Compote van rabarber

Rabarber is een buitenbeentje: het is een groente die meestal als fruit behandeld wordt en waar je of dol op bent, of een uitgesproken hekel aan hebt.

Voor mij is een van de mooie dingen van de maand april dat er weer verse rabarber te krijgen is. Heerlijk. En dan te bedenken dat rabarber duizenden jaren geleden in China voornamelijk gekweekt werd vanwege de wortels, waarvan een poeder werd gemaakt dat goed was tegen maagklachten, galstenen, geelzucht, hardlijvigheid en geslachtsziekten. Wij laten op deze plek de wortels voor wat ze zijn en bemoeien ons met de rabarberstelen, die je, als ze nog heel jong zijn, rauw kunt eten met een schaaltje suiker erbij om ze in te dopen.

Van rabarber kunnen taarten, chutneys, compotes en dergelijke gemaakt worden. Het staat me nog goed bij hoe lekker ik als kind een gehaktbal met aardappeltjes en rabarbermoes vond. En waarom zouden we ons verbazen over een gerecht van zeeduivel met rabarber dat ooit de kaart van een restaurant in het Belgische Zeebrugge sierde.

De eenvoudigste manier om rabarber te bereiden is de stelen in stukjes te snijden en met een beetje water en veel suiker te koken. De gevorderde rabarberliefhebber heeft een ouderwetse drogist opgespoord en daar een potje krijtpoeder aangeschaft, want een enkel schepje krijt is al genoeg om het oxaalzuur in de rabarber te neutraliseren. Dat is gezonder voor onze tanden en botten en er hoeft dan ook niet zoveel suiker bij de rabarber. Het is erg lekker om (geconcentreerd) sinaasappelsap in plaats van water te gebruiken bij het koken van rabarber. Ook het binden van de moes met aardappelmeel of maïzena maakt de rabarber zoeter, evenals het meekoken van bijvoorbeeld stukjes dadel of gedroogde abrikozen en/of rozijnen. En als u dan zo een heerlijk zoete rabarbercompote of -moes hebt gekookt, is een feestelijke crumble in een handomdraai gemaakt: schep de moes in een royaal met boter ingevette ovenschaal, dek de compote af met een kruimeldeeg dat u maakt door met uw vingertoppen 100 g zachte boter door 75 g havermout, 75 g bloem en 75 g suiker te wrijven. Bak de crumble in ongeveer een halfuur bruin in een op 225°C voorverwarmde oven. Serveer de crumble warm, desgewenst met bolletjes roomijs of scheppen crème fraîche.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden