Complete archief Isherwood naar Amerikaanse bibliotheek

De Huntington-bibliotheek in Zuid-Californië heeft het complete literaire archief verworven van de auteur Christopher Isherwood. Isherwoods verhalen over het vooroorlogse Berlijn vormden de inspiratiebron van de musical en de film 'Cabaret'.

De bibliotheek heeft de collectie, die uit meer dan 2 000 stukken bestaat, deels gekocht en deels gekregen van de kunstenaar Don Bachardy, Isherwoods vriend en executeur-testamentair. Het archief bestaat uit vroege versies van literaire werken, dagboeken, aantekeningen, correspondentie, foto's en geannoteerde boeken die wetenschappers nog jarenlang van nieuwe informatie zullen voorzien. Bibliotheekdirecteur David Zeidelberg noemde de collectie 'spectaculair'. Op het archief werd ook geaast door de Universiteit van Zuid-Californië, de Universiteit van Californië in Los Angeles, de openbare Bibliotheek van New York en de Universiteit van Texas in Austin.

De van oorsprong Britse Isherwood, die in 1985 overleed, heeft bijna 50 jaar in Zuid-Californië gewoond. Hij schreef 25 boeken en werkte mee aan toneelstukken en filmscripts. Zijn semi-autobiografische 'Berlijnse verhalen' vormden de basis voor de musical 'Cabaret' uit 1966 en de gelijknamige film uit 1972 die een Oscar won.

Isherwoods archief bevat ook aantekeningen en ongepubliceerde gedichten van zijn vriend W. H. Auden en een gezamenlijk dagboek dat de twee schrijvers bijhielden tijdens een reis naar China in 1938. Volgens de literaire conservator Sara Hodson behoort de Huntington-bibliotheek met het materiaal van W. H. Auden tot de 'top twee of drie van W. H. Auden-verzamelingen' in de wereld.

De schrijster Joan Didion, een goede vriend van Isherwood, noemde de Isherwood-collectie een 'enorm cadeau, niet alleen voor Huntington maar voor heel Zuid-Californië.' Hij omschrijft Isherwood als 'de sterkste stem onder de Europese immigranten die Los Angeles veranderden in de minst provinciale Amerikaanse stad'. ,,Hij alleen was wat Los Angeles interessant maakte,'' aldus Didion.

De kunstenaar Bachardy gaf de Huntington-bibliotheek ook zijn eigen schriftelijke materiaal en portretten van mensen die in het archief van Isherwood voorkomen, zoals de auteurs Truman Capote en Anaïs Nin, de toneelschrijver Tennessee Williams, de acteur Charles Laughton en de componist Igor Stravinsky.

De eerste tentoonstelling waarin geput zal worden uit de pas verworven collectie zal in 2004 gehouden worden ter ere van het honderdste geboortejaar van Isherwood.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden