Complex van failliet AGOVV oogt al leeg

Nauwelijks fans op sportpark Berg en Bos 'De gemeente Apeldoorn heeft ons nog nooit geholpen'

Sportpark Berg en Bos in Apeldoorn ligt er deze dinsdagmiddag troosteloos, bijna verlaten bij. Het supportershome van AGOVV is gesloten, lichten uit, gordijnen dicht. Aan de rand van het veld staat Gerard Mulder, één van de weinige aanwezige fans. Zijn ogen gaan nog eens over de grasmat, langs de groenhouten monumentale hoofdtribune. "Het doet pijn, er wordt iets van me afgenomen. Iets wat nooit meer terugkomt."

's Ochtends heeft de Zutphense rechtbank de stekker eruit getrokken, AGOVV is failliet. De club kan een belastingschuld van vier ton niet betalen. "Je had zeker meer mensen verwacht hè", zegt Mulder over de opvallende leegte op Berg en Bos. "Bij Go Ahead Eagles zou alles vol hebben gestaan, hier hebben we sinds 2003 nooit die drive gehad." Hoop op een doorstart heeft hij niet meer. "Nee, het is voorbij."

Toch heeft de failliete club zo'n ontsnappingsmogelijkheid. Op een persconferentie, wel druk bezocht, wordt duidelijk dat AGOVV niet opgeeft.

"We overwegen in hoger beroep te gaan, ik heb een pesthekel aan verliezen", zegt directeur Henk Timmer. Daardoor zou de club twee weken hebben om het reddingsplan rond te krijgen. Het bestuur meldde zich schriftelijk af voor de zitting in Zutphen, waar Timmer al om uitstel had kunnen vragen. "Maar we overleggen liever met een curator."

Uit die gesprekken wordt duidelijk of een hoger beroep zin heeft. Ondertussen praat AGOVV ook met de gemeente, die het bestemmingsplan moet aanpassen om van Berg en Bos een multifunctioneel sportcentrum te kunnen maken. Volgens Timmer is het de enige mogelijkheid om AGOVV te redden, alleen een voetbalclub volstaat niet meer. Pas als de raad akkoord is, kan de gevonden investeerder in de reddingsactie stappen.

Juist die afhankelijkheid van de gemeente is bij AGOVV een heikel punt. "De gemeente heeft ons nog nooit geholpen. Maar ondertussen gaan er wel bakken met geld naar de stadsschouwburg", zegt clubicoon Sietze de Vries. Het vertrouwen bij de goaltjesdief van de jaren '50 is bijna tot het nulpunt gedaald. "Het lijntje wordt steeds dunner, we kunnen alleen nog afwachten en luisteren."

De Vries is niet weg te slaan van het sportpark, waar hij alle thuiswedstrijden en vele trainingen volgt. Hij weet nog niet wat hij met alle vrije tijd gaat doen als zijn club definitief omvalt.

"Ik kom hier al bijna zestig jaar, ik ken niets ander dan een blauw hart. Misschien moet ik maar wat meer gaan biljarten."

Achtste failliete betaaldvoetbalclub in Nederland
AGOVV is de achtste betaaldvoetbalclub in Nederland die failliet is gegaan. Xerxes/DHC had in 1968 de primeur, daarna volgden FC Vlaardingen (1981), Amersfoort (1982), FC Wageningen en FC Vlissingen (1992), HFC Haarlem (2010) en RBC (2011). AGOVV heeft acht dagen om in beroep te gaan. De KNVB wacht af tot die termijn is verstreken, voor het de licentie afneemt. Alle wedstrijden van AGOVV worden dan als niet gespeeld beschouwd, zodat de ranglijst van de Eerste Divisie verandert. De KNVB laat behaalde periodetitels ongemoeid.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden