'Pinokkio in Rusland' presenteert het werk van hedendaagse kunstenaars met een eigenzinnige visie op de houten Sovjet-held uit hun jeugd. Op video zijn Nederlandse en Russische Pinokkio-films te bewonderen. Te zien t/m juli in het Rusland Centrum, Peperstraat 11-13 Amsterdam. Informatie: 020/4221530.

Erfgoed. 'Graven en bewaren, wat vertelt een voorwerp' is een tentoonstelling die het cultureel erfgoed tot leven tracht te brengen. Alledaagse historische voorwerpen als een zonnewijzer, een handzift of een fruitkist staan gebroederlijk naast hedendaagse varianten als de digitale wekker of de keukenzeef. Verspreid over de musea van zeven plaatsen in het land - Hardinxveld, Lisse, Vlaardingen, Hellevoetsluis, Vianen, Honselersdijk en Strije - is de tentoonstelling tot eind april te zien. Informatie: 015 2154515.

Amsterdans. Amsterdamse jongeren streden de afgelopen maand onder de titel 'Amsterdans' om een prijs voor de beste dansact. Met swingende kruisbestuivingen tussen Afrikaans en jazz, breakdance en ballet, tempeldans en tap. Op 24 april is in Frascati, Amsterdam, de finale te zien. Groepen als Brotherhood, Yukkie B. en East-West-Connection luisteren het dansfeest op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden