Competition Commission laat koop LSE onder voorwaarden toe

(Novum/Betten) - De Britse Competition Commission laat toe dat Deutsche Börse of Euronext de London Stock Exchange (LSE) overneemt, mits elke partij een pakket maatregelen doorvoert om de onafhankelijkheid te waarborgen van de instelling die voor de clearing zorgt van de transacties op de LSE. Dit blijkt dinsdag uit een mededeling van de Britse mededingingsautoriteit.

Volgens de Competion Commisssion zou een overname van de LSE door hetzij Deutsche Börse hetzij Euronext de concurrentie substantieel verminderen.

In het geval van Euronext zou de rechtstreekse invloed van Euronext over de clearinginstelling LCH.Clearnet moeten worden opgeheven. Euronext heeft een belang van 41,5% in LCH.Clearnet. In het geval van Deutsche Börse zou een dergelijke maatregel enkel nodig zijn indien LCH.Clearnet zou worden vervangen door een clearinginstelling verbonden met Deutsche Börse.

Verder wil de Competition Commission dat Deutsche Börse en Euronext er zich toe verbinden de toegang tot de clearinginstelling voor een potentiële concurrent van de LSE niet te belemmeren en de gebruikers een grotere zeggenschap te geven over een beslissing omtrent een verandering van clearinginstelling.

Euronext stelt in een reactie de inhoud van het rapport te zullen bestuderen en de mogelijke economische impact van de gevraagde verbintenissen te analyseren, 'in het bijzonder de afstotingsvereiste met betrekking tot het aandeel van Euronext in LCH.Clearnet'. Euronext zal in nauw overleg met haar aandeelhouders 'alle beschikbare strategische opties beoordelen om de aandeelhouderswaarde te maximaliseren.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden