Compromisloze stijl brengt Sjirov aan kop

Het was een apart voorval. Nadat Gary Kasparov en Vladimir Kramnik gisteren na hun remisepartij van 46 zetten en een uurtje analyseren van hun tafel opstonden, kregen ze het verzoek de zetten in de persruimte van commentaar te voorzien. Gezamenlijk nog wel.

Eric Hornstra

Een wereldkampioen en een ex-kampioen, tezamen voor een demonstratiebord, kan dat eigenlijk? Kennelijk wel. Na de verrassende uitkomst van de match in Londen, liet Kramnik in verschillende interviews blijken niet over alle schaakpolitieke zaken een eender standpunt te huldigen als zijn leermeester. En Kasparov schroomde niet, het spel van de nieuwe titelhouder als afwachtend en zelfs afbrekend te betitelen.

Toch zaten de twee Russen gisteren in de analyseruimte gebroederlijk tegenover elkaar. Vriendelijk, hoffelijk en met wederzijds respect. Zoals ze zich ook de duorol van explicateur zonder morren lieten welgevallen. En dat was in het geval Kasparov zeker opmerkelijk te noemen. Die liet zich in de eerste rondes amper zien. Kasparov komt elke dag te laat in de speelzaal, om na afloop doorgaans spoorslags te verdwijnen.

Misschien was het door het verloop van de titanenpartij dat hij zo mild was. Kasparov en Kramnik hadden elkaar in Londen afgetast in de Berlijnse verdediging, een Spaanse variant die Kasparov niets had opgeleverd. In Wijk aan Zee zetten ze hun dispuut voort en het duurzame minivoordeeltje van wit bood voor het eerst enig perspectief. Vooral daarom demonstreerde Kasparov een bijna wetenschappelijke tevredenheid. ,,Als ik maar 40.f5 in plaats van 40.Txc6 had gespeeld! Dan had Kramnik het ongelooflijk lastig gekregen'', suggereerde de witspeler.

Vrolijkheid was er gisteren bij twee van de drie Nederlandse deelnemers. Loek van Wely was al spoedig klaar tegen Peter Leko. ,,Ik reken er nu minstens op dat mijn foto in alle kranten op de voorpagina verschijnt'', grapte hij. Bijzonder was het wapenfeit wel degelijk. Wijk aan Zee en Loek van Wely liggen elkaar niet. ,,Het is alweer twee jaar geleden dat ik hier een partij heb gewonnen.''

Dat collega Jeroen Piket zijn weg naar het hele punt zou volgen was Van Wely toen al duidelijk. De arme Piket leefde tot gisteren met een half punt uit vier duels danig onder zijn stand, maar keek alweer een stuk vrolijker nadat hij Fjedorov met de witte stukken had opgeknoopt. ,,De score was inderdaad dramatisch, maar van paniek was nog geen sprake'', liet hij weten. ,,Toch moeten zulke dips niet te lang duren. Er komt dan een moment dat het tegen je werkt, dat het spelplezier verdwijnt en dat je minder gaat spelen.''

Volgens Loek van Wely had een historisch resultaat gisteren tot de mogelijkheden behoord. ,,Ik had op een gegeven moment het idee dat alle drie de Nederlanders gelijktijdig zouden winnen.'' Die prognose werd ontkracht. De partij tussen Jan Timman en Alexei Sjirov zou de meest fascinerende van de hele ronde worden, al zag het daar bij het begin allerminst naar uit. ,,Wat een boerenkoolvariant'', waren de eerste reacties, nadat Timman met een damepion-opening was gestart. En toen ook de dames snel van het bord werden getikt, wees niets op een naderend spektakel, al leek Timman spoedig prettig te staan. Toch stelde Sjirov zijn eerste plaats in de tussenstand op indrukwekkende wijze veilig. De kracht van zijn stukken werd moordend na het offeren van enkele pionnen. Na gisteren kan de naam van de Spaanse Let aan de rij toernooifavorieten toegevoegd, al zal de compromisloze speelstijl nog zeker her en der voor averij zorgen. Dat laatste zal het publiek een zorg zijn. Dat heeft zijn favoriet kozen. Sjirov kreeg voor de tweede keer de dagprijs voor de mooiste partij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden