Concertmuziek

Zomerconcerten. In de zomerserie in het Amsterdamse Concertgebouw speelt vanavond het Radio Filharmonisch Orkest onder Lawrence Renes o.a. Dvoráks Achtste symfonie en Prokofjevs Eerste vioolconcert (met violiste Akiko Suwanai).

Vrijdag begint een Mozart-Beethoven Driedaagse van het Radio Symfonie Orkest met dirigent/fortepianist Jos van Immerseel. Het Groot Omroepkoor werkt op zaterdag mee aan Beethovens Chorfantasie en op zondag aan Mozarts 'Vesperae de confessore'. Solisten o.a. Roberta Alexander en Markus Schüfer. Yuzuko Horigome is maandag soliste in Brahms' Vioolconcert met het Noord-Nederlands Orkest. Een dag later treedt de beroemde countertenor Michale Chance aan met het Nederlands Blazersensemble voor Michael Nymans 'Self Laudatory Hymn of Inanna and her Omnipotence', omringd door Haydns 'Oxford'-symfonie en Mozarts 'Gran Partita'. Op woensdag speelt de Akademie für Alte Musik uit Berlijn een barokprogramma met muziek van o.a. Telemann. Info over diners, rondleidingen, inleidingen en kaartverkoop: 0900/8012.

Orgel

Zomerorgels. Een greep uit de stortvloed aan zomerse orgelconcerten. Op 11/7 speelt Aad de Kort in de Nijmeegse Sint Stevenskerk muziek van Nederlandse componisten die beïnvloed zijn door Duitse collega's. Op dezelfde dag speelt Rienk Jiskoot in de Zwolse Sint-Michaëlskerk op het recent schoongemaakte Schnitgerorgel Bach en Buxtehude. Nog steeds op 11/7 opent Klaas J. Mulder de zomerserie op het historische Bütz-orgel in de Vredeskerk te Katwijk aan Zee. Herman van Vliet speelt vanavond in de Grote Kerk van Naarden. Jaap Kronenburg brengt op 8/7 een volledig Nederlands programma (Bute, Stam, Kee, Bruin, Hendrik Andriessen) op het Garrels-orgel van de Groote Kerk te Maassluis.

Jazz

Trombones. Nu het jazzseizoen min of meer op z'n gat ligt en praktisch alle jazzclubs hun deuren gesloten hebben, moeten de fans het hebben van festivals en evenementen. Deze week begon het Internationaal Trombone Festival in Utrecht. Behalve tal van klassieke concerten, biedt dit festijn ook voer voor jazzfanaten. Iedere avond vindt in Stadskasteel Oudaen aan de Oudegracht een gratis toegankelijk Late Night Jazzconcert plaats. Vanavond speelt daar het internationaal samengestelde kwartet van Denis Leloup, Ed Neumeister, Marc Godfroij en Alistair White. Morgenavond is er een optreden van een groep met de bekende trombonist Nils Wogram en de minder bekende Bela Szaloky.

Beiden zijn zaterdagavond ook van de partij tijdens het slotconcert door het Metropole Orkest in de grote zaal van het Muziekcentrum Vredenburg. Geleid door Vince Mendoza ondersteunt het orkest stersolisten op de trombone onder wie Bart van Lier en Ilja Reijngoud, en giganten als Wolter Wierbos, Ed Neumeister en Bill Reichenbach. De Late Night Jazzconcerten beginnen om 22.30 uur. Het concert in Vredenburg begint al om 19.00 uur.

Tuck & Patti, het bekende Amerikaanse gitaar/zang-duo, waarvan onlangs op het Windham Hill-label hun nieuwe album 'Taking The Long Way Home' verscheen, speelt morgenavond in Groningen op het Festival Swingin' Groningen (6 t/m 8/7). 'Taking The Long Way Home' is de eerste cd, waarop het duo geen enkel bestaand nummer speelt. Hoezeer Tuck & Patti zelfs standards zodanig naar zich toe kunnen trekken dat er bijna 'nieuwe' stukken ontstaan, tonen de 'songs' op 'Taking The Long Way Home' dat zij andere composities eigenlijk niet nodig hebben.

Pop

Metropolis. Wie genoeg heeft van de fantasieloze programmering van de grote, commerciële festivals en over een krappe beurs beschikt, weet waar hij zich zaterdag (9/7) moet vervoegen: in het Zuiderpark in Rotterdam. Daar vind voor de dertiende maal het gratis Metropolis-festival plaats, dat zich ook dit jaar weer toespitst op de laatste trends op muziekgebied. Op het string section- en dance domain-podium treden onder meer de Nederlandse singer/songwriter J Perkin, de winnaars van de Grote Prijs Mind Menders, de IJslandse zangeres Emiliana Torrini en de Britse formatie Echoboy aan. Alle achtergrondinformatie en het laatste nieuws is te vinden op: www.metropolisfestival.nl.

Legendes. Lak aan de laatste trends? Dan kun je op donderdag 13/7 in de Haagse Statenhal de drie levende legendes van de rock & roll aan het werk zien als Jerry Lee Lewis, Little Richard en Chuck Berry hun kunstjes nog een keer vertonen.

Eels. De formatie Eels maakte eerder dit jaar in Vredenburg grote indruk met een humoristisch en toch aangrijpend optreden. Wie er toen niet bij kon zijn, krijgt een herkansing. Want de band van zanger E komt voor nog twee optredens naar ons land: op 10/7 in 013 in Tilburg en een dag later in Tivoli in Utrecht.

Beeldende kunst

Kees Verwey. Het heeft uiteindelijk vijf jaar geduurd voordat de Haarlemse schilder Kees Verwey (1900-1995) eindelijk herdacht wordt met een presentatie die zijn rijke oeuvre recht doet. Het Frans Halsmuseum in Haarlem koos er de beide hallen op de Grote Markt voor uit om recht te kunnen doen aan zowel het stilleven als aan het atelierstuk. Beide onderwerpen speelden een grote rol in het oeuvre van Verwey: behalve enkele landschappen, interieurs en portretten deed Verwey weinig anders. Kees Verwey, die wel eens de laatste Nederlandse impressionist wordt genoemd (hij leerde het vak bij en stond ook hevig onder invloed van Henri Boot die met beide benen in de 19de eeuw stond), heeft zijn eigen atelier als een soort van schatkamer gebruikt om het keer op keer en onder steeds wisselende lichtomstandigheden af te beelden. Komen deze atelierstukken in de monumentale Vleeshal het best tot hun recht, de veel kleinere stillevens, die door Verwey meestal in waterverf werden uitgevoerd, hangen in de Vishal. Net als de atelierstukken ontstonden de stillevens in het beroemde atelier van Verwey aan het Spaarne, ze zijn als het ware uitvergrotingen van bepaalde objecten (gedroogde bloemen, het beroemde 'Spaanse brood', klassieke gipskoppen) die hij steeds weer ter hand nam. De expositie in de Vleeshal blijft geopend t/m 20 augustus, die in de Vishal t/m 13 augustus. Gedurende de zomer geen sluitingsdag.

Fotografie

Kunsthalpubliek. Deze zomer brengt de Kunsthal in Rotterdam (ingang Museumpark/ Westzeedijk 341) een tentoonstelling van foto's waarvoor het publiek heeft geposeerd dat de Kunsthal bezoekt. De Kunsthal wil met deze presentatie het feit memoreren dat het hier om haar 200ste tentoonstelling gaat, sinds de Kunsthal in november 1992 opende. De beelden zijn gemaakt door Daria Scagliola in opdracht van de Kunsthal. Dat gebeurde alweer zes jaar geleden toen de fotografe werd gevraagd om voortaan bij elke nieuwe, grote tentoonstelling de bezoekers te portretteren. Scagliola (Tanzania, 1962) fotografeerde aanvankelijk uitsluitend vanuit een documentair oogpunt. Later begonnen zaken als kleur en compositie belangrijk voor haar te worden. Wat nu opvalt in haar werk zijn de strakke beeldcomposities die ze combineert met half theatrale, vaak speelse elementen. T/m 3 september.

Theater

Karavaan. Met de spectaculaire voorstelling 'Picnic' van Vis à Vis begint 11/7 in Schagen het festival de Karavaan. In 'Picnic' ziet het publiek voor de coulissen het verhaal van een echtpaar dat worstelt met hun mobiele huisje en een gehavende tourist. Tussen de coulissen is het publiek getuige van het gevecht van de technici om deze komische illusie vorm te geven.

Fin de saison. Toneelgezelschap Maatschappij Discordia viert met geestverwant 't Barre Land en regiestudenten van de Amsterdamse Toneelschool het jaarlijkse Fin de saison op de Transformatorzolder van de Amsterdamse Westergasfabriek. Discordia en 't Barre Land spelen Judith Herzbergs 'Kras', 8/7, 21 uur. De jonge formatie 'Hotel Modern' speelt za 8 en ma 10/7 de korte stukken 'Souvenir' (tocht door het labyrint van het geheugen waarbij elk woord als een lampje een voorwerp aanlicht), 'Een vrouw alleen thuis' (tekstloze voorstelling over een oude vrouw die in symbiose leeft met haar levende en bewegende kamer) en meer 'verrassingen zoals misschien een spoedcursus bloemschikken'.

Reserv: 020/6271999. (Voorstellingen of aanvangstijden kunnen dagelijks wijzigen.)

Midzomernachtsdroom. In het Openluchttheater van Bloemendaal speelt, danst en zingt het reisgezelschap Opus One Shakespeare's 'Midzomernachtsdroom'. T/m 30/7, 20.30 uur.

Ungelöschter Kalk. Theatergroep Hollandia speelt het elektrisch muziektheater 'Ongebluste kalk' als 'Ungelöschter kalk' met Fedja van Huêt als Marinus van der Lubbe in het Haus der Bundespressekonferenz tegenover de Berlijnse Reichstag. 15 en 16/7.

Julidans

Na de rake opening door Saburo Teshigawara vervolgt het festival Julidans in Amsterdam met werk van onder meer Dana Caspersen (7 en 8/7, Theater Bellevue) en Catherine Berbessou (11 en 12/7, Stadsschouwburg). Speciaal voor Julidans en in het kader van 400 jaar Nederland-Japan is de voorstelling 'Triple Bill' gemaakt: het Nederlands Dans Theater III in een choregrafie van Shusaku Takeuchi, Galili Dance met het Japanse Ginko, en Kazco Takemoto solo gaan in op de verschillende benadering van leeftijd in het oosten en het westen (7 en 8/7, Stadsschouwburg). Aerodance, het onderdeel voor beginnende en nog onbekende choreografen, speelt zich van 10 t/m 15/7 af in Theater Bellevue.

Literatuur

Watou. Op 1 juli is het twintigste zomerevenement in Watou begonnen. Deze combinatie van poëzie en beeldende kunst staat dit jaar in het teken van 'de energie die kleine landen of landen met een kleiner taalgebied vaak opbrengen binnen de Europese context'. De organisatie spreekt in dit verband van 'haarden van onrust die een onverwacht arsenaal van creativiteit losmaken'. Ooit werd dit soort haarden 'storm centers' genoemd. Vandaar de titel van de manifestatie: Stormcenters. Het moeten de kleine landen zijn, die het megalomane corrigeren.

Voor de plastische uitwerking is een beroep gedaan op conservator-curator Jan Hoet. Gwy Mandelinck is ook dit jaar weer verantwoordelijk voor de poëzie. 1 juli-10 september. Info: Gwy Mandelinck Kapelaanstraat 2 8978n Watou (België) 057/388093.

Jeugd

Kinderparade. Het reizende theaterfestival De Parade heeft elke woensdag- en zondagmiddag ook een Kinderparade in de Mobiele Arena. Een werkplaats, een presentatie- en muziekpodium, een theatertent en een kinderbar bieden een afwisselend programma vol activiteiten en voorstellingen. De Parade staat t/m 9/7 in het Zuiderpark, Den Haag, van 14 t/m 23/7 in Park Nieuweroord, Utrecht.

Liedjesspeeltuin. Dirk Scheele en Peter Hendriks toeren deze zomer rond met 'De Liedjesspeeltuin 3'. In het muziekprogramma voor peuters en kleuters zingen ze liedjes van de nieuwe gelijknamige cd. Het publiek kan meezingen, trommelen en dansen. Te zien 12/7 in Theater Caprera, Bloemendaal.

Vuurburcht. De mythische locatievoorstelling 'De Vuurburcht' is op 7, 8 en 9/7 te zien in Kasteel Hernen, Hernen en 11 en 12/7 in Kasteel Doorwerth, Doorwerth. De voorstelling zet de kastelen in het teken van Indiaanse mythen, met raadselachtige dieren die op zoek gaan naar de plek waar de aarde zich verstopt in de hemel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden