Compromis Hoes en raad over coffeeshopbeleid

Coffeeshop KosBor in Maastricht.Beeld anp

De gemeenteraad en burgemeester Onno Hoes van Maastricht gaan bekijken of buitenlanders in coffeeshops kunnen worden toegelaten zodra de eerste coffeeshops vanuit het centrum zijn verplaatst naar de grenzen van de stad. Hoes en de gemeenteraad rekenen er wel op dat de coffeeshops tot die tijd per direct stoppen met de verkoop van wiet aan buitenlanders.

Verder gaan de gemeenteraad en de burgemeester kijken naar mogelijkheden om in Maastricht of elders in Zuid-Limburg een proefproject op te zetten van gereguleerde wietteelt.

Behoorlijke strijd
De gemeenteraad en Hoes stonden in het debat over de coffeeshops lang tegenover elkaar. Alle partijen kunnen zich nu echter vinden in een compromis, dat dinsdag door Hoes is uitgesproken. 'Er is een behoorlijke strijd gevoerd vanuit de intentie: we willen het beste voor de stad', zei Hoes. 'Ik heb me daarin behoorlijk laten meeslepen.' Hoes zei verder: 'Dit moet een keer stoppen.'

Hoes en de raadsfracties voerden daarom de afgelopen dagen overleg, waarbij alle fracties water bij de wijn deden. Daaruit rolde het nu bereiktge compromis uit. Ook beloofde Hoes de raad voortaan te informeren waar hij handhavend zou optreden tegen coffeeshops. Maar de acties tegen illegale straatdealers hebben prioriteit, zei hij.

Orde en veiligheid
De burgemeester benadrukte dat het herstel van de orde en veiligheid in Maastricht prioriteit heeft. Binnenkort gaat hij met de coffeeshophouders praten over het compromis dat hij met de gemeenteraad bereikte. Donderdag komt minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) naar Maastricht om zich op de hoogte te stellen van de problemen. Opstelten heeft Hoes extra 'blauw' toegezegd.

Woordvoerder Marc Josemans van de Vereniging van Officiële Coffeeshops in Maastricht (VOCM) zei in een reactie op de plannen van Hoes dat Duitsers en Belgen welkom blijven in de coffeeshops in de gemeente. 'Als we buitenlanders de toegang weigeren, keren de straatdealers terug', zei Josemans.

Drugsrunners
Volgens de zegsman van de coffeeshops verdwijnen de drugsrunners geleidelijk uit het straatbeeld door de druk van politie en de eigen beveiliging door de coffeeshops, en omdat buitenlandse klanten nu in de zaken terecht kunnen. 'Wat Hoes en de raad willen, hebben we een jaar lang geprobeerd', zei Josemans. 'En daar was iedereen hier in Maastricht ontevreden over.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden