Computer bedenkt eigen taal

VAN ONZE VERSLAGGEVER

Het lijkt wel een scenario uit een sciencefictionfilm: twee computersystemen die in geheimtaal een gesprek voeren zonder dat mensen het kunnen begrijpen. Toch is het realiteit. Onderzoekers van Google Brain zijn erin geslaagd twee AI-systemen (afgeleid van artificial intelligence) hun eigen gecodeerde taal te laten ontwikkelen, die niet te ontrafelen is. Ze gebruikten daarvoor 'deep learning', wat betekent dat computers zichzelf dingen kunnen aanleren op basis van een set algoritmen.

De onderzoekers gaven drie AI-systemen - Alice, Bob en Eve - ieder een eigen taak. Alice moest een geheime boodschap sturen aan Bob. Bob moest die proberen te ontcijferen en Eve moest de andere twee 'afluisteren'. Alice en Bob kregen van tevoren een sleutel voor de codering, die voor Eve geheim was.

Eerst lukte het Eve nog het bericht te ontcijferen maar dat werd op den duur moeilijker. 15.000 versleutelde boodschappen verder lukte het helemaal niet meer.

Het onderzoek laat volgens de wetenschappers zien dat kunstmatige intelligentie zichzelf kan leren berichten op een zeer ingewikkelde manier te beschermen, zonder dat mensen de versleuteling hoeven te bedenken.

Dankzij de gigantische denkkracht van computers gaat de ontwikkeling in de kunstmatige intelligentie de laatste jaren zo hard dat wetenschappers en ondernemers als Stephen Hawking, Elon Musk en Bill Gates waarschuwen voor de gevaren.

Hoogleraar kunstmatige intelligentie Lambert Schomaker van Rijksuniversiteit Groningen erkent dat het vakgebied enorm in ontwikkeling is. "Elke maand worden problemen opgelost die kort geleden nog onoplosbaar leken." Eng zijn die slimme computers volgens hem niet. "Je kunt er gewoon de stekker uittrekken."

Schomaker vindt het onderzoek juist goed nieuws voor het coderen. "Zo kunnen we een versleuteling in een trainingsprogramma stoppen en daaruit de codering kiezen die het moeilijkst te kraken is."

Eric Postma, hoogleraar kunstmatige intelligentie inTilburg: "Het gevaar is niet dat computers mensen gaan overnemen, maar dat mensen de kracht van de technologie overschatten en robots en computers teveel verantwoordelijkheden geven."

Volgens Schomaker wordt kunstmatige intelligentie pas echt beangstigend als mensen veel functies tegelijk in één machine gaan stoppen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden