Computerspel erkend goed.

Computerspel erkend goed

In de categorie baby's en peuters kreeg 'Bluemini - hun allereerste spel' van Ravensburger de prijs, voor kleuters werd 'Duplo Toolo' van Lego bekroond. Daarmee kunnen zeer jonge kinderen voor het eerst met speciaal gereedschap hun eigen speelgoed in elkaar zetten, aldus de jury. Een kralenknutselspel van Hama (doos 305) kreeg de prijs in de categorie creatief en hobby. Op een grondplaat kunnen kinderen met kraaltjes een afbeelding maken. Willen ze die aan oma geven, dan kunnen ze de kralen met een papier en strijkijzer tot een blijvende creatie omsmelten. De jury, bestaande uit pedagogen, ouders en afgevaardigden uit de speelgoedbranche, bekroonde ten slotte 'Coco Crazy' van Ravensburger in de categorie spellen en puzzels. De speler die de mooiste apesnoet trekt mag als eerste gooien om zes verschillende apen uit de kokosnoten te pakken.

Geen Nederlands voor Australiers

De universiteit van Melbourne heeft sinds september geen studierichting Nederlands meer. De 30.000 Australiers van Nederlandse afkomst in de stad leverden onvoldoende studenten om de opleiding overeind te houden. Het is nu onmogelijk geworden in Australie een volledige studie Nederlands te volgen. Aan de universiteit van Sydney bestaat Nederlands alleen nog als bijvak.

Joed Elich, voorzitter van de Stichting Dirk Hartog foundation, denkt dat de opvoeding die Nederlandse ouders hun kinderen geven, de oorzaak is van de geringe belangstelling. "Anders dan bij Grieken of Italianen worden de kinderen niet tweetalig opgevoed. Het Nederlands is dus geen levende taal meer." Daar heeft de stichting, die de culturele banden tussen Nederland en Australie in stand probeert te houden, niets aan kunnen veranderen.

Mijn en dijn in de basisschool

De combinatie kleuters en criminaliteit was tot nu toe niet opgekomen in de hoofden van de makers van lesmateriaal. "Er bestond van alles voor kinderen van tien, elf. Maar wij kregen telkens te horen dat kinderen van vijf ook wel eens iets stuk maken" , zegt Kees Roos van het bureau Veiligheid van de gemeente Haarlem. De afdeling heeft het initiatief genomen voor de lesbrief 'Mij niet gezien'.Vrijdag verschijnt de lesmap, die eerder handelt over mijn en dijn dan over vandalisme, winkel- en fietsdiefstal. In de map zitten lessen voor alle leeftijdsgroepen van de basisschool. De thema's emoties, eigendommen en normen worden uitgewerkt aan de hand van situaties die de leerling kent. Dat betekent dat allerlei plaatsen in Haarlem, zoals de Grote Kerk en het station, erin te vinden zijn. Volgens Roos kunnen andere gemeenten met beperkte aanpassingen de map gebruiken voor hun leerlingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden