Compromis over rituele slacht

Vertegenwoordigers uit de Joodse- en Islamitische gemeenschap tijdens de hoorzitting over onverdoofd ritueel slachten vorig jaar in de Tweede Kamer. Beeld ANP

Staatssecretaris Bleker van landbouw gaat de vergaderingen voorzitten van de wetenschappelijke commissie die moet toezien op de uitvoering van het convenant Ritueel Slachten. Maar hij wordt formeel geen voorzitter van die commissie.

Dit bevestigde maandag de woordvoerder van Bleker. Volgens hem en verschillende andere bronnen zullen het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK), het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), de Vereniging van Slachterijen en Vleesverwerkende bedrijven (VSV) en Bleker zelf vandaag hun handtekening zetten onder het lang verwachte convenant, dat tot doel heeft het dierenwelzijn te verbeteren.

Dierenwelzijn of religieuze wetten
Eind maart had het convenant al klaar moeten zijn, maar het NIK had grote bezwaren tegen de samenstelling van de wetenschappelijke commissie die moet toezien op de uitvoering.

Die commissie was al ingesteld met Ludo Hellebrekers, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD), als voorzitter. Deze is van mening dat de discussie over ritueel slachten over dierenwelzijn gaat, en niet over de vrijheid van godsdienst of over de interpretatie van religieuze wetten of voorschriften.

Voor de Joodse gemeenschap is dat onacceptabel en reden geen vertrouwen te hebben in Hellebrekers. Ronnie Eisenmann, voorzitter van de Joodse Gemeente Amsterdam, zei onlangs in Trouw er zeer aan te hechten om samen te zoeken naar verbetering van het dierenwelzijn, maar wel 'binnen de grenzen van de religieuze praktijk'.

Onduidelijkheid
Bleker heeft lang vastgehouden aan Hellebrekers als voorzitter, maar zou volgens bronnen uit Joodse kring nu door de bocht zijn: "Het besluit over de samenstelling van de commissie wordt ingetrokken. Alles ligt weer open. Zo is het afgesproken".

Maar hierover bestaat niet echt helderheid. Hellebrekers zelf zegt vandaag in Trouw dat er niks verandert qua samenstelling en werkwijze van de commissie, behalve dan dat Bleker de vergaderingen gaat leiden. Op dit punt lijkt de verwarring nu compleet.

Het convenant zal naar de Eerste Kamer worden gestuurd, waar eind vorig jaar de behandeling van het initiatiefwetsvoorstel van Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) om ritueel slachten te verbieden was opgeschort. Een meerderheid van de Eerste Kamer is, in tegenstelling tot de Tweede Kamer, tegen het verbod omdat dat indruist tegen de vrijheid van godsdienst.

Voorwaarden slacht
Bleker kwam zelf met het idee van een convenant tussen de diverse partijen om het dierenwelzijn bij ritueel slachten te verbeteren. Op die manier had Thieme toch veel bereikt, suggereerde hij, terwijl de godsdienstvrijheid recht overeind zou blijven.

In het convenant staan allerlei voorwaarden waaraan de rituele slacht moet voldoen. Zo dient de dood van het dier maximaal veertig seconden na het toebrengen van de halssnede te zijn ingetreden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden