Concerten

Hanna Kulenty is dit seizoen de composer-in-residence van Het Gelders Orkest. Het orkest heeft al vele werken van haar uitgevoerd. Komende week staat kamermuziek van Kulenty op het programma in Doetinchem, Arnhem en Nijmegen: voor slagwerk en piano. Ook Bartoks sonate voor twee piano's en slagwerk wordt gespeeld. 16/4, 11.30 uurSchouwburg Amphion, Doetinchem; 19/4 Musis Sacrum, Arnhem; 24/4, 12.00 uur De Vereeniging, Nijmegen.

Internationale Saxofoonweek 2000. Het conservatorium in Amsterdam laat van 14 tot 20 april de klassieke saxofoon in het middelpunt van de belangstelling staan. Op masterclasses en concerten, van onder andere Arno Bornkamp, Kyle Horch en Henk van Twillert, worden aspecten van de saxofoon belicht. Op 20 april is de afsluiting met een concert van alle deelnemers.

Het Van Hagerbeer-orgel in de Leidse Pieterskerk is gerestaureerd en de Pieterskerk heeft daarom een internationale concertserie rond het orgel geprogrammeerd. Op 18/4 komen violist Andrew Manze en klavecinist/organist Richard Egarr werken van Bach spelen. Egarr speelt op het orgel werken van Froberger.

Conjunto Ibérico is een Nederlands cello octet. Voor dit ensemble met zijn bijzondere bezetting hebben veel componisten, zoals Iannis Xenakis, Pierre Boulez en Philip Glass, muziek geschreven. Vanwege het tienjarig bestaan van het octet en de presentatie van de cd 'Brazil' geeft Conjunto Ibérico op 13/4 een concert in de kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam met werken van Nobre, Villa-Lobos, Glass en Klaas de Vries.

Passies

Philippe Herreweghe dirigeert het Concertgebouworkest en het Nederlands Kamerkoor in de Johannes Passion van Bach. De namen van de solisten beloven veel goeds. Ian Bostridge is de Evangelist, verder zingen onder meer Deborah York, Birgit Remmert en Christoph Genz. Concertgebouw, Amsterdam, 16/4, 14.15 uur.

Jan Pasveer gaat dezelfde avond in dezelfde zaal verder met hoogtepunten uit de Matthüus Passion. Hij dirigeert de Slovak Sinfonietta, het Zaans Cantate Koor en het Westerkerk Koor Amsterdam.

KCOV Excelsior is zoals ieder jaar weer present in het Amsterdamse Concertgebouw met de Matthüus. KCOV wordt begeleid door het Randstedelijk Begeleidings Orkest. Het Jongenskoor van muziekschool Waterland zingt ook. Dit alles onder leiding van dirigent Thijs Kramer. Op 17/4 en 18/4 om 19.30 uur.

Ed Spanjaard dirigeert het Limburgs Symphonie Orkest, het LSO-Projectkoor en het Jeugdkoor Cantharella in de Matthüus Passion. Er zijn alleen nog kaarten in krijgen voor de concerten in de Stadsschouwburg in Heerlen (16/4, 15.00 uur) en de Maaspoort in Venlo (19/4, 19.30 uur).

Gloria Toonkunst zingt op 13/4 de Johannes Passion onder leiding van Aad van der Hoeven in de Grote Kerk in Vlaardingen. Het Kamerorkest Continuo verzorgt de begeleiding.

Het Bachkoor Apeldoorn voert met het Gelders Orkest op 14/4 de Johannes Passion uit in de Grote Kerk in Apeldoorn.

Monnickendam is de thuishaven van de Cantorij Grote Kerk, die met het Amsterdams Kamerorkest de Johannes Passion uitvoert. Dirigent is Rudolf Grasman. 14/4 in de Grote Kerk in Monnickendam.

Oratoriumvereniging Gorkum en Pro Musica uit Werkendam brengen de Matthüus met barokorkest Florilegium Musicum onder leiding van Kees Glaubitz. Grote Kerk, Gorinchem, 21/4, 13.30 uur.

Rotterdam heeft al 130 jaar een Matthüus-traditie. Het Toonkunstkoor Rotterdam zingt het werk al sinds 1926. Dit jaar in De Doelen in Rotterdam, begeleid door Philharmonia Amsterdam. Dirigent is Daan Admiraal. 20 en 21/4, 19.30 uur.

Het Nederlands Bach-Ensemble neemt ook een deel van de passiedrift op zich. Onder leiding van Krijn Koetsveld brengen koor en orkest de Johannes Passion. 19/4 in de Sint Franciscus Xaveriuskerk in Amersfoort, 20/4 in de Bovenkerk in Kampen en 21/4 in de Grote Kerk in Loenen aan de Vecht.

De Markus Passion van Reinhard Keiser was een van de inspiratiebronnen voor de passies van Bach. Hij heeft het stuk enige malen in Leipzig uitgevoerd. De Matinencantorij onder leiding van Wim Kloppenburg voert het werk op 16/4 uit in de Kruiskerk in Amstelveen.

Opera

Elektra. In 1996 dirigeerde Hartmut Haenchen een verpletterende productie met Eva-Maria Bundschuh in de hoofdrol van deze opera van Richard Strauss. Bundschuh heeft om gezondheidsredenen nu moeten afzeggen. Haar plaats wordt ingenomen door Sophia Larsson. Hans Vonk neemt de plaats van Haenchen in. Op 10 april was de première. Deze week zijn er voorstellingen op 13/4, 16/4 en 19/4. Muziektheater, Amsterdam.

Poeldijk is een klein dorp in het Westland. Deze maand is het hele dorp, inclusief inburgerende vluchtelingen, in de weer met een opera-productie. Professionals en amateurs werken onder leiding van regisseur Wilma Sekreve aan 'Cavalleria rusticana' van Mascagni en 'Die sieben Todsünden der Kleinbürger' van Weill. 13/4 tot en met 16/4 (zondag om 14.00 uur) in de Jan van der Valksporthal, Poeldijk. Kaartverkoop: 0174/244455.

Jazz

Dave Weckl kennen we vooral als de drummer van de Elektric en Akoustic Bands van keyboardsspeler/pianist Chick Corea. Vooral om zijn ritmisch eclectische visie wordt Weckl veelvuldig geprezen. Met zijn eigen Dave Weckl Band speelt de drummer maandag in de Amsterdamse Melkweg. In zijn groep wordt Weckl bijgestaan door saxofonist Brandon Fields, gitarist Buzz Feiten, toetsenist Jay Oliver en basgitarist Tom Kennedy.

De Cu-Bob City Big Band combineert de erfenis van de salsatraditie met die van de zogenaamde cu-bop, bebop met Cubaanse ritmes, zoals die vijftig jaar geleden door jazzmusici als Dizzy Gillespie gespeeld werd. Onder leiding van percussionist Lucas van Merwijk speelt de twintigkoppige Cu-Bob City Big Band vanavond in Nick Vollebregt's Jazzcafé (deels live te volgen op de radio in het programma Tros Sesjun).

In de Cu-Bob City Big Band spelen stersolisten als Benjamin Herman (altsax), Ben van den Dungen (saxen) en Jarmo Hoogendijk (trompet). De laatste twee vormen al meer dan tien jaar een illuster duo. Lange tijd trokken ze langs de podia met hun Ben van den Dungen/Jarmo Hoogendijk Quintet. Toen kwam de klad erin, speelden ze in diverse andere groepen, maar de neobop die ze met hun eerste echte eigen groep brachten, bleef trekken. Nu dan zijn ze er eindelijk weer mee te beluisteren. Zondagmiddag spelen ze in het Haagse Café Touss spelen, zaterdag 22/4 om 18.00 uur in de Regentkamer, ook in Den Haag, en een dag later -met de Amerikaanse slagwerkster Cindy Blackman als speciale gast- in het Beauforthuis in Austerlitz.

Nederland-België. In voetbalkringen heeft deze noemer welhaast magische dimensies. Dit keer wordt de noemer Nederland-België gebruikt om in een mini-festival in het Amsterdamse BIM-huis twee jazzorkesten tegenover elkaar te zetten. Zaterdag en zondag speelt daar het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. De eerste dag met twee Belgische gastsolisten: saxofonist Frank Vaganee en trompettist Bert Joris. Zondag gaat het Nederlandse jazzorkest de confrontatie aan met het Brussels Jazz Orchestra.

Kleinkunst

Fame, de musical, over musicalacteurs op weg naar de top, staat van 18 t/m 29/4 in theater Carré, Amsterdam. In deze Van den Ende-productie spelen jonge Nederlandse dansers en acteurs, in een regie van Koen van Dijk en een choreografie van Rick Atwell.

Hester Macrander besluit na twee seizoenen haar voorstelling 'Stomstomstom'. Over een hardwerkende vrouw die alles heeft, behalve de tijd om van dat alles te genieten - als ze niet oppast. Van 18 t/m 22/4 in De Kleine Komedie (Amsterdam), 26/4 Stadskanaal (Theater Geert Teis). 28/4 Venray (De Beejekurf).

Reinder van der Naalt is deze maand nog op pad met zijn vijfde programma, 'Dunk'. Ongecompliceerd, droogkomisch, soms hilarisch en altijd dynamisch. Vanavond in Apeldoorn (Orpheus), verder Utrecht (De Musketon, 14), Veenendaal (De Lampegiet, 15), Barendrecht (Het Kruispunt, 20), Voorburg (De Tobbe, 22) en Hoogeveen (De Tamboer, 27).

Pop

Crosslinx, dat komend weekend voor het eerst plaatvindt, is volgens de organisatie 'night of the proms' noch het zoveelste avant-garde festival. Wel is het een muziekfeest dat de jongste crossover-ontwikkelingen weergeeft op de grens van gecomponeerde hedendaagse muziek, pop en wereldmuziek. Met Eboman, Speedy J, het Schönberg Ensemble en het Brodsky Quartet. Zaterdag in het Muziekcentrum en in Atak in Enschede, zondag in het Utrechtse Vredenburg.

Chesterfield Labelland, vrijdag in Nighttown in Rotterdam, presenteert onder meer John Digweed, Jef K, Joe Stanley, Grazzhoppa en James Dyer.

Ben Christophers, de Britse singer-songwriter die zichzelf typeert als de 'grootste tobber van de wereld', brengt luisterpop-songs die fragiel en breekbaar klinken als het dunste kristal. Eerder dit jaar speelde hij al op Les Nuits du Paradis. Woensdag 013 in Tilburg.

Destiny's child werd vorig jaar met de wereldhit 'Bills, bills, bills' één van de populairste r & b-groepen. Zondag brengt de gemiddeld achttienjarige groep uit Houston in Texas de close-harmony van het album 'The writing's on the wall' in de Amsterdamse Melkweg live ten gehore.

The Cure: woensdag in Ahoy in Rotterdam.

The The: woensdag Paradiso Amsterdam.

Joe Cocker: Miracle Planet in Enschede.

Acid Junkies: zaterdag Banninghal in Soesterberg.

Bettie Serveert: woensdag Doornroosje in Nijmegen.

Bill Wyman & the rhythm kings: zondag in Paradiso Amsterdam.

Green Lizard: zaterdag Patronaat Haarlem.

Heideroosjes: zaterdag Harlekijn festival in Maarheeze en zondag Phoenix in Hegelsom.

Krezip: zaterdag Reuverfeesten in Alphen.

Novastar & An Pierlé: vrijdag LVC Leiden, zondag Vera in Groningen.

Dans

Raz. Hans Tuerlings vervolgt zijn serie dansverhalen, die voortkomen uit zijn fascinatie voor Gabriele d'Annunzio en diens huis aan het Gardameer; een huis waarin geschiedenis en herinnering gestold zijn. Voor zijn nieuwe ballet 'Mappamondo' liet het Tilburgse Raz zich mede inspireren door Renaissanceschilders als Pontormo, Bronzino en Rosso Fiorentino. Dj Eddy de Clerq zorgt voor de muzikale begeleiding. Première op 18/4 in Schouwburg Tilburg, daarna tournee.

Springdance organiseert voor het eerst een 'Ontmoeting'. Van 17 t/m 22/4 zijn choreografen en componisten uit Zuid-Afrika, Duitsland en Nederland bijeen. Zij volgen overdag een workshop onder leiding van Thierry de Mey en Jan Ritsema.'s Avonds tonen zij bestaande werken voor publiek. Huis a/d Werf, Utrecht. Op de 'Ontmoeting' volgt, 22 en 23/4, Springdance Cinema in filmtheater 't Hoogt. Info: 030/2332032.

Rosas is op 14 en 15/4 te gast in het Muziektheater Amsterdam met 'I said I'. Anne Teresa de Keersmaeker werkte voor deze productie samen met haar zus Jolente (actrice, theatermaakster), dj Grazzhoppa, Fabrio Cassol (Aka Moon) en het Ictus Ensemble. De Belgische modeontwerper Dries van Noten ontwierp de kostuums. Net als in hun eerdere productie 'Just before' (1997) onderzoeken de gezusters De Keersmaeker de interactie tussen beweging en tekst. Voor 'I said I' vormt de monoloog 'Zelfbeschuldiging' van Peter Handke, over de tegenstelling tussen individualiteit en dwingende sociale dogma's, de leidraad.

Jeugd

Tweetakt, het kinderkunstenfestival, speelt nog t/m 15/4 op diverse locaties in Den Bosch. Aanraders zijn het huiveringwekkende sprookje 'Zwart als Inkt' van Wederzijds, de verhalenvoorstelling '1001-Nacht' van Het Waterhuis en de sprankelende middeleeuwse 'Mariken' van Inez Derksen. Elke avond is er onder de titel 'Het Schrijvershuis' een verrassend programma rond nieuwe theaterteksten. Informatie: 073-6125125.

Teneeter. Na twee eenakters van Pinter, speelt Teneeter nu 'De Vader' van Strindberg voor jongeren. Een vader en moeder voeren een keiharde strijd met als inzet de toekomst van hun dochter. Maar uiteindelijk draait deze tragikomedie om iets anders. Te zien 13/4 in De Harmonie, Leeuwarden, 14 t/m 16/4 in Theater Het Badhuis, Nijmegen.

Nomadenspel is een interactieve muzikale voorstelling. De spelers bouwen een transparante tent op en betrekken het publiek in de verhalen van nomaden van vroger en nu. Te zien op 12, 16 en 19/4 in het Machinegebouw van de Westergasfabriek, A'dam.

Al Farabi, het interculturele Kinderfestival, is vernoemd naar de Arabische filosoof Alfarabius, die het werk van Aristoteles vertaalde. In zijn geest wil het festival een verbinding leggen tussen de Arabische en de westerse wereld. Met theater, dans en muziek speelt het festival t/m 16/4 in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam en Zaanstad. Informatie: 020-5356810.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden