Concerten

Elliott Carter schreef als negentigjarige op de grens van het nieuwe millennium de kamer opera 'What next?'. De Nederlandse première van dit werk wordt zaterdag gegeven door het Radio Kamerorkest, The Tallis Scholars en solisten Lynne Dawson, Hilary Summers en William Joyner. Voor Carters opera klinken werken van Renaissance-componisten als Josquin Desprez en Orlando di Lasso. Amsterdam, Concertgebouw: 9/9, 15.00 uur.

Bruckner. Het gebeurt niet vaak dat luisteraars op één dag hetzelfde stuk in dezelfde zaal kunnen horen. Zondag 10/9 is dat het geval in het Concertgebouw in Amsterdam met Bruckners zevende symfonie. 's Ochtends (11.00 uur) dirigeert Philippe Herreweghe het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen in dit werk, 's middags (14.15 uur) doet Riccardo Chailly hetzelfde bij het Concertgebouworkest. Jaap van Zweden is sinds vorige week aan het werk als chef-dirigent bij het Residentie Orkest. Speciaal voor zijn aantreden schreef Kees Olthuis in opdracht van het orkest 'Capriccio'. De première klinkt vrijdag in een concert van het Residentie Orkest onder leiding van de nieuwe chef. Verder spelen zij Mozarts pianoconcert KV 488 (met als solist Ronald Brautigam) en de eerste symfonie van Brahms. Den Haag, Anton Philips Zaal: 8 en 9/9.

Martha Argerich. Als ze komt -dat is altijd even afwachten met deze diva- kan het publiek rekenen op een spectaculaire, strakke uitvoering van Schumanns pianoconcert, want pianist Martha Argerich wordt begeleid door het San Francisco Symphony Orchestra onder leiding van Michael Tilson Thomas. Het orkest speelt ook de elfde symfonie van Sjostakovitsj. Amsterdam, Concertgebouw: 12/9.

Het Holland Boys Choir uit Elburg, bekend van de geestelijke cantates van Bach die het in recordtempo heeft opgenomen voor het Kruidvat, gaat op tournee. Zaterdag 9/9 beginnen zij onder leiding van hun dirigent Pieter Jan Leusink in het Concertgebouw te Amsterdam om 20.15 uur met twee cantates.

'Hoogstwaarschijnlijk vermoord' is de toepasselijke titel van het concert dat Het Nederlands Blazers Ensemble geeft om te protesteren tegen de te verwachten bezuinigingen bij de orkesten. Het ensemble profiteert van de kortingen bij de orkesten, maar vindt deze toch zo onrechtvaardig dat het zondag actie zal voeren. De blazersgroep zal worden versterkt met collega's uit de bedreigde orkesten. Componist en artistiek directeur van het Noordhollands Philharmonisch Orkest Peter Jan Wagemans schreef voor de gelegenheid een nieuw werk. Verder verlenen medewerking: componist Cornelis de Bondt, violiste Janine Jansen, Louis Andriessen en vele anderen. Bloemendaal, Openluchttheater Caprera op het Kopje van Bloemendaal: 10/9, 20.30 uur.

Het Noordhollands Philharmonisch Orkest is een van de orkesten waarvan het bestaan aan een zijden draadje hangt. Gezien zijn publiek is de op hedendaagse muziek gerichte programmering niet geschikt, meent de Raad voor Cultuur. Maar het orkest programmeert ook toegankelijke programma's, zoals maandag is te horen op 'Het Feest van Beethoven', dat een serie laagdrempelige concerten opent. Onder leiding van Thierry Fischer spelen de Haarlemmers Beethovens vijfde symfonie en zijn eerste pianoconcert (solist Ellen Corver) en het Andante uit Wagners symfonie in C. Haarlem, Concertgebouw: 11/9.

Mozart Marathon. De Duitse pianist Christian Zacharias stort zich dit jaar op de pianoconcerten die Mozart in 1784 schreef. Als inleiding op deze serie concerten organiseert het Nederlands Kamer Orkest, ook al in zijn bestaan bedreigd door het advies van de Raad voor Cultuur, een Mozart Marathon met een dwarsdoorsnede uit de hele serie. Geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Amsterdam, Beurs van Berlage: 10/9, 14.00-18.00 uur.

Valérie Guillorit en Paolo Giacometti leiden hun publiek op een reis van parijs naar Sevilla, via de Auvergne. De Franse sopraan en de Italiaanse pianist, beiden opgeleid aan het conservatorium in Amsterdam, brengen een liedrecital met werken van Debussy, Poulenc, Canteloube, Toldra, Turina en Obradors. Amsterdam, Christofori: 10/9, 15.00 uur.

Maria Vespers. Monteverdi's meesterwerk herleeft zondag in de Pieterskerk te Leiden in een uitvoering van Tragicomedia onder leiding van Stephen Stubbs. De zangers uit het koor nemen ook de solopartijen voor hun rekening, iets wat vroeger zeer gebruikelijk was. Leo van Doeselaar bespeelt het zeventiende-eeuwse Van Hagerbeerorgel. Leiden, Pieterskerk: 10/9, 14.30 uur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden