Complot van extreem-rechts in leger België

Tien Belgische militairen zijn gearresteerd omdat ze van plan waren aanslagen te plegen. Ze zouden lid zijn van extreem-rechtse groepen.

Volgens justitie wilden ze met aanslagen ’de basisstructuren van ons land ontwrichten’. Ze hadden echter nog geen concrete actie beraamd.

De Belgische politie viel gistermorgen tegelijkertijd binnen bij vijf kazernes en achttien huisadressen in Vlaanderen en Brussel. In totaal werden zeventien mensen opgepakt, de meesten militairen. De hoofdverdachte, een extreem-rechtse militair die in Leopoldsburg is gelegerd, rekruteerde gelijkgezinden zoals neonazi’s en skinheads. Hij trainde hen in militaire oefeningen. Ook zou hij een wapenhandel hebben opgezet.

De politie vond vuurwapens, ontstekers voor landmijnen, een grote hoeveelheid munitie, explosieven en ook een zelfgemaakte bom die in een rugzak was verborgen.

Vandaag beslist de onderzoeksrechter of de verdachten in de cel moeten blijven. Het lijkt erop dat justitie hen van terrorisme wil beschuldigen, gezien de verwijzing naar het ’ontwrichten van de basisstructuren’ Een nieuwe wet maakt het mogelijk groepen te vervolgen die de democratie in gevaar brengen. De politie heeft twee jaar onderzoek gedaan naar de verdachten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden