Concertmuziek

Biënnale. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest integreerde een abonnementsconcert in de eerste Rotterdamse Muziek Biënnale, die zich deze week in de Maasstad afspeelt. Zondag is de afsluiting met de finale van het 32ste Gaudeamus Vertolkers Concours. Vrijdag 22 oktober begeleidt het RPhO meesterviolist Irvine Arditti in het vioolconcert van Ligeti en leidt Reinbert de Leeuw het orkest verder nog in werken van Vareëe en Martinu.

Beethoven. Op uitnodiging van muziekimpresariaat Rob Groen onderneemt het Boedapest Concert Orkest o.l.v. Tamás Gál een kleine Beethoven-tournee. Pianist Sebastián Forster neemt het Derde pianoconcert onderhanden, terwijl het Hongaarse orkest zich zelfstandig laat horen in de ouverture Egmont en de Derde symfonie. De tournee start op 24 oktober in Den Haag en voert langs Leeuwarden, Amsterdam, Eindhoven, Haarlem, Groningen en Rotterdam.

Jonge Strijkers. Twee jeugdstrijkorkesten ontmoeten elkaar vanavond in de Haagse Philipszaal. Het Nederlands Jeugd Strijkorkest o.l.v. Johannes Leertouwer neemt het op tegen The Helsinki Junior Strings. Als pièce de resistance fungeren de bekende strijkersserenades van Tsjaikovski en Elgar, waarvan ieder orkest er één speelt. Daarnaast spelen de Finse strijkertjes (leeftijd tussen de 10 en 20 jaar) nog werk uit eigen land (Sibelius) en werk van Vivaldi en Popper.

Muziekfestivals

Busoni. Met een vijfdaags Festival rond de opmerkelijke pianist, componist en futurist Ferruccio Busoni(1866-1924) doet de Stichting Nieuwe Muziek Zeeland weer eens van zich spreken. Busoni was een vermaard Bach-bewerker. Daarom klinken op de openingsavond op 26 oktober in de Middelburgse Oostkerk origineel (op orgel en klavecimbel, Bram Beekman) en bewerking (op piano, Geoffry Madge) vrijelijk naast elkaar. Later in de week stellen lezingen, concerten met kamer- en pianomuziek van Busoni en anderen (o.m. Weill, Varèse en Grainger) het beeld van deze belangwekkende musicus steeds een beetje scherper.

Gitaar. Voor de derde keer vindt komende week het Gitaar Festival Amsterdam plaats. In de glazen zaal van de Beurs van Berlage concerteren vanaf 20 oktober iedere avond gerenommeerde solisten als Hopkinson Smith, Pavel Steidl en het Gronings Gitaar Duo. Zaterdag 23 oktober musiceert de Braziliaanse tweeling Serge en Odair Assad in de Kleine Zaal van het Concertgeboow. Afsluiting door festivaldeelnemers en een festival-ensemble op zondag 24 oktober weer in de Beurs.

Muziektheater

Zeventig. Onder de naam 'EnCora' organiseert Stichting Promo-sing op 27 oktober een huldeblijk aan de zangeres Cora Canne Meyer ter gelegenheid van haar zeventigste verjaardag. In de kleine zaal van het Amsterdamse Concertgebouw brengen succesvolle oud-leerlingen als Marijana Mijanovic, Nienke Oostenrijk en Tom Sol liederen en aria's, terwijl na de pauze enkele scènes uit de opera 'Carmen' klinken.

Orgel

Messiaen/Tanke. In een van zijn laatste orgelwerken, 'het Livre du Saint Sacrement' uit 1984, schilderde de Franse componist Olivier Messiaen 'het mysterie van de wezensverandering van brood en wijn in lichaam en bloed van Christus.' Deze twee uur durende orgelmuziek bevat niet alleen Gregoriaanse melodieën, maar ook naar India lonkende ritmes en imitaties van exotische vogels als de grauwe buulbuul en de zuidelijke grote karekiet. Organist Willem Tanke onderneemt op vrijdag 22 oktober het waagstuk dit imposante werk integraal uit te voeren in de Serie Nieuwe Orgelmuziek in de Utrechtse Domkerk.

Jazz

Johnny Griffin. Soms hoor je jaren niets van hem, maar hij bestaat nog steeds: de bejaarde tenorsaxofonist Johnny Griffin doet een tourneetje met het Trio Rein de Graaff. Misschien dat hij dit keer beter uit de verf komt dan onlangs als gast bij het Jazz Orchestra of The Concertgebouw, toen hij het moest opnemen tegen collega's James Carter en Joe Lovano. Vanavond in Amsterdam (BIM-huis), morgen Utrecht (Muziekcentrum), zondag Voorburg (Tobbe) en maandag Arnhem (Musis Sacrum).

Sfeq. Geen groep in Nederland heeft zozeer de uitgangspunten van de New Yorkse M-Base uitgewerkt als Sfeq. Funk, jazz, soul, impro, het komt bij hen allemaal natuurlijk samen. Bijgestaan door de Indiër Manik Munde op de pakhawaj (een tweezijdige trommel met een diepe klank) presenteert de groep deze maand haar nieuwe cd 'Sfeq 3000'. Vanavond in Muziekcentrum Enschede, morgen Tilburg (Paradox), maandag Maastricht (Bonbonnière), woensdag Nijmegen (O42) en donderdag 28 in Utrecht (Muziekcentrum).

Zuid Nederlands Jazz Festival. Het Zuid Nederlands Jazz Festival biedt zondagavond in de Effenaar in Eindhoven weer het neusje van de zalm van de (inter)nationale improvisatiemuziek. Hoogtepunten beloven te worden het optreden van het trio van Charles Gayle (saxen), Muneer Abdul Fataah (cello) en Han Bennink (drums) en dat van het Sun Ra Arkestra onder leiding van Marshall Allen. Het Arkestra is vrijdag ook te beluisteren in het Amsterdamse BIM-huis en zaterdag in het Haagse Korzo Theater.

Dans

Zwanenmeer. Het Nationale Ballet danst niet de zoveelste uitvoering van het 'Zwanenmeer', maar een Zwanenmeer met een tot voor kort verborgen schat. De jonge Française Sofiane Sylve blijkt een sensatie als zwanenkoningin Odette. Zij paart technisch vernuft aan grote dramatische zeggingskracht. Sylve is nog te bewonderen op 27 oktober in Amsterdam (Het Muziektheater) en op 3 november in Den Haag (Danstheater).

Introdans presenteert onder de noemer 'Moving Vienna' drie choreografieën op muziek van Weense componisten. Nieuw werk is er van Nils Christe, die 'Urlicht' voor drie dansers maakte op muziek van Mahler. De Weense Italiaan Renato Zanella, artistiek directeur van het Wiener Staatsopernballet, creëerde het duet 'Ostarricchi' op het derde strijkkwartet van Erich Urbanner. Verder bevat het programma een herneming van 'De dood en het meisje' (Wubbe/Franz Schubert). Te zien in Arnhem (Schouwburg, vanavond), Amsterdam (Stadsschouwburg, 23 en 24), Oosterhout (De Bussel, 26), Weert (Munttheater, 27).

Jeugd

Cinekid 1999 opent op 23 oktober in Amsterdam met de wereldpremière van de humoristische Zweedse film 'Tsatsiki'. De film, over een jongen op zoek naar zijn Griekse vader, is gebaseerd op de boeken van Moni Nilsson-Brannstrom. Verder zijn onder meer verfilmingen te zien van het werk van Annie M. G. Schmidt en de Zweedse schrijver Ulf Stark. Tot en met 31 oktober brengt Cinekid de nieuwste jeugdfilms, televisieprogramma's en computergames uit binnen- en buitenland. Te zien in De Balie en Pathé City, Amsterdam. Informatie: 020/4272127. Voor de programmering op locaties in het land: 0900/202882.

'Mariken', uit het gelijknamige boek van Peter van Gestel, leeft in een tijd waarin de builenpest rondwaart, de angst voor God en de Duvel groot is en op de markt wagenspelers te zien zijn. Het middeleeuwse meisje in de voorstelling van Inez Derksen sluit zich bij de wagenspelers aan en ontdekt dat niets is wat het lijkt. Te zien van 21 t/m 24 oktober in de Brakke grond, Amsterdam. Tournee t/m 6 februari.

Noach. 'Een voor een gaan de dieren de ark in. Het rupsje Ruben is net binnen als Noach de deur sluit...' In de doorlopende voorstelling 'De Ark van Noach' vertelt Dick Bruna een originele versie van het bijbelverhaal. Jos Groenier ontwierp een klank- en lichtspel met het schuiftheater als inspiratiebron. Het gehele jaar te zien in Museum Catharijneconvent, Utrecht. Informatie: 030/2313835.

Kindereiland. In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is t/m 31 oktober Het Kindereiland geopend. Sijtje en Simon laten de eigenaardigheden zien van de Zuiderzee-cultuur. Ze halen winterkleren uit de mottenballen, steken een voorraad turf en zouten de bonen in. ook kun je voor Sint Maarten een lampion maken van een suikerbiet, met een kaarsje om snoep op te halen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden