Concertmuziek

Het Concertgebouworkest heeft de zomerstop er alweer op zitten. In de serie Robecozomerconcerten in het Concertgebouw speelt het orkest de tiende symfonie van Mahler onder leiding van Riccardo Chailly. In juni van dit jaar leidde hij het orkest voor het eerst in dit stuk, het komend seizoen gaat het mee op buitenlandse tournees. Amsterdam, Concertgebouw: 19/8.

Het Gelders Orkest opent het seizoen met een programma met Mozart en Bruckner, gedirigeerd door chef-dirigent Lawrence Renes. Omdat het hier een promotieconcert betreft, kost een kaartje slechts 25 gulden. Arnhem, Musis Sacrum: 18/8, Nijmegen, De Vereeniging: 19/8.

Muziekfestivals

Het Peter de Grote Festival van het Noord-Nederlands Conservatorium in Groningen is in volle gang. Donderdag 17, vrijdag 18 en zaterdag 19/8 zijn er nog kamermuziekconcerten en -masterclasses te bezoeken, voornamelijk rond de thema's Beethoven en Muziek uit de twintigste eeuw. Informatie over plaats en tijd: 050/3660638 of 050/3660639.

Het Reizend Muziekgezelschap houdt zondag zijn vijfde Zomer Muziekfestival in de tuinen van Paleis Het Loo. Eerst is er een afwisselend kamermuziekconcert te beluisteren, 's middags speelt Opera Trionfo en het Mendelssohn Kamerorkest met solisten de opera 'Il Trionfo dell'Onore' van Alessandro Scarlatti. Bij slecht weer wordt uitgeweken naar het Stallencomplex. Apeldoorn, Paleis Het Loo, 20/8, 12.15. Prinsengrachtfestival. Dezer dagen is de Amsterdamse grachtengordel het decor voor vele klassieke muziekevenementen. Het Grachtenfestival, dat als centrale locatie een ponton op de Prinsengracht ter hoogte van het Pulitzerhotel (huisnummer 315-331) heeft, kent dit jaar een deel voor volwassenen en een apart festival voor kinderen. Enkele van de musici die te beluisteren zijn: de alt Margriet van Reisen (die op de zesde plaats eindigde op het Koningin Elisabethconcours), de sopraan Susan Narucki (bekend van vele Nederlandse operaproducties), Het Calefax Rietkwintet en het Nederlands Fanfare Orkest. Verder speelt veel jong talent, dat op allerlei concoursen prijzen in de wacht heeft gesleept. Zaterdagavond (20.30 uur) is het traditionele Prinsengrachtconcert met de 22-jarige violiste Leila Josefowicz, begeleid door pianist Roger Vignoles, en na de pauze het Lakatos Ensemble. 's Middags (13.45 uur) is dan al het Kinderprinsengrachtconcert geweest met het Willem Breuker Collectief en Toby Rix en zijn toeterix.

Jazz

Mike Del Ferro, zoon van de befaamde operazanger/anti-stotter-therapeut, zoekt het als jazzpianist de laatste tijd in luchtige vertolkingen van operahitjes. Het voordeel: iedereen kan ze meezingen. Nadeel: de grote voorspelbaarheid. Benieuwd? Zaterdag speelt het Mike Del Ferro Trio Bij Max in Den Oever.

Festival de Cuba. Na het geslaagde Cubaans muziekfestival, eerder deze zomer in de Amsterdamse IJsbreker, volgt er de komende dagen een Festival de Cuba in Apeldoorn. Wie er in Amsterdam niet bij was en alsnog kennis wil maken met de rijkdom van de Cubaanse muziek, kan in Apeldoorn de schade inhalen. Vanavond 17/8 gaat het festijn van start met een Looporkest in het centrum en een concert van de groep Son de la Loma. Vrijdag 18/8 zijn er op diverse locaties in de binnenstad concerten van de bands Son del Caribe (om twaalf en om zes uur), Candido Fabré y su Banda, Manolito y su Trabuco, Tipico Oriental (opgericht in 1945!), de salsa/merenguegroep Doble Impacto en Son de la Loma. Zaterdag 19/8 zijn er optredens in de Gigant van de groep Tipico Oriental en het op een paar jaar na pensioengerechtigde Orquesta Aragon. Zondagmiddag 20/8 wordt het festival afgesloten in Schouwburg Orpheus met concerten door 76-jarige zangeres Caridad Hierrezuelo met haar groep en Doble Impacto. Meer informatie op internet: 'www.festivaldecuba.nl'.

Pop

Beck. Zijn moeder vertoefde in het circus rond Andy Warhol, vader verdient de kost als muzikant-arrangeur en opa was een vooraanstaand Fluxus-kunstenaar. Als een spons zoog de Amerikaanse cultheld Beck Hansen die invloeden in zich op. ,,Mijn grootvader probeerde uit afval kunst te maken, dat doe ik ook'', aldus Beck in een interview. Resultaat: zeven albums in zes jaar die bol staan van de citaten uit blues, folk, muzak, rock en techno. Op zijn laatste album 'Midnite vultures' omarmt de 29-jarige Amerikaan vol verve de funktraditie van George Clinton en Prince. Dinsdag 22/8 staat Beck in Paradiso Amsterdam.

Alfredo de la Fé. Vooruitlopend op het derde Latin Dance Beats Festival (Paradiso op 8, 9 en 10 september, organiseert het latin-magazine Oye Listen vrijdag 18/8 in Paradiso Amsterdam een optreden van Alfredo de la Fé. Deze Cubaanse violist was in de jaren zeventig actief in New York bij gerenomeerde orkesten als Fania All Stars en Tipico 73. Onlangs bracht hij de cd 'Latitudes' uit. Verder optredens van vj's en dj's.

Zee. In het 'Paradiso aan Zee'-project, een samenwerking tussen het poppodium en de Bloemendaalse strandtent De zomer, staat vrijdag 18/8 Poetry Slam op het programma. Optredens van Palabras, Kain (Last Poets), Nko Sazana, Ramona Maramis & Donna Lamar en Dj Lovesupreme.

And you will know us by the trail of dead is de naam van een band uit Austin, Texas, waarvan de muziek doet denken aan de beginjaren van Sonic Youth. In mei kwam het album 'Madonna' uit. Zaterdag 19/8 in Paradiso Amsterdam.

Theater

Theaterfestival. Het nieuwe seizoen nadert en dus begint de afsluiting van het oude seizoen met verzamelde hoogtepunten en reprises. Hoogtepunten bevat het Theaterfestival, dat plaatsvindt in Antwerpen (23/8 t/m 3/9), Amsterdam (31/8 t/m 10/9) en Utrecht/Amersfoort (4/9 t/m 16/9). Tot de door een jury geselecteerde voorstellingen behoren: 'India Song' (Het Zuidelijk Toneel), 'Peep & eat' (Blauw Vier), 'Platonov' ('t Barre Land), 'De dame met de camelia's' (Het Zuidelijk Toneel), 'De Cid' (Toneelgroep Amsterdam), 'Bêt noir' ((De Onderneming/Kaaitheater), 'Maria Stuart' (De Roovers), 'King Lear' (Needcompany), 'Reigen' (De Paardenkathedraal), 'Allemaal Indiaan' (Victoria & Les Ballets C. de la. B.).

Op alle locaties gaan de voorstellingen vergezeld van een uitgebreid parallelprogramma, dat discussies en lezingen bevat. Voor informatie over het Antwerpse festival: 0032-03-2482828.

Kwartetten, het toneeldebuut van Elmer Schönberger, was afgelopen seizoen dagelijks uitverkocht. Deze coproductie van Toneelgroep Amsterdam en het Mondriaan Kwartet gaat van 22/8 t/m 2/9 in reprise in het Transformatorhuis van Toneelgroep Amsterdam (Westergasfabriekterrein, A'dam). Een zeer muzikaal drama met, behalve de leden van het Mondriaan Kwartet: Pierre Bokma, Hein van der Heijden, Fred Goessens en Lineke Rijxman. Gijs de Lange tekende voor de regie.

Musical

Chicago is, na twee maanden pauze, sinds 27 juli weer te zien in het Beatrixtheater in Utrecht. Onder regie van Scott Farris zingen en spelen Simone Kleinsma (alternate Ellen Evers) als Roxie Hart en Sophia Wezer (in de rol van Velma Kelly) twee vrouwen die in de gevangenis belanden nadat zij hun vrouw vermoord hebben. Roxie en Velma strijden niet alleen voor hun vrijheid, maar dingen ook naar de gunsten van dezelfde advocaat, Billy Flynn (Tony Neef afwisselend met Danny Rook). Een productie van Joop van den Ende, elke dinsdag t/m zondag, op zondag ook matinee.

Tsjechov, de musical begint op 24/8 aan zijn tweede seizoen. 'Tsjechov' vertelt het levensverhaal van deze Russische schrijver, zijn liefde voor actrice Olga Knipper, zijn vriendschap met Maxim Gorki en zijn tragische einde. Tekst en muziek zijn van Dimitri Frenkel Frank en Robbert Long, de regie is van Eddy Habbema. Boudewijn de Groot is Tsjechov; hij wordt bijgestaan door onder anderen Danny de Munk als Gorki, Annette Nijder als de geliefde Olga en Caya de Groot in de rol van Masja. Stadsschouwburg Amsterdam, 24 t/m 27 en 29 t/m 30/8.

Beeldende kunst

Sotheby's. De Amsterdamse vestiging van het gerenommeerde veilinghuis Sotheby's houdt van zondag 20/8 tot en met vrijdag 25/8 een zestal 'Open Dagen'. Geinteresseerden kunnen de nieuwe locatie van Sotheby's aan de zuid-as van Amsterdam bezoeken om experts kosteloos kunstvoorwerpen en antiquiteiten te taxeren, zoals schilderijen, tekeningen, Europese en Aziatische keramiek en kunstvoorwerpen, glas en kristal, zilver en juwelen, klokken en horloges, beelden en meubelen. Voorwerpen die groot of kwetsbaar zijn, kunnen aan de hand van een duidelijke foto beoordeeld worden.

Toetanchamon. In de Leidse Pieterskerk is t/m 27/8 een collectie gereconstrueerde kledingstukken van de Egyptische farao Toetanchamon te zien. De expositie omvat ruim 25 replica's van gewaden die in 1922 uit de graftombe van de farao tevoorschijn zijn gekomen. In deze oudste koninklijke garderobe ter wereld bevinden zich behalve verscheidene ceremoniële uitmonsteringen van de farao onder meer ook sokken, lendendoeken, handschoenen en sandalen. 'De kleren van Toetanchamon' in de Pieterskerk, Pieterskerkhof 1a in Leiden, ma t/m vrij van 13.30-17.00 uur, za/zo 11.00-17.00 uur.

Literatuur

Callantsoog. Tot 1 oktober voert een wandel- en fietsroute lezers langs duinen en bossen bij gedichten op palen. Voor groepen van minimaal tien personen is een rondleiding mogelijk. Inlichtingen: 0224/581541.

's Gravenhage. Het Louis Couperus Genootschap organiseert twee Couperus-wandelingen: de eerste langs de voor hun naamgever relevante gebouwen met tevens aandacht voor de architectuur, en de andere langs locaties uit Couperus' roman 'Eline Vere'. Beide wandelingen duren anderhalf uur. Inlichtingen: 071/5122237.

Terschelling. 'Kapitein Rob & Terschelling', een wandeling in West-Terschelling langs de locaties die in diverse Kapitein Rob-uitgaven een rol spelen. Info: 'www.kapiteinrob.nl'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden