Compliment van Verhofstadt voor 'eurofiele' premier Rutte

CEES VAN DER LAAN EN LEX OOMKES

Guy Verhofstadt, de invloedrijke fractievoorzitter van de liberalen in het Europees Parlement, is vol lof over de stappen die het kabinet-Rutte heeft gezet richting een structurele oplossing voor de schuldencrisis in de eurozone.

"De voorstellen van Rutte zijn een mentale doorbraak. In feite zegt hij dat er een euroregering komen moet", aldus de oud-premier van België in een interview met Trouw.

De Troonrede staat vandaag in het teken van grote bezuinigingen, de Griekse schuldencrisis en het belang van het overeind houden van de euro. Verhofstadt looft de wijze waarop Rutte en minister van financiën Jan Kees de Jager zich door de sterk toegenomen euroscepsis in Nederland heen knokken, ondanks de druk van PVV-leider Geert Wilders.

Verhofstadt noemt het voorstel van Rutte om een eurocommissaris voor begrotingszaken in te stellen 'een principiële doorbraak', waarbij het overdragen van bevoegdheden aan Brussel 'de achterliggende boodschap is'. "Rutte gaat gelukkig veel verder dan Merkel en Sarkozy. Hij geeft impliciet een krachtig signaal dat het niet werkt als zeventien regeringsleiders twee keer per jaar gezamenlijk praten over de begrotingen van hun landen."

Prinsjesdag is de eerste van het minderheidskabinet van VVD en CDA, gedoogd door de PVV. De sombere boodschap uit de Miljoenennota met 6,5 miljard aan bezuinigingen en koopkrachtdaling voor iedereen, lekte donderdag al uit.

Bijna een jaar is het kabinet nu aan de gang. En in dat jaar heeft Mark Rutte als premier bewezen met bijna alle fracties zaken te kunnen doen om een meerderheid voor zijn voorstellen te krijgen. Van rechts tot links, uitgezonderd de SP en de PvdD, wist hij in wisselende coalities draagvlak te creëren voor soms politiek gevoelige zaken.

DE VERDIEPING 4|5 Interview

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden