Concerten

Seizoensafsluiting. Nog een keer dit seizoen naar de Doelen in Rotterdam. Dat kan komende vrijdag als het Rotterdams Philharmonisch Orkest zijn laatste concert van het seizoen speelt. Onder leiding van Hans Vonk speelt het orkest Beethovens vijfde pianoconcert (met pianiste Elisabeth Leonskaja), de symfonie 'De Beer' van Haydn en de Haydn-variaties van Brahms. Rotterdam, De Doelen: 23/6; Amsterdam, Concertgebouw: 25/6.

Festival van de Verbeelding is de titel van een serie concerten van het Orkest van het Oosten. De laatste aflevering speelt het orkest werken van Kees Olthuis, aan wie dit festival is gewijd, en Serge Prokofjev. Dirigent is Jaap van Zweden. Amsterdam, Concertgebouw: 28/6; Zwolle, Nieuwe Buitensociëteit: 29/6 (19.30 uur); Enschede, Muziekcentrum: 30/6 (19.30 uur).

De Nederlandse componist Hans Kox staat centraal tijdens een themaweek die het Limburgs Symfonie Orkest heeft georganiseerd. Kox stelde zelf twee concerten samen, een met kamermuziek en een symfonisch concert. Het eerste vindt komende woensdagavond plaats. Eeva Koskinen (viool), Frank van der Laar (piano) en Mirel Iancovici (cello) spelen werken van Kox, Borstlap, Schubert en Kodaly. Maastricht, Theater aan het Vrijthof.

Alice in Orgelland is de tot de verbeelding sprekende titel van een orgelconcert voor kinderen dat Jetty Podt, Berry van Berkum en Joost Langeveld zaterdagmiddag in de Domkerk in Utrecht zullen houden. De toegang is gratis, collecte aan de uitgang. Aanvang: 15.00 uur.

Bach-festival Enkhuizen. De gezusters Broers zijn al jaren de drijvende kracht achter het muziekleven in Enkhuizen. Dit jaar hebben ze een Bachfestival georganiseerd dat van 24 juni tot 1 juli duurt. Om een idee te geven: zaterdagavond klinkt in de Zuiderkerk het Pinksteroratorium, maandag in dezelfde kerk wereldlijke cantates. Zondag speelt Leo van Doeselaar daar om 16.30 uur een orgelconcert. 's Avonds zingt de bas Harry van der Kamp met begeleiding van Viola de Hoog (cello) en Menno van Delft (clavecimbel) liederen in Museum Restaurant Het Peperhuis. Dinsdagavond spelen kamermusici Bach-bewerkingen van andere componisten in de Nutszaal. Info: 0229/216378.

Kamermuziek in de huiskamer. De Vrienden van de Azijnfabriek, een muziekpodium in Den Bosch, organiseren zaterdag het kamermuziekfestival 'Kamer Klanken' dat zich afspeelt in zeventien verschillende huiskamers. Het programma omvat vijftig concerten van ongeveer 45 minuten. Van twaalf tot zes kunnen mensen verschillende locaties af. Info: 073-6124799.

Ton Koopman. Tijdens een orgelconcert anderhalf uur tegen een rij orgelpijpen aankijken kan gaan vervelen. Daarom besloot het orgelcomité van de Lutherse Kerk in Den Haag een videoscherm aan de zijkant van de kerk te plaatsen waarop de verrichtingen van de organist aan de speeltafel zijn te volgen. Ton Koopman is zaterdag te beluisteren als hij onder andere de zes Schübler-chorüle speelt. Den Haag, Lutherse Kerk: 24/6.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden