Concerten

Het orkest De Volharding reist door het land met een serie stukken die speciaal voor deze musici is geschreven. De componisten Roderik de Man, Ig Henneman, Michael Smetanin, Sam Hayden en Henk van der Meulen schreven voor het eerst voor orkest. Onder leiding van Jurjen Hempel voert De Volharding deze werken uit. Nijmegen, De Vereeniging: 18/10; Arnhem, Musis Sacrum: 19/10; Amsterdam, De Rode Hoed: 20/10; Apeldoorn, De Gigant: 24/10.

The King's Consort. Onder leiding van oprichter Robert King zingt dit Engelse barokgezelschap Vivaldi's korte opera 'La senna festeggiante', dat vanwege de vele natuurbeschrijvingen als de vocale tegenhanger van 'De Vier Jaargetijden' is te beschouwen. Solisten zijn Mary Nelson (sopraan), Hilary Summers (mezzo) en Neal Davies (bas). Rotterdam, De Doelen: 16/10; Utrecht, Vredenburg: 17/10; Groningen, De Oosterpoort: 21/10; Eindhoven, Muziekcentrum Frits Philips: 22/10; Enschede, Muziekcentrum: 25/10; Maastricht, Theater aan het Vrijthof: 27/10.

Hündel. Nog meer Italiaanse barok. Ditmaal afkomstig van de Duitser Georg Friedrich Hündel, die voor hij in Engeland ging wonen, lange tijd in Italië verbleef en daar zijn muzikale vorming opdeed. Die had hij grotendeels te danken aan Alessandro Scarlatti, van wie hij het oratorium 'Humanita e Lucifero' hoorde. Onder die titel speelt het Combattimento Consort Amsterdam werken van Hündel en Scarlatti. Machteld Baumans (sopraan) en Bernard Loonen (tenor) verlenen medewerking. Roosendaal, Schouwburg De Kring: 15/10, 11.30; Middelburg, Concertzaal: 15/10, 15.00. Amsterdam, Concertgebouw: 22/10, 14.15.

Szymanowski. De Nederlandse Opera brengt deze maand de opera 'Kròl Roger' van de Poolse componist Karol Szymanowski. Voor wie geen genoeg kan krijgen van de muziek van deze componist bieden twee van de hoofdrolspelers uitkomst met een liedrecital met werken van de componist. Zofia Kilanowicz (koningin Roksana) en Piotr Beczala (de herder) worden begeleid door de pianiste Reinild Mees. De Stichting Het 20ste-eeuwse Lied en platenlabel Channel Classics brengen na afloop van de recitals ook drie cd's uit waarop het hele liedoeuvre van Szymanowski is vastgelegd, onder andere door deze twee solisten. Zofia Kilanowicz zingt 15/10 in Amsterdam in de Beurs van Berlage en 19/10 in De Doelen in Rotterdam. Piotr Beczala zingt 21/10 in de Beurs van Berlage.

Nederlandse componisten op de radio. Vincent van Gogh en Rembrandt van Rijn kennen we allemaal, maar hoe zit het met de Nederlandse componisten? Dat zijn grote onbekenden voor het publiek. Teleac/NOT start zaterdag via Radio 5 een serie getiteld 'Nederlandse componisten'. In twaalf afleveringen belicht de serie de ontwikkeling van de Nederlandse muziek vanaf 1880. De eerste aflevering is gewijd aan Bernard Zweers. Radio 5: 14/10, 15.00.

Lorin Maazel. Sinds 1970 heeft deze dirigent, die vooral bij de Wiener Philharmoniker en de Salzburger Festspiele dirigeert, niet meer voor het Concertgebouworkest gestaan. Morgen staat hij er weer als het orkest werken van Richard Strauss uitvoert: de suite 'Der Bürger als Edelmann' en de 'Symphonia domestica'. Amsterdam, Concertgebouw: 13/10.

Jaap van Zweden. Het Residentie Orkest en het Nederlands Concert Koor vullen vandaag en morgen het hele podium van de Anton Philipszaal als zij de tweede symfonie van Mahler uit gaan voeren onder leiding van Jaap van Zweden. Charlotte Margiono (sopraan) en Birgit Remmert (alt) tekenen voor de solopartijen. Den Haag, Dr. Anton Philipszaal: 12/10 en 13/10.

Ed Spanjaard. De nieuwe dirigent van het Limburgs Symphonie Orkest vervangt de overleden Richard Dufallo in een concert met werken van Otto Ketting, Sjostakovitsj en Tsjaikovski. De zesde symfonie van Tsjaikovski, de 'Pathétique' was een speciale wens van Dufallo. Roermond, Theaterhotel 'De Oranjerie': 12/10; Heerlen, Stadsschouwburg: 13/10; Maastricht, Theater aan het Vrijthof: 14/10.

Die Schöpfung. Volgende week dirigeert Nicolaus Harnoncourt dit oratorium van Joseph Haydn bij het Concertgebouworkest. Het Bachkoor Apeldoorn brengt het werk deze week. Het wordt begeleid door Het Gelders Orkest en heeft een fantastische groep solisten aan zich weten te binden: Barbara Schlick (sopraan), Howard Crook (tenor) en Charles van Tassel (bas). Apeldoorn, Grote Kerk aan de Loolaan: 13/10.

Jazz

European TryTone, het jaarlijkse internationale festivalbroertje van de in Amsterdam georganiseerde TryTone-concerten, presenteert de komende dagen onder het kopje 'New Ways of Jazz' voor de tweede keer een nieuwe oogst jonge, avontuurlijke jazz. Net als vorig jaar gebeurt dat op de podia van het BIM-huis (vanavond en morgen) en Paradiso (zaterdag). Het programma in het BIM-huis biedt concerten van groepen uit onder meer Denemarken (Sound Of Choice, vanavond), Italië (Atman, morgen) en Duitsland (Underkarl, morgen). De ene helft van het duo Sophie Agnel and Michael Nick komt uit Frankrijk, de andere helft uit Duitsland (vanavond). Nederlandse vertegenwoordigers zijn Ninsk (vanavond) en Man Bites Dog (morgen).

In Paradiso zijn zaterdag optredens van de groepen Vakki Plakkula (Italië), Speechwater (Nederland/Zwitserland/Duitsland), Parlophone (Frankrijk), Tetzepi (Nederland) en Electronique Noire (Noorwegen). Dan ook is er een nacht-danceprogramma volgens TryTone-normen met Jazzbop DJ special Volume 2 met Graham B. en Djazzadelic.

Marathon is de nieuwe noemer van voorheen de Jazzmarathon. Betekent dat dat er geen jazz meer te beluisteren is op het festival in de Groninger Oosterpoort? Nee. De muziekformule is aangepast en van drie dagen is het festival teruggebracht tot twee dagen op zaterdag en zondag. Zondag is er volop jazz te beluisteren met de presentatie van een nieuw project van trompettist Eric Vloeimans. Daarin werkt hij samen met de Amerikaanse gitarist David Tronzo, de Zweedse bassist Lars Danielson en de Finse drummer Markku Ounasari. Zaterdag ligt het accent in de Oosterpoort op technodance en wereldritmes, met optredens van onder anderen Bill Laswell, Yondervoi en Arling & Cameron.

Dans

Instinct, de nieuwe voorstelling van Conny Janssen Danst, beleefde gisteravond zijn première. In haar niet te imiteren stijl laat Janssen zien 'hoe onvoorspelbaar mensen kunnen reageren en welke emoties zij in elkaar losmaken'. Zutphen (De Hanzehof, 13), Den Haag, (Theater a/h Spui, 14), Gouda (Goudse Schouwburg, 17). Tournee tot begin december.

Het Ballet van Vlaanderen presenteert onder de titel 'Le Sacre du Printemps' twee nieuwe choreografieën. Christopher d'Amboise maakte op muziek van Strawinsky 'Variation on a Theme' en Mauricio Wainrot 'Lieder eines fahrenden gesellen' van Mahler. Het naamgevende 'Le Sacre du Printemps' van Wainrot dateert van 1995 maar is nu opnieuw bewerkt. Maastricht (Theater a/h Vrijthof, 17), Venlo (De Maaspoort, 18), Den Bosch (Theater a/d Parade, 24) en Utrecht (Stadsschouwburg, 25). In april/ mei vervolg tournee.

Het Nationale Ballet danst t/m 5 november 'The Sleeping Beauty'. Het gaat om de versie die Peter Wright in 1981 voor dit gezelschap maakte (dat toen nog in de Amsterdamse Stadsschouwburg speelde) en die in 1989 speciaal voor het veel grotere Muziektheater is aangepast. Wright is ook nu betrokken bij het instuderen van dit stuk. In oktober uitsluitend in het Muziektheater Amsterdam, begin november in Den Haag (1 en 2/11) en Rotterdam (4 en 5/11).

Scapino Ballet Rotterdam is het seizoen overtuigend begonnen met 'The Neon Lounge', de eerste grote choreografie van Nanine Linning. Linning liet zich voor haar stuk voor twaalf dansers inspireren door muziek van Michael Gordon. Op het programma ook 'Lament/Lamentationes' van Keith-Derrick Randolph, die zich verdiepte in de liturgie 'Lamentationes van Jeremia'. Verder een reprise van 'Perureim' (Itzik Galili). Vanavond in Hoorn (Het Park), verder in Den Haag (Danstheater, 14) en Arnhem (Schouwburg, 18). Tournee tot eind november.

Pop

Punk. 'Ik ben een punker mama!' is de titel van een expostie in de Rotterdamse showroom for media and moving arts Mama. Te zien is onder meer een overzicht van punkflyers door de jaren heen, en een video-installatie over de kern van punk. Tot 1 november aan de Witte de Withstraat 31, woensdag t/m zondag van 12.00 tot 19.00 uur.

Nico van der Stam, de popfotograaf die vorige maand op 75-jarige leeftijd overleed, maakte in zijn leven ruim een miljoen foto's. In de jaren zestig werkte hij onder meer voor tijdschriften als Muziek Express en Hitweek. Het Maria Austria Instituut toont samen met de Amsterdamse Melkweg onder de noemer 'De Bintangs in je Rijam' een overzicht van zijn werk. Woensdag t/m zondag, 14.00 tot 20.00 uur, Marnixstraat 409 in Amsterdam.

Popronde. Voor het derde achtereenvolgende jaar gaat de Popronde op reis door Nederland om een dwarsdoorsnede te geven van het muziektalent. Tot 17 november reizen 25 bands langs tien verschillende steden. Morgen, 13/10, is Zwolle aan de beurt. Optredens van onder meer Chantal Acda, Green Hornet, Seesaw, Wysiwyg, Zebra, Zea en Zolar. Info: 'www.popwaarts.nl'.

Flashback. Novastar en Green Lizard verwerkten al enige tijd nummers van The Police in hun optredens. Vanaf maandag brengt de Nederlandse groep Grof Geschut een volledige flashback naar de Britse band, die onder aanvoering van Sting flink aan de weg timmerde met klassiekers als 'Message in a bottle' en 'Every breath you take'. Dinsdag 17/10 in Bacchus in Leiden, 18/10 Plan C in Rotterdam.

Crossover. Na de aftrap in september aan het strand van Bloemendaal, trekt de Crossover Award 2000 vanaf deze week het land in. Zaterdag 14/10 Cablejuice, Zuco 103 en Spy Fi in 013 Tilburg. Aanvang 23.00 uur.

Arling & Cameron. Zaterdag 14/10 Oosterpoort, Groningen.

Boots. 14/10 Zaterdag Beest in Goes.

Green Lizard. 13/10 Vrijdag Bibelot in Dordrecht, zaterdag 14/10 Xinix in Nieuwendijk.

Nits. Vrijdag 13/10 in de Meervaart, Amsterdam.

Orphanage. Vrijdag 13/10 Peppel in Zeist.

Skik. Zaterdag 14/10 Bolwerk in Sneek.

Therapy? Vandaag, 12/10, Melkweg Amsterdam, vrijdag 13/10 Nighttown Rotterdam, 16/10 Tivoli in Utrecht.

Vals Licht. Zaterdag 14/10 Tavenu in Waalwijk.

Venice. Vandaag 12/10 Paradiso in Amsterdam, 13/10 Podium in Hardenberg, 15/10 Zwols Hedon, 17/10 Vrijhof in Enschede.

Jeugd

Het MUZtheater speelt Ionesco's absurdistische klassieker 'De kale zangeres' als een Monthy Python-achtige voorstelling. Twee Engelse echtparen vullen de dag met schijnbaar lege praat, nutteloze opmerkingen en chaotische misverstanden. 17 en 18/10 Zaantheater, Zaandam.

Voor de theatervoorstelling 'Het Mes' trok Wederzijds gastregisseur Mark Timmers aan. Hij maakte een voorstelling over twee stoere, onhandelbare meiden, die zich als echte pubers een weg door het leven banen. Vanaf tien jaar, 13 en 14/10 de Krakeling, Amsterdam.

'Het Pianopanorama' is een muziektheatervoorstelling met drie pianistes en acht actrices met muziek van componist Micha Hamel. Ze brengen een mix van stadsgeluiden, playback, karaoke en klassieke kamermuziek. 13 t/m 22 oktober op het Spuiplein, Den Haag.

Met de expositie 'Wijd Open Ogen' laat het Kröller-Müller Museum delen van de collectie zien vanuit het perspectief van jonge mensen. Meer dan 100 werken uit de twintigste eeuw zijn opgesteld in landschappen, langs catwalks, in schatkamers en andere prikkelende omgevingen. De thematisch opgebouwde expositie laat onder meer beelden zien van Tinguely, Archipenko en Panamarenko en schilderijen van Monet, Redon en Ensor. T/m 11/3.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden