Concerten

Mauricio Kagel. 'Entführung im Konzertsaal' is de geheimzinnige titel van het nieuwe werk van de componist Kagel, dat het Schönberg Ensemble, het Nederlands Kamerkoor en solist Christoph Homberger dinsdag in wereldpremière zullen brengen. Wie het slachtoffer is, welke losprijs wordt gevraagd en door wie blijft nog geheim. Na Amsterdam reist het gezelschap door naar steden als Parijs, New York en Wenen voor nieuwe ontvoeringen. Amsterdam, Concertgebouw: 7/11. (Tussen 18 en 19 uur een voorproefconcert.)

Orestes. Boudewijn Tarenskeen schreef partituur en libretto van 'Orestes', een werk dat zondag in première gaat. Het stuk speelt zich gedeeltelijk in de antieke tijd af en gedeeltelijk in het heden, waarin Orestes een seance houdt om zijn trauma te verwerken. Dertien acteurs van Toneelgroep Amsterdam en drie zangers soleren. Verder doen tien musici uit het ASKO Ensemble, een groot gemengd koor (Capella Amsterdam) en een Tragisch Koor, bestaande uit vier acteurs mee. Regie Titus Muizelaar. Amsterdam, Transformatorhuis, 5 en 12/11, 14 uur.

Bosmans-Britten. De Nederlandse componiste Henriëtte Bosmans correspondeerde jarenlang met haar Britse collega Benjamin Britten. Zij wisselden ideeën over muziek en gedichten uit. In 1950 begeleidde Bosmans de tenor Peter Pears, die de vriend van Britten was, op een concert in Amsterdam. De stichting Vrouw en Muziek brengt twee concerten met werken van Bosmans en Britten. Francine van der Heijden (sopraan), Rita Dams (mezzo), Phyllis Ferwerda (piano) en Marieke Schut (hobo). Utrecht, Vredenburg 5/11; Rotterdam, De Doelen: 12/11.

Dvorák staat centraal op de serie concerten die het Noordhollands Philharmonisch Orkest onder leiding van Alexander Liebreich. Pieter Wispelwey is de solist in het celloconcert van Dvorák. Verder 'Slavische Dansen' en de 'Serenade in E'. Haarlem, Concertgebouw: 4/11; Hoofddorp, De Meerse: 5/11 om 11.30 en 14.30; Alkmaar, De Vest: 8/11; Leiden, Stadsgehoorzaal: 9/11; Gouda, Schouwburg: 12/11, 14.30.

Peter van Onna is composer-in-residence bij het Gelders Orkest en schreef onlangs 'Dalian Images' dat vrijdag in première gaat. Van Onna liet zich inspireren door vier schilderijen van Salvador Dali. Daarop heeft hij naar eigen zeggen 'zijn eigen techniek van associatie, toonschildering en klankimitatie' losgelaten. 'Dalian Images' is te vergelijken met een schilderijententoonstelling. De altsaxofoon leidt de luisteraar langs de verschillende schilderijen. Solist is saxofonist Arno Bornkamp. Arnhem, Musis Sacrum: 3/11; Nijmegen, De Vereeniging: 7/11.

De dirigent Jan Willem de Vriend is gespecialiseerd in barokmuziek op moderne instrumenten. Deze week dirigeert hij een barok/klassiek programma bij Het Brabants Orkest. Bekende werken als Hündels 'Water Music', Haydns 'Symfonie met de paukenslag' en Vivaldi's 'Concert in e' voor cello, fagot, strijkers en continuo zullen klinken. Tilburg, Concertzaal: 2/11; Oss, Theater De Lievekamp: 3/11; Eindhoven, Muziekcentrum Frits Philips: 4/11.

Jan van Vlijmen componeert weer sinds hij zijn functie als directeur van het Holland Festival heeft neergelegd. Van Vlijmen schreef 'Choeurs' voor Capella Amsterdam. Het is een zelfstandig koorwerk en tevens het eerste deel van zijn opera 'Thyestes'. Het koor zingt het vandaag voor het eerst, in combinatie met werken van Rudolf Escher en Ton de Leeuw. Amsterdam, Waalse Kerk: 2/11.

Opera

Orfeo ed Euridice. Jaren geleden bracht de Nationale Reisopera dit werk van Gluck in een opvallende regie van Waldemar Kamer. Deze keer zijn de solisten Lawrence Zazzo, Machteld Baumans en Melba Ramos. Enschede, Twentse Schouwburg: 3 en 4/11; Heerlen, Parkstad Limburg Theaters: 6/11; Den Haag, Lucent Danstheater: 8/11. Tournee tot 3/12.

Dans

Hans van Manen ontvangt 3 november de Erasmusprijs vanwege zijn verdiensten voor de Nederlandse dans. Niet toevallig gaat vanavond bij het Nederlands Dans Theater zijn nieuwe choreografie 'Trilogie' in première. Het is een stuk voor vijf paren op pianomuziek van Franz List, Jacob ter Veldhuis en Arvo Pürt. Verder bevat het NDTI-programma een ouder stuk van Van Manen ('Kammerballett' uit 1995) en bestaand werk van Kylian ('Half Past') en Lightfoot ('SH-boom'). T/m 7/10 Danstheater Den Haag, 10/12 schouwburg Eindhoven.

Icoon is de nieuwe voorstelling van Rogie & Company. Het is een vervolg op de in december 1999 uitgebrachte voorstelling Panorama. Icoon geeft Rogie's visie op de danser van de 21ste eeuw: waar brengt de zich kwetsbaar opstellende danser met persoonlijkheid en techniek de choreograaf naar toe? T/m 9/11 (2/11 en 3/11 try-out) in theater Lantaarn/Venster, Rotterdam.

Introdans danst vanaf 3/11 het nieuwe programma Baroque Pieces. Drie choreografieën: Purcell Pieces van Nils Christie, Gilles van Ton Wiggers en de wereldpremière Zuchten van Rameau van Conny Janssen. Barokmuziek is het uitgangspunt van de choreografie van Janssen. Zij liet zich inspireren door de emoties, conflicten en strijd die ontstaan als mensen elkaar ontmoeten. 3/11 Arnhemse Schouwburg, 7/11 schouwburg Nijmegen.

Cadance. Van 8 t/m 25/11 vindt in Den Haag de 10de editie plaats van het festival voor moderne dans. Cadance toont 19 premières van toonaangevende choreorgrafen en jonge makers. In drie verschillende exposities worden de grenzen van de dansfotografie verkend. Info: 070 3637540 of www.cadance.nl.

Jeugd

Verhalen over liefde, vriendschap en jaloezie van schrijvers als Aberto Moravia, Ronald Giphart en Gustave Flaubert vormen de kern van 'Heartbreak Hotel', een jongerenproductie van het Onafhankelijk Toneel. Zowel de foyer als de zaal van het OT zijn ingericht als een hotel, waarbij het publiek de jonge hotelgasten dicht op de huid zit. 3/11, 4/11 en 10 t/m 12/11 in het Theater a/d Mullerpier, Rotterdam.

In de spectaculaire percussie-kookshow 'Cookin', jongleren vier Koreaanse koks met messen, snijplanken, soeplepels, potten en pannen. Met gevoel voor humor en ritme bereiden ze in vliegende vaart een huwelijksbanket voor. De familievoorstelling is te zien 3/11 in De Vest, Alkmaar, 5/11 in De Meervaart, Amsterdam.

'Tikkie Blauwe Ogen' is een muzikale voorstelling over broederliefde, gebaseerd op het verhaal 'Toch naar het carnaval' van de Antilliaanse schrijver Richard Piternella. Vijf broertjes met drie verschillende moeders delen dezelfde vader. 5/11 Rotterdamse Schouwburg, 8/11 in 't Beest, Goes.

In het Kinderboekenmuseum, Den Haag, staat de expositie 'Rare vogels, vreemde vrienden', over het werk van schrijver Rindert Kromhout. In een levendige, theatrale omgeving zijn boeken, manuscripten, originele illustraties en voorwerpen uit de verhalen van Kromhout te zien. Ook zijn er speurtochten door het museum, voor kinderen van zeven tot twaalf jaar. T/m 6 mei 2001.

'De Klankspeeltuin', een tentoonstelling met klanksculpturen, is terug in de IJsbreker met een drietal nieuwe aanwinsten. De Holosound zet beweging om in geluid, de Tijdmachine biedt een muzikale reis door de tijd en de Parason is een trampoline vol geluidseffecten. T/m 17/11 in Amsterdam.

Kleinkunst

Montezuma's revenge. Paul Klooté, Jeffrey Zuhdy, Hans Cassa, Ted Koninkx en Kai Peterson-Henry vormen de a-capellagroep Montezuma's revenge B.V. De laatste der Azteken. In de voorstelling 'High density' -over het leven van de vijf zangers op tournee, in hotels en 'on the road'- integreren zij theater, muziek en video. Video: Pervaiz Kahn, muziek, regisseur: Bob Zimmermann. 2/11 Schouwburg Het Park (Hoorn), 3/11 Stadsschouwburg Velsen (IJmuiden), 8/11 Theater Zuidplein (Rotterdam), 9/11 TheaterHotel De Oranjerie (Roermond).

Job Schuring. Verhalenverteller Job Schuring en muzikant Rutger Laan maken samen 'Nu nog nieuwer', een cabaretesk programma over losers en winners dat gaat van gospel tot het Nederlandse Musical Lied, verpakt als bijbelse musical. Regie Ruut Weissman. 2/11 SCC Theater de Kattendans (Bergeijk), tournee t/m februari.

Taante. Jetty Mathurin viert nog altijd haar 75-jarig opvoedingsjubileum in de voorstelling 'Welopgevoed', samen met Jetty, Stanley en het publiek. Mathurin stelt graag de 'Neo-Intellectuele-Multi-Universele-Pedagogische' normen en waarden aan de kaak. Deze 'meetbare' NIMUP-normen vult zij aan met langslopende neefjes, nichtjes en randgroep-familieleden. 3/11 Diligentia (Den Haag), 4/11 De Lievekamp (Oss), 9/11 't Kielzog (Hoogezand).

Pop

Labelland. Miss Djax, de Londense Hype en Trevor 'Underdog' Jackson staan in de aandacht op de zesde Labelland van dit jaar. Drie labels, met elk hun eigen muziek, mode, design en spiritualiteit, presenteren zich aan het publiek. Achter Miss Djax schuilt Saskia Slegers, die in 1989 haar eigen maatschappij oprichtte. Hype vertegenwoordigt het drum 'n basslabel True Playaz en werd in Engeland enkele malen tot beste mannelijke dj uitgeroepen. Trevor Jackson uit Manchester vertegenwoordigt Bro III, een elektrolabel. 3/11 in Tilburg 013.

Music Meeting. 'Hip en exotisch talent uit de smeltkroezen Londen en Parijs' krijgt 3/11 ruim baan op de zestiende editie van het driedaagse festival Music Meeting in Nijmegen. Optredens van onder meer Smadj, Oojami en Izaline Calister. 4/11 aandacht voor muziek uit landen rond de Kaspische Zee. 5/11 Arto Lindsay en zijn noisepop, bossa nova en samba. Verder zanger-bassist Richard Bona uit Kameroen. Info: 'www.musicmeeting.nl'.

Dinand. 'Everybody wants to be a dj', zong het Vlaamse Soulwax een jaar terug. De populaire zanger Dinand Woesthoff van de Haagse band Kane sluit aan in de lange rij plaatjesdraaiers. 2/11 en 3/11 treedt hij na het Kane-concert op als dj in het Rotterdamse Nighttown.

Folk. Zaterdag vindt in Zwolle de zevende editie van het Folkfestival plaats. Optredens van het Ierse Altan, Iain Matthews uit Amerika, Troissoeur uit Vlaanderen en Brian McNeill uit Schotland. Schouwburg Odeon, 20 uur en 50 gulden.

Jim McCann. In de jaren zeventig maakte deze Ierse folkzanger deel uit van de Dubliners. Sinds enkele jaren reist McCann als solo-artiest de wereld rond. Net terug uit Japan speelt de Ier in Nederland: 3/11 Wapen van Ameide in Ameide, 4/11 Huize Maas in Groningen, 5/11 Schouwburg Venray, 7/11 Concertzaal Tilburg, 8/11 Concordia Noord-Scharwoude.

Popronde. Voor het derde achtereenvolgende jaar gaat de Popronde op reis door Nederland om een dwarsdoorsnede te geven van het muziektalent. Tot 17 november reizen 25 bands langs tien verschillende steden. 3/11 Haarlem. Optredens van onder meer Kingsnakes, Longshot, Mercy Men en Zaphod. Info: 'www.popwaarts.nl'.

Crossover. De Crossover Awards 2000 trekt door het land. 4/11 Het Bolwerk in Sneek. Optredens van Beef, God Squad en Mind Menders.

Janis Ian bracht eerder dit jaar het album 'God & the FBI' uit. Deze week is ze in Nederland voor een tournee: 2/11 Chassé in Breda, 3/11 Frits Philips in Eindhoven, 6/11 Oosterpoort in Groningen, 7/11 Haarlem Concertgebouw.

Literatuur

De Boekenbeurs in Antwerpen heeft dit jaar het thema 'andere tijden'. Tot en met 12/11 laten uitgevers, boekhandels en importeurs in het Antwerpse Bouwcentrum het publiek kennismaken met de Vlaamse literatuur. Ook zijn er dagelijks lezingen, tentoonstellingen, panelgesprekken en signerende schrijvers. Info: 0032 900 10307 en www.boekenbeurs.org.

Instituto Cervantes in Utrecht, een instelling om de verspreiding van de Spaanse cultuur te bevorderen, organiseert op 10/11 een literaire avond met lezingen van de Spaanse schrijvers: Josefina Aldecoa en Juan Manuel de Prada. Instituto Cervantes, Domplein 3, Utrecht, tel: 030 - 2334261.

Kester Freriks, schrijver en toneelcriticus, geeft op 13/11 in de Kennemer Boekhandel in Haarlem een lezing over zijn in november verschijnende biografie van Maria Dermoût, getiteld: Geheim Indië. Dermoût (1888 - 1962) is een van de belangrijkste Nederlands-Indische romanciers, die de oosterse manier van vertellen inpaste in onze westerse literatuur. Kennemer Boekhandel, Kleverparkweg 3, Haarlem, tel: 023 - 52519944.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden