Concerten

Bach. De herdenking van Bachs 250ste sterfdag op 28 juli nadert zijn hoogtepunt. In de serie Robeco zomerconcerten in het Amsterdamse Concertgebouw begint op zondag 23 juli een Bach Zesdaagse. Op die dag zal Anner Bijlsma alle suites voor cello solo spelen. 's Middags om 16.00 uur de suites 1, 3 en 5 plus de Partita voor fluit in een bewerking voor violoncello piccolo. 's Avonds om 20.15 uur volgen de suites 2, 4 en 6. Een dag later treedt The Academy of Ancient Music op o.l.v. violist Andrew Manze. Twee orkestsuites, een klavecimbelconcert (solist Richard Egarr) en het concert voor viool en hobo (solisten Manze en Frank de Bruine) staan op het programma. Op dinsdag 25 juli volgen de Swingle Singers met een 'Bach goes pop'-programma. Vocale arrangementen van de bourrée uit de tweede Engelse suite, de badinerie uit de tweede Orkestsuite, de orgelfuga's in g en E en andere werken. Woensdag 26 juli speelt Camerata Köln eveneens orkestsuites en het tweede Brandenburgs concert. Sopraan Claron McFadden is soliste in de cantate 'O holder Tag, erwünschte Zeit'. Op donderdag en vrijdag treden respectievelijk het Bach-ensemble Anima Eterna (veel klavecimbelconcerten) met Jos van Immerseel en het Combattimento Consort (Bachs bewerking van Pergolesi's 'Stabat Mater') op.

Orgel

Het Internationaal Orgelfestival Haarlem gaat ook in up tempo richting slotconcert op 28 juli. En ondanks de titel is het niet alleen maar orgel wat de klok slaat. Vanavond treedt in de Bakenesserkerk het Calefax Rietkwartet op met hun succesvolle bewerking van Bachs 'Die Kunst der Fuge' (20.30 uur). Een dag later speelt Anner Bijlsma in de Nieuwe Kerk cellosuites 1, 3 en 5 (20.30 uur). Op zaterdag 22 juli is er in het Haarlemse Concertgebouw een openbare les van organist Loïc Mallié over het thema Improvisatie (16.00 uur; toegang gratis) en 's avonds in de Nieuwe Kerk speelt Pieter Dirksen orgel en klavecimbel (20.15 uur). Ewald Kooiman speelt op 25 juli in de St. Bavokerk Bach, Kuhnau en Kellner (20.15 uur; toegang gratis). Satelliet-orgelconcerten zijn er op zondag 23 juli in de Amsterdamse Nieuwe Kerk door Bernard Winsemius (20.00 uur) en woensdag 26 juli in de Amsterdamse Westerkerk door Ludger Lohmann (20.30 uur).

Literatuur

Jan Engelman. In juni was het honderd jaar geleden dat Jan Engelman werd geboren. Ter gelegenheid hiervan wijdt het Centraal Museum in Utrecht een tentoonstelling aan zijn leven en werk: 'De toets der bezieling. Jan Engelman 1900-1972'. Engelman was behalve dichter en journalist ook muziek-, toneel-, beeldende-kunst-, architectuur- en literatuurcriticus. Hij behoorde tot de invloedrijke figuren in de Nederlandse culturele wereld in de periode kort voor en na de Tweede Wereldoorlog. Zijn bundel 'Tuin van Eros'(1932) behoort tot de klassiekers van de Nederlandse poëzie. Als oprichter van het progressief-katholieke tijdschrift 'De gemeenschap' (1925) beijverde hij zich om vastgeroeste tradities van de rooms-katholieke kunst te doorbreken. Hij wilde er een nieuw soort 'bezielde kunst' voor in de plaats stellen.

Op de tentoonstelling zijn brieven, foto's, persoonlijke documenten, handschriften en publicaties van Jan Engelman te zien, in combinatie met schilderijen en tekeningen van bevriende kunstenaars. Te zien in het Centraal Museum Utrecht t/m 15 oktober.

Julidans

Het festival Julidans in Amsterdam is bijna afgelopen. Vandaag, morgen en overmorgen is in Theater Bellevue (vanaf 20.30 uur) het bijzondere project van Felix Ruckert, 'Hautnah' te zien. Als bezoeker zoek je zelf een danser uit, die speciaal voor jou een 'privé-solo' uitvoert. Over de prijs en de lengte van de solo valt te onderhandelen. Morgen en overmorgen is er in de Stadsschouwburg ook nog een optreden van de Japanse groep Dumb Type met de multimedia-productie 'Memorandum' (20.15 uur). Overmorgen speelt zich in Paradiso het slotfeest 'Fantasia' af (vanaf 22.00 uur), met onder meer projectie van door vj's California bewerkte beelden van Julidance, muziek van de dj's Le Funkubine en Alias Poeh en een optreden van de groep X(eptional). Info: www.julidans.com; kaarten: aan de kassa's of via 0900/0191.

Beeldende kunst

Provence. Midi is de naam van een nieuwe galerie in Nieuwerkerk aan den IJssel (Dorpsstraat 9), die zich toelegt op het presenteren van kunstenaars die momenteel werkzaam zijn in Zuid-Frankrijk, in steden als Toulouse, Montpellier, Marseille en Aix-en-Provence. Midi heeft deze zomer een expositie in huis waarmee een grote groep kunstenaars wordt voorgesteld die in de komende tijd tot de vaste stal zullen behoren. Technieken en stijlen zijn uiteenlopend: zo zijn er beelden in terracotta van Christian Deleu, raku-keramiek van Bruno Jacquart, pastels van Marion Francois, etsen van Franck Poulain en glasobjecten van Gérard Deparlon. 'Sélection du Midi' is te zien t/m 16 september. De galerie is geopend op maandag t/m zaterdag van 10.30-17 uur, maar t/m 5 augustus op zaterdag gesloten.

Den Haag. De Haagse Pulchri Studio (Lange Voorhout 15) eert in de figuur van Jaroslawa Dankowa een van haar meest bijzondere leden. Jaroslawa Dankowa (1925-1999), van Bulgaarse afkomst, vluchtte in 1948 naar Nederland. Tien jaar later schreef ze zich in bij de Vrije Academie in Den Haag, wat het begin van een alleszins opmerkelijke kunstenaarsloopbaan zou worden. De beelden van Dankowa zijn met hun gestileerde, langgerekte vormen zeer herkenbaar. Luis Filcer, een schilderende collega van haar, zei ooit over haar: ,,De houding van de menselijke figuur suggereert een grote dynamiek, een beweging die de dramatiek van het onderwerp versterkt. Het is deze beeldhouwkundige taal, die de weergave van het innerlijke leed mogelijk maakt.'' Jaroslawa Dankowa ontwierp in 1988 het Indisch monument in Den Haag, wat haar voorgoed bekendmaakte. T/m 30 juli.

Rivierenland. Middenin het centrum van Wijk bij Duurstede, maar ook dichtbij de haven en het rivierenland ligt galerie Art Options (Dijkstraat 4 en een dependance in de Wildemanssteeg 3 bij de beroemde molen van Wijk)). Bij Art Options is altijd wat te beleven, het is een levendige galerie waar veel aardige initiatieven tot stand komen. Zo heeft de galerie de zomer uitgekozen voor een groepstentoonstelling waaraan wordt deelgenomen door kunstenaars met uiteenlopende achtergronden (figuratief, abstract, fijnschilderend) die zich laten inspireren door de visuele kwaliteit van het waterleven. Havens, rivieren, boten, walkanten, rietlanden en weidse vergezichten boven het waterland, het zijn allemaal onderwerpen die aan de orde komen op deze groepspresentatie. Onder deelnemers Michiel Kranendonk, Lita van Engelenhoven, Carien Engelhard, de Italiaanse schilder Riccardo Pagni en de Spanjaard Bautista die tot de 'ontdekkingen' van Art Options moet worden gerekend. 'Down the stream' zoals de expositie heet, is te zien t/m 18 augustus. Daarna sluit de galerie t/m 16 september.

Fotografie

Kosovo. Het Legermuseum in Delft (Korte Geer 1) vroeg fotograaf Martin Roemers voor een tentoonstelling een reportage te maken over de ervaringen die Nederlandse militairen op de Balkan hebben opgedaan. Roemers fotografeerde vanaf de zomer van vorig jaar tot aan het afgelopen voorjaar op locaties in Kosovo, Bosnië, Kroatië en Macedonië. Daarbij zocht hij nadrukkelijk naar de wisselwerking tussen Nederlanders en de lokale bevolking. Zo was hij er getuige van dat militairen hielpen bij de wederopbouw van vernietigde woningen en werkzaam waren als begeleiders van ziekentransporten. Ook legde hij de onvrede vast van de Kosovaren over de komst van de Russen. Roemers foto's zijn t/m 17 september te zien.

Thematocht

Karel V. Komende zondag verzorgt de stichting Oculare opnieuw een historische thematocht in Museum Catharijneconvent in Utrecht (Lange Nieuwstraat 38), die gecombineerd wordt met een stadswandeling door de Domstad. Utrecht. Deze manifestatie heeft plaats in het kader van het Karel V jaar, de 16de eeuwse keizer aan wie het museum een tentoonstelling wijdt. In het museum geeft een gids informatie over de personen en gebeurtenissen rond om de Europese keizer, waarna een stadwandeling volgt die leidt langs plaatsen die allemaal te maken hebben met de geschiedenis en de verbindingen die Utrecht en zijn inwoners had met Karel V. De tocht begint om 14 uur in het restaurant van het museum. Reserveren noodzakelijk, opgave bij Oculare/Wil van der Mark tel. 030-2883261.

Theater

De Karavaan. Het reizende zomerfestival in de kop van Noord-Holland, De Karavaan, staat vanavond en morgenavond in Hippolytushoef (Groene Hart) met om 21.30 uur de Gebroeders Flint; overmorgen in dezelfde plaats een uitgebreider programma; op 25/7 staat de Karavaan met het uitgebreide programma in Callantsoog (Dorpsplein) en Alkmaar (Huisvuilcentrale), en van 26/7 t/m 30/7 alleen in Alkmaar. Informatie, Karavaankrant en reservering: 023 - 531 96 25; overzicht programma op internet: www.karavaan.nl.

Amsterdamse Bos. Theater het Amsterdamse Bos speelt in het openluchttheater van het gelijknamige bos 'De magie van het kwaad' van Oscar van Woensel, t/m 2/9, om 21.30 uur. Bij twijfelachtig weer vanaf 18 uur: 020/6433286.

Jeugd

Zelf muziek maken. Tot en met 27 augustus presenteert het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement in Utrecht (gevestigd aan het Buurkerkhof 10) de eerste versie van 'MuziekFabriek' voor 8- tot 15-jarigen (di t/m zo 12.00-17.00 uur). Jongeren kunnen eigen muziekmachines bouwen met het constructie-speelgoed K'nex, componeer- en sample-programma's uitproberen op de computer en componeren voor een speeldoos, waarbij de beste plingplong-composities 'vertaald' zullen worden naar orgelboeken voor de grote dansorgels. Elke zondagmiddag vanaf 13.30 uur is er een Open Podium voor bandjes, orkestjes, rappers of ander aanstormend muziektalent (vantevoren opgeven op tel.nr. 030-231 27 89). Actuele info op internet: www.muziekfabriek.nl.

Vreselijke verzen. 'De Vreselijke Verzen, ter lering & vermaak' stellen op ludieke wijze de volksmoraal aan de kaak. De voorstelling van Saga Jeugdtheater is gebaseerd op het in Engeland bekende boek 'Cautinary Verses' van Hilaire Belloc. Te zien tijdens het festival De Karavaan, 22 juli in het Groene Hart, Hippolytushoef en 25 juli op het Dorpsplein, Callantsoog (zie ook onder theater).

Pop

Cuba. De rijkdom van Cubaanse muziek houdt niet op bij de Buena Vista Social Club, meent de IJsbreker in Amsterdam. Het festival 'Cuba in de IJsbreker' geeft een beeld van het vroegere en huidige swingende Cubaanse muziekleven. Vandaag, 20/7, Polo Montáñez Sexteto, 21/7 Cuban All Stars, 22/7 Charanga Sabor Cubano o.l.v. Carlos Caro, en 23/7 in Huis Marseille aan de Keizersgracht 401 in Amsterdam om 16.30 uur Ramón Valle.

Oerkracht. Het Oerkracht festival in Lichtenvoorde heeft een duidelijke doelgroep voor ogen: 'de mooiste meid van Hummelo en de 40-jarige notaris uit Gouda, allemaal liefhebbers van stampende en dampende popmuziek'. Optredens van onder meer Alice Cooper, Uriah Heep, Kane, Dilana Smith en Wipneus & Pim; 21 t/m 24 juli, Terrein de Schans te Lichtenvoorde; 'www.oerkracht.nl'.

Extrema. Dancefestival in de openlucht dancefestival, bij de recreatieplas Best bij Eindhoven. Er worden 10000 festivalgangers verwacht. Het thema van deze vijfde editie: 'Activate, Stimulate, Participate, Communicate - The Love'; 'www.extrema.nl'.

Zee. Het tweede weekeinde Paradiso aan zee, een zomerproject van de concertzaal en strandpaviljoen De Zomer, dat een cocktail biedt van poetry, cinema, stand-up comedy, dance, jazz, funk en soul. Bloemendaal aan zee. 23/7 Drum 'n Bassline met dj's Chaos, LDopa en MC Rollarocka.

Jayhawks brengen sinds de oprichting in 1985 door Mark Olson en Gary Louris, een zogeheten retro-rock, die gebaseerd is op de liefde voor vocale duo's uit de country & western-geschiedenis. Op 23/7 staan de Amerikanen in het Amsterdamse Paradiso.

Belgenkoorts. Nieuwe bands uit België in het Amsterdamse Paradiso: Geschümcks Verstarker, C.o.e.m., Flavour Dish, Admiral Freebee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden