Compassie past elke partij

Is 'compassie' een te glibberige drijfveer in de politiek? Dat was zaterdag de vraag aan de lezers. Zij zijn benieuwd naar de CDA-verkiezingsposters en geven een leestip.

Laat eerst het kabinet vallen
Compassie lijkt me altijd en overal onmisbaar en bijna altijd ook mogelijk, behalve in de politiek. Daar gaat het om macht en zaken voor elkaar krijgen of juist tegenhouden. Daar komt zelden of nooit compassie aan te pas, maar alleen de harde realiteit. De CDA-fractie moet na het partijcongres eerst voor de broodnodige geloofwaardigheid zorgen door het kabinet te laten vallen. Pas als 'compassie' als slogan boven het verkiezingsprogramma en op de affiches prijkt, kan ik het serieus nemen.

Henk Slechte Schiedam

Echt contact
Mensen zijn sociale wezens en ontlenen hun identiteit mede aan hun relaties. Heel goed dus als de politiek terughaalt dat mensen bij elkaar horen en elkaar nodig hebben. Kennelijk kleeft aan het woord 'compassie' iets wat misverstanden schept. Misschien wel door de crisis in de politiek zelf. Politici 'praten over', maar zijn niet 'in contact met'. Niet met zichzelf en dus ook niet met de anderen. Ik hoop dat meer compassie in de politiek vooral betekent dat partijen op zoek gaan naar mensen die echt contact kunnen maken.

Marjo Hess Den Haag

Compassie is kracht
Compassie is mededogen, gebaseerd op altruïsme. Het is het met respect en begrip steunen van elkaar, de ander aansporen om zelf verantwoordelijkheid te nemen in het overwinnen van tegenslagen. Compassie is geen zwakte, maar kracht; geen emotie, maar een positieve levenshouding; geen politiek, maar ethiek. Compassie is niet links of rechts, maar zou het beginsel voor elke politieke partij moeten zijn.

Ruud Melieste Oud-Beijerland

Wat gij niet wilt...
Mijn tip: lees het vorig jaar verschenen boek 'Compassie' van religiedeskundige Karen Armstrong. Zij won in 2007 een prijs voor haar onderzoek. Met het geld ondernam zij samen met deskundigen van alle wereldgodsdiensten een groot project: het opstellen van een 'Handvest voor Compassie'. Handvest en boek zijn één groot pleidooi voor compassie en voor de gulden regel: 'Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet'. Als het CDA dit verstrekkende compassie-begrip tot de kern gaat maken, zie ik met meer vertrouwen de toekomst tegemoet.

Piet Thissen Nijmegen

Solidair
Voor dagelijks politiek gebruik is het begrip 'compassie' veel te abstract en te verheven. Als raadslid dien ik termen te gebruiken die burgers begrijpen. Een solidaire en betrokken houding, daar gaat het om. Dat is ook veel herkenbaarder.

Timon van Zessen Hardinxveld-Giessendam

Te glibberig
De vraag of compassie te 'glibberig' is voor politiek gebruik, is in de praktijk al lang door diverse partijen beantwoord. De SDAP bekommerde zich om de verworpenen der aarde, later gevolgd door PvdA (al kwam er een beetje de klad in de compassie), PSP, PPR en niet te vergeten de Partij voor de Dieren. Ik heb het CDA al te vaak kunnen betrappen op standpunten die lijnrecht ingaan tegen compassie en naastenliefde. Als het CDA de compassie preekt, is het uitkijken geblazen.

Léon Vrins Zeist

Juiste weg
Dat dit woord zoveel teweegbrengt is een bewijs dat het CDA op de juiste weg zit. Nu nog in de praktijk brengen met nieuwe mensen zonder machtsdenken.

Gerard Geelhoed Kamperland

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden