Computerbedrijf heeft haast

Van onze redactie economie DEN BOSCH - Het snelgroeiende computerbedrijf Computer Company houdt niet van treuzelen. Nadat het net groen licht kreeg voor zijn notering op de Europese elektronische beurs EASDAQ, kondigt het alweer aan een tweede beursnotering te overwegen, wellicht in Amsterdam.

Het bedrijf dat computernetwerken levert aan grote en middelgrote bedrijven, begon in 1992. Inmiddels is de omzet gegroeid tot 311 miljoen gulden.

Met deze beursgang duikt ook J. J. Kuijten weer op. Hij bezit ruim 90 procent van de aandelen van Computer Company. Kuijten is berucht van onder meer de HCS-affaire. In de jaren '80 stak deze financier zijn geld graag in startende bedrijven met een hoge winstverwachting, veelal in de computerbranche. Zodra die naar de beurs gingen, verliet Kuijten de zaak met ruime winst.

Bevriend

De oprichter van Computer Company, Jos Houben, is hecht bevriend met Kuijten, sinds hij tien jaar geleden een lening van 30 miljoen gulden van hem kreeg. De banken lachten de destijds 25-jarige ondernemer uit, maar Jan Kuijten zag wel brood in hem.

Houben is niet bang dat Kuijten straks bij hem weg loopt. “Jan heeft inderdaad weinig emotionele binding met zijn bedrijven, maar hij is al miljonair, dus om liquide middelen zit hij niet verlegen.”

Meer zorgen maakt Houben zich om de investeerders. Hij doet er alles aan om de beleggers te laten zien dat Kuijten niet te veel invloed heeft. Zo is “voor enkele jaren” vastgelegd dat Kuijten zijn aandelen niet kan herplaatsen. Ook mag hij geen commissaris worden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden