Compromis over koopzondagen

Gemeenten zullen in de toekomst beter moeten beargumenteren waarom zij toeristisch gebied zijn, en dus onbeperkt koopzondagen mogen toestaan. (WERRY CRONE, TROUW) Beeld
Gemeenten zullen in de toekomst beter moeten beargumenteren waarom zij toeristisch gebied zijn, en dus onbeperkt koopzondagen mogen toestaan. (WERRY CRONE, TROUW)

De koopzondagen worden uiterlijk juli 2011 aan banden gelegd. Met dat compromis is de vrede in de coalitie weer gesloten.

De economische crisis mag er niet bij worden gesleept om niets te doen aan het misbruik dat gemeenten maken van de Winkeltijdenwet, waarschuwde Arie Slob van de ChristenUnie deze maand. De fractievoorzitter mengde zich hoogstpersoonlijk in de discussie nadat CDA-minister Van der Hoeven van economische zaken de Kamer ongevraagd adviseerde een jaartje te wachten met het aanpakken van de wet.

Gemeenten mogen nu twaalf keer per jaar een koopzondag houden. Voor toeristische gebieden geldt geen beperking. Reden voor gemeenten om zich met dubieuze argumenten tot toeristisch gebied te verklaren. Met een scherpe omschrijving van toeristisch gebied en de mogelijkheid om bezwaar te maken wil de ChristenUnie, met steun van een deel van het CDA en de PvdA, de ongereguleerde groei van koopzondagen aanpakken.

Dat Van der Hoeven zelf geen voorstander is van haar wetsvoorstel, blijkt uit haar antwoorden op Kamervragen hierover. De afspraak is in het coalitieakkoord gemaakt, dus die wil ze nakomen, schrijft ze. „Tegelijkertijd merk ik dat het wetsvoorstel voor onzekerheid zorgt bij ondernemers en werknemers in toch al economisch zware tijden. De wetswijziging wil ik dan ook in laten gaan per 1 januari 2011.”

Dat is een jaar later dan afgesproken. Bovendien zit er een jaar overgangstermijn ingebouwd. Een nieuw kabinet zou het zo van tafel kunnen vegen – PVV, VVD, D66 en GroenLinks zijn alvast tegen.

Niet zo verrassend dat de ChristenUnie daar niet van is gediend. Na de bemoeienis van Slob beloofden CDA en PvdA in de Kamer de wet zo snel mogelijk te behandelen. Maar, voegen Elly Blanksma (CDA) en Pauline Smeets (PvdA) daar nadrukkelijk aan toe, het moet wel zorgvuldig gebeuren. Blanksma is gevoelig voor de discussie die sinds begin dit jaar wordt gevoerd, over de vraag hoeveel banen het beperken van de koopzondagen zal kosten. De detailhandel kwam met alarmerende cijfers, die het CPB weer onderuit haalde. De afweging zondagsrust versus banen is in de CDA-fractie een gevoelige. Nu de cijfers mee lijken te vallen (het planbureau denkt aan een equivalent van 2000 voltijdsbanen), zal zij niet dwarsliggen. Ook niet nadat haar minister nog eens liet blijken liever een jaar uitstel te willen.

Intussen gelooft alleen ChristenUnie-Kamerlid Cynthia Ortega nog dat de wet dit jaar kan worden afgerond – en in januari ingevoerd. Politiek realistischer is een invoering in juli. Volgens VVD-Kamerlid Ton Elias, voorstander van een uitbreiding van koopzondagen, te danken aan het traineren van Van der Hoeven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden