Concerten

De Robecozomerconcerten worden vandaag uitgeluid met een concert van het Residentie Orkest onder leiding van Jaap van Zweden en het Beaux Arts Trio. Tezamen spelen ze Beethovens Tripelconcert. Daarna volgt Prokofjev's vijfde symfonie. Amsterdam, Concertgebouw: 31/8.

Galaconcert. Een dag later viert Van Zweden zijn installatie als chefdirigent van het Residentie Orkest met een galaconcert in Den Haag. Wederomklinkt de vijfde van Prokofjev, nu samen met Mozarts Gran Partita. Den Haag, Dr. Anton Philips zaal: 1/9.

Holland Music Sessions. Deze zomer hebben 24 jonge musici in de kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam gespeeld. De zes besten strijden in de finale van de International Holland Music Sessions om de eerste prijs. Op 2 en 3/9 laten zij in de grote en de kleine zaal van hetzelfde gebouw horen wat zij te bieden hebben. Het Nederlands Kamer Orkest onder leiding van Philippe Entremont begeleidt hen.

Concertgebouworkest. Alexander Kerr, de concertmeester van het Concertgebouworkest is de solist in Stravinsky's vioolconcert, uitgevoerd door het Concertgebouworkest onder leiding van Riccardo Chailly. Verder spelen zij de Klassieke symfonie van Prokofjev en de vijfde symfonie van Tsjaikovski. Amsterdam, Concertgebouw: 6/9.

Richard Holfonds Prijs. Richard Hol was in de negentiende eeuw de leidende figuur in het Utrechtse muziekleven. Hij richtte daar in 1875 het conservatorium op. Ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van het conservatorium is de Richard Holfonds Prijs ingesteld. Het fonds is bedoeld om jonge musici te helpen hun instrument of studie te bekostigen. De genomineerden voor de prijs zijn twee studenten van het conservatorium: Gwyneth Wentink (harp) en Robert Putowski (cello). Na een concert van hen vindt de prijsuitreiking plaats. Utrecht, Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen: 3/9, 15.00 uur.

Festival Oude Muziek

Keizer Karel V is een van de hoofdpersonen van het Festival Oude Muziek in Utrecht, dat sinds vrijdag gaande is en nog tot zondag duurt. Talloze ensembles spelen muziek die in zijn tijd (de zestiende eeuw) gespeeld werd. Vandaag zingt het Egidius Kwartet motetten en chansons van Crecquillon, Canis, Payen en Josquin in de Geertekerk te Utrecht (17.30-18.45 uur). Weser-Renaissance brengt werken uit Duitsland in Vredenburg (20.00 uur). 's Avonds laat (22.30 uur) zingt Anne Azéma, begeleid door draailier, vedel, rebec en harp in de Geertekerk muziek uit de Middeleeuwen.

Chauncecleer. Omdat directeur Casper Vogel van het Festival Oude Muziek graag oude muziek verbindt met hedendaagse cultuur zal het boek 'The Canterbury Tales' van Chaucer volgens een stramien van John Cage, genaamd '-, A - Circus on -'. worden uitgevoerd. Tivoli: 1/9: 17.30 en 19.30 uur.

Anima Eterna. Omdat de oude-muziekpraktijk zich steeds meer is gaan verdiepen in de negentiende eeuw hoort zelfs Tsjaikovski thuis in het festival Oude Muziek. Anima Eterna zal onder leiding van Jos van Immerseel de 'Notenkrakersuite', de 'Serenade' voor strijkorkest en de vierde symfonie spelen. Vredenburg: 2/9: 20.00 uur.

Opera

Capriccio. Een dichter en een musicus dingen naar de hand van dezelfde vrouw. Dit uitgangspunt gebruikte Richard Strauss voor een opera over de strijd tussen de kunsten. De Nederlandse Opera brengt de première zaterdag. De muziek wordt verzorgd door het Nederlands Philharmonisch Orkest met het met opheffing bedreigde Nederlands Kamer Orkest onder leiding van Hartmut Haenchen. De regie is van Andreas Homoki, die al veel Strauss-opera's heeft geregisseerd. Amsterdam, Muziektheater: 2/9, 20.00. Daarna 6/9, 8/9, 11/9, 14/9, 17/9 (13.30), 20/9, 24/9 (13.30) en 27/9.

Il barbiere di Siviglia gaat in première bij de Nationale Reisopera, begeleid door het Orkest van het Oosten onder leiding van Alessandro de Marchi. Enschede, Twentse Schouwburg: 1/9, 3/9, 5/9, 7/9 en 9/9 (19.00 uur).

Curlew River, een opera van Benjamin Britten, zal vanavond in première gaan in Middelburg. Op het plein van de abdij in de stad om precies te zijn. Deze locatie is volgens regisseur Jeroen Cardozo geschikt om de Japanse sfeer van het stuk tot uitdrukking te brengen. De opera gaat over een vrouw die haar zoontje kwijt is en bij haar zoektocht in een groep monniken terecht komt. Middelburg, de Abdij: 31/8 en daarna tussen 29/8 en 10/9 meerdere malen. Info: 0164/246662.

Belcanto Festival. 'Le convenienze ed inconvenienze teatrali' van Gaetano Donizetti is de hoofdact van het Belcanto Festival in Dordrecht, dat vrijdag van start gaat. Daaromheen klinkt andere muziek, zoals Bellini's opera 'I Capuletti ed i Montecchi' aan de vleugel en mannenkoren. Verder zingt jong talent van de Summer School. Dordrecht: 1 t/m 10 september. Info: 078/6314029/39.

Jazz

De ZomerJazzFietsTour, zaterdag in de provincie Groningen, is voor de gemiddelde jazzliefhebber de ideale manier om het nieuwe seizoen mee te beginnen. Fietsend over het Groninger platteland ontdekt hij in kleine terpdorpjes als Aduard, Feerwerd en Garnwerd de meest bijzondere jazzmuziek. De concerten vinden meestal plaats in kleine kerkjes en af en toe in een boerenschuur. De muziek heeft overwegend een avontuurlijk karakter, maar bezit tevens een verrassend grote toegankelijkheid. Al fietsend zijn er verschillende routes mogelijk, waardoor de voorkeuren van de bezoekers een rol kunnen spelen.

Wat biedt deze ZomerJazzFietsTour de jazzliefhebber? Wat te denken van country-impro van The Flatland Kings (Den Ham), impro-country van het duo van gitarist Eugene Chadbourne en percussionist Paul Lovens (Feerwerd), frisse moderne jazz van het Benjamin Herman Trio (Oostum), of moderne geïmproviseerde jazzmuziek van het trio van tenorsaxofonist Tobias Delius, toetsenist en keyolinbespeler Cor Fuhler en percussionist Paul Lovens (Oostum). Verder zijn er optredens van de Britse saxofonist John Surman (Aduard), de groep Four In One (Feerwerd), Koster's Brass Consort (Niehove) en het duo van saxofonist Kenny Millions (ofwel de vroegere Keshavan Maslak) en pianist Burton Greene (Den Ham). De ZomerJazzFietsTour begint om half één 's middags gelijktijdig in Adorp en Leegkerk en duurt tot laat in de avond. Meer informatie op www.zjft.nl.

Pop

Flashback. Na de zomerstop gaan de Flashbacks weer van start, en de Nederlandse band Kane heeft daarvoor in de vakantie het repertoire van U2 ingestudeerd. Kane-zanger Dinand Woesthoeff zegt in 'de complete entertainer' Bono een voorbeeld voor zichzelf te zien. Maandag 4/9 gaat de 'Kane flashback to U2' in het Utrechtse Stairway to Heaven in première. Dinsdag 5/9 in Clinique in Maastricht, woensdag 6/9 Bolle in Tilburg.

Huntenpop. Lowlands is niet het laatste festival van het seizoen. Zaterdag 2/9 vindt bijvoorbeeld nog het Huntenpop Festival 2000 plaats in Varsselder, met optredens van Krezip, Rich Wyman, Nilsson, Racoon, Daryll-Ann, en de Travolta's. Presentatie Wim Rigter, de Avro maakt opnames. Meer informatie op 'www.huntenpop.nl'.

Westerpop. Op 1 en 2/9 is Delft het decor voor het Westerpopfestival. Op vrijdag vanaf 19.00 uur onder meer optredens van Brave en Incense, op zaterdag vanaf 13.30 uur Dilana Smith, Lichterlaaie, Rich Wyman en Praga Khan. Voor meer informatie: 'www.westerpop.nl'.

Björn again is de Australische look-en-sound-a-like van het Zweedse Abba. Tot half september is de formatie in Nederland. Donderdag 31/8 Stadsschouwburg Velsen in IJmuiden, vrijdag 1/9 Zaantheater in Zaandam, zaterdag 2/9 Schouwburg Amphion in Doetinchem, maandag 4/9 Luxor Rotterdam, dinsdag 5/9 Lucent in Den Haag, woensdag 6/9 Theater de Lievekamp in Oss.

Elakelaiset. Vandaag 31/8 Melkweg Amsterdam, 1/9 LVC Leiden, 2/9 Parkhof Alkmaar, 3/9 Lepelenburgpark Utrecht.

Bon Jovi speelt morgen 1/9 in Gelredome Arnhem.

Abel. Morgen 1/9 in de Feesttent in Kwakel.

Boots. Zondag 3/9 op het Koeieneur Festival in Duiven.

Caesar. Zaterdag 2/9 op Rietpop in Emmen.

Gorelev. Zondag 3/9 op de Wereldhavendagen in Rotterdam.

Heideroosjes. Zondag 3/9 Zomerpop in Hoogwoud.

Scram C Baby. Zondag 3/9 op Zomerpop in Hooghoud.

Jeugd

Teneeter speelt twee geestige eenakters van Pinter voor jongeren. In 'De Minnaar' en 'De Dienstlift' geeft regisseur Arjo Viet een luchtige draai aan Pinter's absurdisme. Normen, waarden en logica komen humoristisch op de helling te staan. Te zien, vanaf veertien jaar, 2 en 3/9 in Theater Het Badhuis, Nijmegen.

Cabaret. 'VET' is een cabaretshow van veertien jongeren die de jongerencultuur van het afgelopen millennium hekelen. In de regie van ex-Bloeiende maagd Anemoon Langenhof spelen zij ontwapenend zapcabaret onder begeleiding van een muzikaal combo. Te zien op 1, 2, 3, 5 en 6/9 in de Stadsschouwburg, Eindhoven.

Straattheater. Het Amsterdamse Ostadetheater opent het nieuwe theaterseizoen met een KinderStraattheaterdag op 3/9. Het Waterhuis speelt de Marokkaaans-Nederlandse voorstelling 'De Kruik' rond een rijdende bestelbus. Sirius produkties treedt op met 'Dolfje Weerwolfje', naar Paul van Loon's gelijknamige griezelboek.

Ganzenbord. In het Dordrechts Museum kunnen kinderen via een historisch Ganzenbord de Nederlandse geschiedenis leren kennen. Aanleiding tot het spel is de tentoonstelling 'Geschiedenis in beeld', met prenten, litho's en foto's uit de verzameling van Simon van Gijn. Te zien t/m 15 oktober.

Interactief. 'Frik en zijn vriendjes' is het eerste deel van een reeks interactieve prentenboeken over drie vrienden die onder de grond leven. Kinderen kunnen virtueel hun huisje bezoeken en samen met hen op reis gaan. Schrijfster en illustratrice Marianne van Voorn ontwikkelde de CD-rom voor kinderen vanaf drie jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden