Concerten

Vladimir Ashkenazy, tegenwoordig meer dirigent dan pianist, treedt niet vaak in Nederland op, maar op 14/5 speelt hij in Rotterdam een interessant programma met werken van Schumann, Ravel en Rachmaninov. De Doelen, Rotterdam.

Louis van Dijk en Jos van der Kooy gaan samen improviseren. Geheel onvoorbereid zullen pianist Van Dijk en organist Van der Kooy achter hun instrument plaatsnemen en improviseren op ter plekke gekozen thema's. Westerkerk, Amsterdam: 17/6.

Petite messe solennelle. Dertien zangers, een piano en een harmonium en de Acadamy of the Begijnhof voeren vrijdag Rossini's laatste meesterwerk uit. Dirigent van deze mis, die klein noch plechtig is, is Richard Egarr. 12/5, Engelse Kerk aan het Begijnhof, Amsterdam.

Componist Peter Schat is het onderwerp van een 'Portretconcert' in Theater Lantaren/Venster in Rotterdam. Violiste Janine Jansen en pianist Bart van der Roer spelen de première van de Vioolsonate van Schat. Verder klinken 'Canto General' (uit 1982) en werken voor pianosolo. 17/5.

Componist Willem Jeths is de afgelopen week geëerd met een festival in Rotterdam. Vandaag beëindigt het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Tetsuji Honna het festival met de première van zijn celloconcert 'Falsa/ficta' en zijn 'Arcate' voor strijkorkest. Zaterdag en maandag zijn er herhalingen in Amsterdam. Na een interview van Theo Muller met de componist klinken op die dagen 'Flux/Reflux' en het celloconcert. Solist is steeds Frances-Marie Uitti. Paradijskerk, Rotterdam: 11/5; Beurs van Berlage, Amsterdam: 13 en 15/5.

Bij Ivo Pogorelich, die deze week naar Nederland komt, is Beethovens sonate 'Der Sturm' te horen op een moderne vleugel. Hij speelt ook de sonate opus 90 en de zes Moments Musicaux van Rachmaninov. Concertgebouw, Amsterdam: 14/5; Vredenburg, Utrecht: 15/5.

Violist Theo Olof, oprichter van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds, geeft zaterdag een masterclass aan jonge musici, die een instrument van dit fonds in bruikleen hebben. 's Ochtends vanaf 11.00 uur komt het Amici Kwartet, 's middags vanaf 13.15 uur is het Pianotrio TroiseM aan de beurt. Concertzaal Christofori, Amsterdam.

De Amsterdamse Bach Solisten spelen zaterdag met hoboïst Bart Schneemann het hoboconcert in a van zoon C.Ph.E. Bach en het hobo d'amore-concert van vader J.S. Bach. Verder werken van Telemann en van Van Wassenaer. Te beluisteren in de Geertekerk, Utrecht, op 13/5.

Festivals

Rhijnauwen Kamermuziek Festival. Pianist Rian de Waal organiseert dit jaar voor de vierde maal een tiendaags kamermuziekfestival in en rond de Oude Dorpskerk in Bunnik. Deze week is er een concert van het Párkányi Kwartet en Rian de Waal (woensdag) en een solo-recital van de Waal. Informatie en kaartjes: 035/6237208. 17 en 18 mei, Oude Dorpskerk, Bunnik.

Vestingstad Naarden is het toneel voor het Muziek Festival Naarden, dat van donderdag tot en met zondag plaatsvindt. Dit jaar is dat voornamelijk gevuld met vocale muziek. Zo komen onder meer het Huelgas Ensemble van Paul van Nevel, Capella Russia, het Quink Vocaal Ensemble en de sopraan Nienke Oostenrijk. De organisatie combineert muziek met andere attracties van Naarden. Zo zijn er wandelconcerten en verzorgt top-kok Paul Fagel een High Tea voor concertbezoekers. Informatie: 035/6970310. Kaartverkoop: 0900/0191.

Orgels

Orgeldag Noord-Nederland. Zaterdag 13 mei zijn meer dan zeventig orgels in Noord-Nederland te bezichtigen en te bespelen. Voor twintig gulden mag iedereen gedurende twintig minuten spelen op het orgel van zijn keuze. Wel van tevoren opgeven bij de organisatie: Stichting Hinszorgel Leens, tel. 0595/571677. Om 17.00 uur speelt organist Wim van Beek in de Petruskerk in Leens.

Orgels in Purmerend. Ook Purmerend heeft zaterdag een orgeldag. Van 14.00 tot 15.30 uur kunnen luisteraars een wandeltocht maken langs historische orgels in de Koepelkerk, het Oude Raadhuis en de Lutherse kerk. Van 12 mei tot 22 oktober is bovendien in het Purmerends Museum een tentoonstelling te bekijken over de restauratie van het Garrels-orgel van de Koepelkerk.

Jazz

Allan Holdsworth scoorde in de jaren zeventig als gitaarvirtuoos in jazzrockgroepen als Soft Machine en Gong. Daarnaast speelde hij met kopstukken uit de jazz en fusionmuziek als Tony Williams en Robert Fripp. Maandag treedt de in Amerika woonachtige Engelse gitarist op met zijn Allan Holdsworth Group in De Melkweg in Amsterdam, dinsdag in de Gigant in Apeldoorn. Tegenwerk in zijn groep krijgt Holdsworth dan in ieder geval van drummer Gary Husband. Wie de basgitaar speelt, is nog onduidelijk. De namen van zowel Dave Carpenter en Jimmy Johnson doen de ronde.

Blast is een ensemble uit het Brabantse land, met een verre van regionale en zelfs on-Nederlandse allure. De groep beweegt zich in de contreien van de avantrock of impro-rock, waarin de verworvenheden uit de improvisatiemuziek hand in hand gaan met die uit de gecomponeerde muziek en gebracht worden met de power van rock'n roll. Het complex gelaagde muzikale resultaat staat in het buitenland in hoog aanzien, maar wordt in eigen land te vaak verwaarloosd. Zondag speelt het ensemble in het Rotterdamse Dodorama.

Groove Troopers is een nieuwe bigband van componist/pianist Martin Fondse, waarin de muzikale verworvenheden van de vorige eeuw worden gecombineerd met de sound en extase van de jaren nul van deze eeuw. Drum'n bass, techno, Big Band trance, hip-beat, smart-jazz en vocal trash zijn enkele van de noemers die op het repertoire van de Groove Troopers van toepassing zijn. Om dat de bereiken is de klassieke bigbandbezetting uitgebreid met extra slagwerk, zang en elektronica. Tussen de leden vinden we bekende musici als de saxofonisten Miguel Boelens en Mete Erker, trombonist Ilja Reijngoudt en zangeres Vera Westera. Het orkest beleeft zijn wereldpremière dinsdagavond in het Musis Sacrum in Arnhem.

Pop

Bettie Serveert raakte vorig jaar het contract bij platenmaatschappij Matador in Amerika kwijt. 29 mei verschijnt er toch een nieuw album, 'Private suit' en wel bij Pias. Vrijdag speelt de band in Hedon in Zwolle, zaterdag in Rotown in Rotterdam.

Double Talk, festival vol hiphop en rap-poetry, met optredens van Jill Scott, Ursula Rucker, Jessica Care en De la Soul en Common en band. Common staat momenteel in de aandacht met zijn album 'Like water for chocolate'. Hij imponeerde eerder op het Drum Rhythm-festival, begeleid door zijn vaste band A black girl named Becky. Zaterdag in Paradiso Amsterdam.

Abel. Morgen Peppel in Zeist, zaterdag Takens in Balkbrug en zondag Feesttent in Valkenswaard.

Black Uhuru met Sly & Robby. Zaterdag in Oosterpoort in Groningen en zondag in 013 Tilburg.

Lou Reed. Vanavond in Carré in Amsterdam.

Dead man Ray. Woensdag in Nighttown Rotterdam.

Def P. Woensdag in Twilight zone in Wassenaar.

Green Lizard en Racoon. Zaterdag in Willem II in Den Bosch.

Heideroosjes met hun flashback naar de Ramones. Maandag in de Spieghel in Groningen, dinsdag in Monde in Enschede.

Idlewild. Vandaag in 013 Tilburg, vrijdag in Doornroosje in Nijmegen, zaterdag Nighttown Rotterdam, zondag Melkweg in Amsterdam.

Kent. Vandaag Nighttown Rotterdam, morgen Vera in Groningen, zaterdag Melkweg in Amsterdam en dinsdag Effenaar in Eindhoven.

Krezip. Vrijdag in Schuit in Katwijk.

Lambchop. Woensdag Paradiso in Amsterdam.

Osdorp Posse. Morgen in de Groene Engel in Den Bosch, en zaterdag in Nirwana in Lierop.

Tahiti 80. Zondag in Rotown in Rotterdam.

Dans

Truus Bronkhorst heeft nog niets van haar 'Soul' verloren, bewijst de gelijknamige voorstelling die zij samen met haar vaste partner Marien Jongewaard maakte. Met zeven mannen en drie vrouwen geeft zij intensief gestalte aan liefde, lijden en mededogen: 'Kijk naar onze dansers, naar het zweet op hun huid, daar vind je de thema's'. Vanavond in het LAK Theater (Leiden), 13/5 Den Bosch (Bis Theater), 15/5 Roosendaal (De Kring).

Leine & Roebana lieten zich voor hun 'Cantus Firmus' meeslepen door de middeleeuwse muziektraditie waarin een mis gebaseerd werd op een bestaande melodie. Deze melodie vormde de ruggengraat voor een meerstemmige compositie die echter zo langzaam bewoog dat zij niet meer als zodanig herkenbaar was. In de choreografie fungeert een 'laser' als de visuele cantus firmus. Op muziek van Yannis Kyriakides ontvouwen de dansers de voor Leine & Roebana kenmerkende dansbewegingen. Op 13/5 in Eindhoven (Plaza Futura) en verder nog in Arnhem (Schouwburg, 17), Den Bosch (Bis Theater, 20) en Leiden (LAK Theater, 26 en 27).

Kleinkunst

Kiki Heessels heeft de liedjes die zij voor haar eerdere soloprogramma's schreef bijeen gebracht in een apart liedjesprogramma. 'Omdat het zonde is ze nooit meer op te voeren'. 'Kiki Heessels zingt' op 14, 15, 21 en 22/5 in Theater Bellevue, Amsterdam. De oorspronkelijke pianobegeleiding verving ze door verschillende muziekstijlen uit Engeland, India, Limburg en de Achterhoek. Heessels zingt en speelt piano, ze wordt bijgestaan door Jack Pisters (gitaar, sitar), Kim Weemhoff (drums, percussie) en Marco Dirne (basgitaar).

De selectie: een elftal cabaretiers. Met als aanleiding een nieuw boek van plezierdichter Jan Pieterse stelden elf cabaretiers een team samen, met een vette knipoog naar het EK 2000. Wie de verdediging of de aanval voor zijn rekening neemt staat niet vast. Dat wordt chaos met o.a. Vincent Bijlo, Marcel Verreck, Eric Koller, Arthur Umgrove en Sanne Wallis de Vries. Stadion: De Kleine Komedie, Amsterdam, aftrap op 15 en 22 mei.

Theater Pepijn biedt op 11 en 13/5 plaats aan een Night of Comedy. Vanavond met Tom Sligting, Robert Spaapen, Bob Maclaren; zaterdag met Bob Maclaren, Jim Speelman en Javier Guzman. Sjaak Bral treedt beide avonden op als Master of Ceremonies.

Jeugd

Circus. Komend weekend start het Wereld Kinderfestival in een groot aantal steden met muziek, dans, theater en vooral circus uit de hele wereld. Hoogtepunt is het 'Circus van 1000 gezichten', waarin vijf jonge circusgroepen een gezamenlijke show brengen. Met onder meer de acrobatische dansgroep Naba Yadega uit Burkino Faso. Te zien t/m 12 juni. Informatie: 030/232328.

Tarzan. 'Eindelijk gaat mijn grootste wens in vervulling: in lianen door het theater slingeren, terwijl Jane op me wacht als ik van het keukentrapje spring.' Tarzan is populair dit seizoen. Na Speeltheater Gent, speelt het Gasthuis 'Lord of the Jungle', ofwel Tarzan in zijn hemd. Te zien, vanaf 15 jaar, t/m 20/5 in het Plantage Dok Theater, Amsterdam.

Zap. In de Rotterdamse Hal 4 speelt op 13/5 een jongerentheaterdag rond de muzikale zap-voorstelling 'Red Dough' van Made in da Shade. De voorstelling over hebzucht en het grote geld, inspireerde een zestal jongerengroepen tot het maken van een eigen productie.

Theater na Water begint 16 en 17 mei, in het Drentse Vries, de tournee van de nieuwe zomervoorstelling 'De vrouw van Eugene'. Aan boord van de Klipperaak De Verwondering spelen intriges rond het gearangeerde huwelijk van Percy en Prudence. Het schip vaart deze zomer rond in Drenthe, Friesland en Groningen. Informatie: 050/3185035.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden