Compleet boek, ook voor de huis-tuin-en-keukenbarbecue

BBQ Bijbel

Julius Jaspers

Uitgeverij Carrera, euro30

***

In de reeks Bijbels van uitgeverij Carrera is een nieuwe titel verschenen: de BBQ Bijbel. Nu verschijnen er met de barbecuehype die momenteel in het land woedt behoorlijk wat boeken over het onderwerp, maar aangezien ik een groot aanhanger ben van de Bijbelserie heb ik deze er even uitgepikt.

Het is al de vierde Bijbel, met dezelfde opmaak en uitstraling als de drie eerder verschenen Bijbels. Voor de serie worden auteurs gezocht met kennis van zaken en in het geval van de BBQ Bijbel is dat Julius Jaspers. Nu vraag ik me wel af of we bij deze Bijbels de hoofdletter mogen gebruiken om het boek aan te duiden; het zijn immers wel handboeken voor alle volgelingen, maar met de Bijbel in de oorspronkelijke betekenis hebben ze weinig van doen. Maar dit terzijde.

Julius Jaspers - wie kent hem niet, gerespecteerd jurylid van verschillende culinaire wedstrijden op televisie - schreef al flink wat kookboeken, waar hij altijd breed lachend op de cover staat. Bij de BBQ Bijbel heeft de uitgeverij het voor elkaar gekregen dat we zijn afbeelding pas op pagina 6 terugvinden.

Daarop staat hij in een met roet besmeurd wit koksjasje zonder horloge en kralenarmbandjes die op alle andere foto's in het boek wel opvallend aanwezig zijn.

Jaspers heeft in Amsterdam twee restaurants waar eten geserveerd wordt van de zogeheten kamadobarbecue. Een kamado is een keramische barbecue met een dikke wand die eenvoudig aan te steken is, voor een barbecue zeer goed regelbaar is en niet voor niets de Rolls Royce onder de barbecues wordt genoemd.

Hij gebruikt ook in dit boek vooral de kamado, maar vermeldt wel bij veel recepten wat je moet doen als je een simpel huis-tuin-en-keukenbarbecuetje op je balkon hebt staan.

Het is een behoorlijk compleet werk, met maar liefst 250 recepten die vooral op de barbecue worden klaargemaakt, maar ook bijgerechten en smaakmakers als bearnaisesaus en pepersaus komen aan bod.

Voor bijna alle vleesrecepten die in het boek staan, is het wel noodzakelijk om een kernthermometer in huis te halen. Er wordt namelijk niet aangegeven hoe lang er moet worden gegrild, maar welke temperatuur het vlees moet hebben om gaar te zijn.

In het boek wordt uitgegaan van een barbecue waarop de temperatuur is af te lezen. Met een beetje creativiteit en handigheid is dat niet echt noodzakelijk en kan het barbecuereceptenrepertoire flink worden uitgebreid.

Het is wel te hopen dat we na een avondje barbecueën niet zo zwart tevoorschijn komen als Jaspers op die foto. Dan is er ergens toch iets misgegaan, lijkt mij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden