Computer moet een einde maken aan dichters die andermans werk stelen

Frauderende dichters kunnen maar beter zelf iets leuks verzinnen, als ze willen meedoen aan de wedstrijd van de Werelddag voor Kinderen en Poezie. De organisatie heeft een bijna waterdichte methode gevonden om te voorkomen dat deelnemers bestaande gedichten insturen.

'Denkend aan Holland zie ik brede rivieren traag door oneindig laagland gaan.' Met zo'n zin kan je goede sier maken bij de jury van een poeziewedstrijd. Als ze er tenminste niet achter komen dat het een strofe is uit een gedicht van Hendrik Marsman. En dat zullen ze waarschijnlijk wel, want Marsman is een van de beroemdste Nederlandse dichters aller tijden.

Maar ook het jatten van minder fameuze dichters wordt een gevaarlijk opgave. De organisatie van de Werelddag voor Kinderen en Poezie heeft een nieuw middel in de strijd geworpen om valspelende dichters te ontmaskeren: de computer. In het computerbestand zijn, volgens de organisatie, bijna alle dichtbundels opgeslagen die ooit in Nederland zijn verschenen. Verdachte regels of coupletten worden ingevoerd, om te kijken of ze niet oveereenkomen met eerder geschreven meesterwerkjes.

Het systeem wordt ingevoerd nadat vorig jaar een jongen won met een gedicht van iemand anders. Een van de organisatoren van de wedstrijd zegt: "We letten dit jaar extra goed op, maar helemaal waterdicht wordt het nooit."

De poezie-wedstrijd, voor kinderen van zes tot en met twaalf, wordt dit jaar voor de derde keer gehouden. Vorig jaar deden zo'n 100 000 scholieren mee. Het thema voor deze keer is: 'De wereld om mij heen'.

Marsmannen in de dop kunnen hun geschreven zieleroerselen tot en met 30 november sturen naar: De Indus 8, 5152 VC in Drunen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden