Componist van Canto Ostinato overleden

Simeon ten Holt, eigenzinnig musicus

In een ziekenhuis in Alkmaar is de 89-jarige componist Simeon ten Holt overleden. Hij is vooral bekend van het 'Canto Ostinato', dat hij voltooide in 1976 en dat uitgroeide tot een van de bekendste werken uit de hedendaagse Nederlandse klassieke muziek. Canto Ostinato is een avondvullend muziekstuk, meestal uitgevoerd op vier vleugels.

De liefde voor dit muziekstuk gaat bij sommigen zover, dat ze een deel van de partituur op hun lichaam hebben laten tatoeëren, zo bleek uit een documentaire uit 2011 van Ramon Gieling over dit werk. Hij portretteerde een stuk of tien mensen die een innige band hebben met Canto Ostinato. Zo baarde een vrouw haar kind op dit muziekstuk.

Ten Holt, in 1923 in het Noord-Hollandse Bergen geboren, vertrok na zijn studie bij componist Jacob van Domselaer in 1949 naar Parijs om muzieklessen te volgen. In 1954 keerde hij terug naar Bergen. In de loop van de jaren vijftig componeerde hij 'Bagatellen' en een aantal stukken waarin de door hemzelf ontwikkelde diagonaalgedachte tot uiting kwam. Vanaf 1961 raakte Ten Holt onder de invloed van het serialisme. 'Cyclus aan de waanzin' (1961) was daarvan de eerste uiting. Tevens publiceerde hij artikelen in het literair tijdschrift Raster, was hij actief in het Bergense kunstleven en experimenteerde hij met elektronische muziek.

In de jaren zeventig zwoer Ten Holt de seriële methode af. Hij werkte vervolgens jarenlang aan Canto Ostinato. Volgens dezelfde op herhaling en tonaliteit gebaseerde gedachte ontstonden in de loop der jaren meer lange pianostukken. Ten Holt noemde de stukken afspiegelingen van zijn eigen innerlijk.

Uitvoeringen van zijn muziek waren vaak evenementen, waarbij zowel de pianisten als het publiek elkaar aflosten. Een uitvoering in Bergen bijvoorbeeld nam bijna een etmaal in beslag. Het stuk werd op diverse ongebruikelijke locaties uitgevoerd - onder meer in de hal van het station Rotterdam Centraal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden