Concerten

Arcadi Volodos, de pianist die, sinds vorig jaar zijn live-opname uit Carnegie Hall uitkwam, tot de absolute pianotop wordt gerekend, speelt met Het Gelders Orkest onder leiding van Lawrence Renes Tsjaikovski's eerste pianoconcert. Daarna speelt Het Gelders Orkest Wagner-voorspelen. Schouwburg Orpheus, Apeldoorn: 25/5, Musis Sacrum, Arnhem: 26/5 en 28/5 (14.15), De Vereeniging, Nijmegen: 30/5.

Michail Pletnev, een andere Russische pianist die ook bekendheid geniet als dirigent, komt ook naar Nederland. Hij speelt zondag werken van Bach, Beethoven en Chopin. Concertgebouw, Amsterdam: 28/5.

De Katona tweeling speelt gitaar. Samen met het gloednieuwe Rotterdams Kamerorkest, bestaande uit jonge beroepsmusici, speelt de eeneïge tweeling het 'Concierto Madrigale' voor twee gitaren. Daarna speelt het kamerorkest dat onder leiding staat van dirigent Conrad van Alphen Dvoraks 'Serenade voor strijkers'. Paradijskerk, Rotterdam : 27/5.

Christo Lelie. Op zondag 28 mei geeft organist Christo Lelie een recital op het befaamde Maarschalkerweerd-orgel in de Maria van Jessekerk te Delft (Burgwal). Het geheel Franse programma bestaat uit werken van Boëly, Dubois, Franck, Widor, Dupré, Ropartz en Langlais. Aanvang 16.00 uur, toegang: gift.

Truls Mork, de Noorse cellist, is een lang weekend te gast in het Concertgebouw in Amsterdam, waar hij vier concerten -drie maal kamermuziek, een maal met het Pittsburgh Symphony Orchestra- zal geven onder de titel '60° noorderbreedte'. De stukken uit zijn programma zijn allemaal rond deze breedtegraad geschreven. Concertgebouw, Amsterdam: 25, 26, 27 en 28/5.

Ensemble K2 bestaat sinds 1998 en houdt zich onder leiding van Paul Janse bezig met eigentijdse muziek. Deze week speelt het ensemble de 'Chamber Symphony' uit 1992 van John Adams, Stravinsky's concert 'Dumbarton Oaks', 'Trail' van Robert Heppener en 'Three Shakespeare Songs' van Ton de Leeuw. Dit is de laatste compositie die De Leeuw schreef voor zijn dood in 1996. Beauforthuis, Austerlitz: 26/5, Maria Minorkerk, Utrecht: 28/5, Beurs van Berlage, Amsterdam: 31/5.

Vesko Eschkenazy, die binnenkort als concertmeester overstapt van het Nederlands Philharmonisch Orkest naar het Concertgebouworkest, viert zijn afscheid met een toernee met zijn oude orkest. Hij speelt Khatsjatoerians vioolconcert. Vorige week bleek in het Concertgebouw dat hij dat met veel plezier en technisch gemak doet. Vrijdag 26/5 is hij weer te horen in Vredenburg, Utrecht.

Opera

Benefietvoorstelling. De Nationale Reisopera die als thuisbasis Enschede heeft, speelt zaterdag een bijzondere voorpremière van Mozarts 'Die Zauberflöte'. De extra opvoering begint om 12.00 uur in de Twentse Schouwburg te Enschede en is gratis toegankelijk voor de bewoners van de stad. Bij de receptie van de schouwburg zijn zolang de voorraad strekt twee kaarten af te halen. Bezoekers kunnen vrijwillig een bijdrage leveren in de collectebussen. De inzameling komt ten goede aan het rampenfonds. Alle uitvoerenden werken belangeloos aan de voorstelling mee. Medewerkers van de Nationale Reisopera schenken hun kerstgratificatie aan het fonds. Woensdag 31/5 is de premiére in de Rotterdamse Schouwburg. Het Amsterdam Baroque Orchestra staat onder leiding van Ton Koopman.

Riccardo Chailly leidt woensdag het Concertgebouworkest bij de première van Verdi's opera 'Aïda', in een productie van De Nederlandse Opera. Chailly staat in een lange traditie Italiaanse dirigenten. Hij heeft het stuk over de Ethiopische slavin vaak gezien in De Scala in Milaan of in Verona. Hij vindt het stuk moeilijk voor het orkest omdat het technisch zwaar is èn omdat het lastig is de ziel van de partituur te laten klinken. Muziektheater, Amsterdam: 31/5.

Jazz

Jessye Norman heeft zich in de jazz begeven. Na een cd met muziek van Michel Legrand geeft zij woensdag 31/5 een concert met 'The sacred music of Duke Ellington'. Met begeleiding van Mark Markham, piano, het Castagneri kwartet, The London Gospel Choir en de Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Concertgebouw, Amsterdam.

John Scofield, de bekende Amerikaanse jazzgitarist, bracht kort geleden zijn beste plaat uit sinds tijden. 'Bump' heet die, en Scofield toont er niet alleen op aan zich midden in de hedendaagse muziekscene te bevinden, maar zich als gitarist nog altijd te vernieuwen met een combinatie van vette grooves en onorthodoxe speeltechnieken. Maandag promoot hij 'Bump' met een concert in de Amsterdamse Melkweg, dinsdag volgt de Oosterpoort in Groningen. In hoeverre dezelfde musici als op de cd meespelen, is onduidelijk. Wel is te hopen dat Soul Coughlin-samplerbespeler Mark De Gli Antoni aanwezig is. Op de cd speelt deze een belangrijke rol.

Big Bands. Het vierde Nationaal Big Band Concours wordt zaterdag gehouden als onderdeel van het Meer Jazz Festival in Hoofddorp. Naar de prijzen -de Dik Trom Wisseltrofee plus 5000 gulden, en een tweede prijs van 3000 gulden- dingen in totaal twaalf bigbands uit binnen- en buitenland. Daartussen de Allotria Big Band uit Zwolle, de Interfak Big Band uit Leuven, het Midland Youth Jazz Orchestra uit Engeland en het Utrechts Jazz Orkest.

Mike Del Ferro mocht onlangs in het tv-programma Reiziger in Muziek uitgebreid vertellen over zijn nieuwe album 'Mike del Ferro 'plays' Belcanto', waarop hij opera-aria's en Italiaanse liederen 'verjazzt'. Vanavond presenteert de jazzpianist met bassist Stevan Lievestro en drummer Hans Eijkenaar de trio-cd in het Amsterdamse BIM-huis. Morgen staat hij op het Meer Jazz Festival in Hoofddorp, zaterdag op het Festival Jazz in Duketown in Den Bosch en zondag in Studio CNM in Hilversum. Daarna volgen in juni concerten in Breda (Chassé, 3), Mechelen (Cirque, 4), Baarn (Midsummernight Jazz Party, 17) en Den Haag (Regentenkamer). 1 Juli staat Del Ferro in De Doelen in Rotterdam, waar hij optreedt na José Carreras. Zondag 16 juli op het North Sea Jazz Festival.

Pop

Los Jovenes Clasicos del Son is afkomstig uit Havana, Cuba en speelt muziek in de stijl van de populaire Buena Vista Social Club en La Vieja Trova Santiaguera. Het is wrang, vindt stichting Oye Listen, dat programmeurs van Nederlandse muziekpodia deze muziek alleen accepteren van Cubanen op leeftijd. Om die leeftijdsgrens te doorbreken, biedt Oye Listen dansbare en dynamische groepen als Los Jovenes, Afrekete en Orishas vanaf woensdag in het kader van Latin Dance Beats podia door Nederland. De tournee begint woensdag (31/5) in Paradiso Amsterdam en donderdag (1/6) in 013 Tilburg.

Dunya Masters Worldwide is een speciale ontmoeting tussen muzikale meesters, gebaseerd op muzikale tradities zonder verlies van identiteit. Zaterdag en zondag in Het Park in Rotterdam (nabij de Euromast) zijn er gratis toegankelijke optredens van onder meer de vitale 73-jarige Sergo Kamalov uit Georgië op kamancha, Lincoln Almada uit Uruguay op harp, Djamchid Chemirani op zarb, de Iraanse klassieke drum en Antonio Ruiz, die een mengeling brengt van traditioneel en modern flamenco. Beide dagen aanvang 13.00 uur.

Drum Rhytm Festival vindt vrijdag en zaterdag plaats op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam. Optredens van Leftfield, Moby, Rae & Christian, Stone love Movement, Kelis, Mos Def, Common en Kruder & Dorfmeister. Aanvang 19.00 uur.

16 Horsepower, Woensdag 013 Tilburg.

Grandaddy. Dinsdag Melkweg Amsterdam, woensdag Effenaar Eindhoven.

Heideroosjes brengen hun Flashback naar de Amerikaanse punkband The Ramones. Dinsdag Bacchus in Leiden, woensdag Plan C in Rotterdam, donderdag het slot in Paradiso, Amsterdam. Toegang uitsluitend 18 jaar en ouder.

Keith Caputo. Woensdag Doornroosje Nijmegen.

Santana. Woensdag Ahoy Rotterdam.

Jeugd

Eerste tonen. Het 'Eerste tonen festival' brengt muziektheater en liedjesprogramma's voor de allerjongsten. Peuters kunnen meezingen met swingende wereldmuziek uit Suriname en Senegal en popmuziek van Dirk Scheele en De Band Krijgt Kinderen. Het festival, vanaf twee jaar, speelt op 28 en 29/5 in De Meervaart, Amsterdam.

Macbeth. Het Vlaamse figurentheater Froefroe speelt Shakespeare's 'Macbeth' als een vlijmscherp drama vol zinsbegoochelingen. Acteurs transformeren in latex wezens en wouden kunnen wandelen in deze versie van het koningsdrama. Te zien, vanaf twaalf jaar, 30/5 in de Blauwe Zaal, Utrecht, 31/5 op het Shakespearement Festival, Zundert.

Jong. De opvallende dubbeltentoonstelling 'Jong' over jongerencultuur en -stijl in Nederland, wisselt 27/5 van locatie. De expositie brengt stijlen en trends in beeld van provo's, punkers, hiphoppers en housers. 'Jong in 1950-1990' is te zien in Het Schielandhuis, Rotterdam. 'Jong in 1990-2000' is vanaf die datum te zien in het Drents Museum, Assen.

De MuziekFabriek is een interactieve, muzikale expositie. Jonge bezoekers kunnen muziekmachines bouwen met constructiespeelgoed, orgelmuziek componeren met de 'plingplong', 'sampelen' met de computer' of muzikaal bewegen in de 'sense-control'. Vanaf 26/5 in het Nationaal Museum van speelklok tot pierement, Utrecht.

Het International Gipsy Festival maakt kinderen bekend met zigeunerkunst. De expositie 'Contrasten' laat kinderkunstwerken zien uit het Slowaakse dorpje Jaronice. Voor de kinderen van de zigeuner basisschool in Jaronice is tekenen en schilderen een manier om een creatieve grip op het leven te krijgen. Te zien t/m 11/6 in Huize Padua, Tilburg. Informatie: 013/5801424.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden