Compliment kan verkeerd uitpakken

Onzekere kinderen voelen zich nog slechter na loftuiting

Met de beste bedoelingen geven we complimentjes aan onze kinderen. Maar onderzoek van ontwikkelingspsycholoog Eddie Brummelman (Universiteit Utrecht) laat zien dat persoonsgerichte complimenten bij kinderen met een lage zelfwaardering averechts werken. En dat ouders juist geneigd zijn om die kinderen dit soort lofuitingen te geven.

Brummelman keek naar twee soorten complimenten: gedragsgerichte ('dat heb je goed gedaan') en persoonsgerichte ('jij bent goed'). "We lieten 313 kinderen tussen 8 en 13 jaar oud van te voren via een zelfwaarderingsvragenlijst aangeven hoe tevreden of ontevreden ze met zichzelf zijn. Vervolgens deden ze een spel op een laptop. Afhankelijk van of een stoplicht op groen of rood sprong moesten ze op een knop met dezelfde kleur drukken."

Voordat het spel begon, was er een oefenrondje, waarbij de webmaster meekeek. Na die oefenronde kregen kinderen van hem willekeurig een persoonsgericht, een gedragsgericht of geen compliment.

"Ze speelden het spel nog een keer, dit keer tegen een fictieve tegenstander. Daarna werd willekeurig verteld of ze hadden gewonnen of verloren. Voor en na het spel werd gemeten hoe erg de kinderen zich schaamden - door te vragen naar hoe stom, slecht of onhandig ze zich voelden." Wat ontdekte Brummelman? De kinderen met een lage zelfwaardering die een persoonsgericht complimentje kregen van de webmaster, schaamden zich na verlies tegen de fictieve tegenstander. "Door de loftuiting dachten ze slechter over zichzelf."

Die uitkomst is extra van belang omdat Brummelman nog een studie deed. Daar kwam uit naar voren dat ouders de neiging hebben om juist kinderen met een lage zelfwaardering persoonsgerichte complimentjes te geven. "Om ze op te beuren, zeggen ouders vaak dat ze goed zijn. Het is vervelend dat dit de kinderen een slechter gevoel geeft. Opmerkelijk was ook dat de gedragsgerichte lofuitingen geen effect hadden."

De ontwikkelingspsycholoog hoopt absoluut niet dat ouders ophouden kinderen complimenten geven. "Ik heb niet alle verschillende manieren van lofuitingen beproefd. Wat is het effect als het compliment zich richt op een voorwerp ('mooie tekening') of een vergelijking met andere kinderen ('jij bent beter dan de rest')? Dat gaan we nu verder onderzoeken. Hopelijk levert dat een duidelijk beeld op hoe ouders kinderen het beste wel en niet kunnen complimenteren."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden