Review

Complete poppenverzameling van koningin Juliana in Paleis Het Loo

Voor het eerst is de poppenverzameling van koningin Juliana, met meer dan zeshonderd poppen, in zijn geheel te bekijken. De tentoonstelling ’In de Koninklijke Poppenkraam’ op Paleis Het Loo staat in een lange traditie. Ook koningin Emma en koningin Wilhelmina leenden regelmatig poppen uit aan verschillende poppententoonstellingen. Juliana had als meisje persoonlijke speelpoppen en de andere poppen - vaak gebruikt voor goede doelen - groeiden langzaam uit tot een grote collectie.

„De deelname aan de poppententoonstellingen bracht een kettingreactie op gang. De pers berichtte vaak uitvoerig over medewerking van Juliana aan poppententoonstellingen, waarbij vaak werd gesproken van haar poppencollectie. De mensen lazen deze berichten en namen zich voor om poppen te schenken om zodoende de verzameling verder te doen groeien. Zo kwam van het een het ander en zo zette zich het beeld van een poppenverzameling in de hoofden van de mensen vast”, vertelt Trudie Rosa de Carvalho, conservator van kostuum en textiel. Werd bij een poppententoonstelling in 1961 nog gesproken van een verzameling van ongeveer honderd poppen, uiteindelijk groeide hij uit naar zeshonderd exemplaren. De poppenverzameling werd nooit in zijn geheel, maar altijd in kleine delen tentoongesteld.

Juliana kreeg poppen aangeboden op het jaarlijks defilé en op het zogenaamde bejaardendefilé, meestal in juni. Ook werden poppen aangeboden tijdens staatsbezoeken en bezoeken in binnen- en buitenland. Om de tentoonstelling overzichtelijk te houden, zijn de exemplaren onderverdeeld in acht groepen, van Nederlandse streekdrachten tot de voormalige Nederlandse koloniën en de eenlingen - zoals Ko Knal, de mascotte van het Nederlandse voetbalelftal uit 1974. „Veel poppen zijn ook door de schenkers zelf aangekleed en soms vinden wij briefjes in de zakken waarin de dracht van de pop nader wordt toegelicht. Ook spreekt er Oranjeliefde, dankzegging en gelukwensen uit de briefjes”, aldus

de conservator. De eerste pop kreeg Juliana toen ze nog niet eens geboren was. Op 4 april 1909 bericht de Leeuwarder Courant over het geschenk van de Urkervrouwen van een ’fraaie pop’ in Zondagse meisjesdracht.

’In de Koninklijke Poppenkraam’, t/m 1 augustus, Paleis het Loo, Amersfoortseweg, Apeldoorn. Meer info: www.paleishetloo.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden