Compagnoni evenknie en tegenvoeter Tomba

Van onze sportredactie AMSTERDAM - Gehard door tegenslagen gleed Deborah Compagnoni op de flanken van de Mount Higashidate naar olympische geschiedenis. De Italiaanse werd de eerste vrouw die op drie achtereenvolgende Winterspelen een alpine-onderdeel domineerde. Dat kreeg bij de mannen zelfs haar landgenoot Alberto Tomba niet voor elkaar.

Compagnoni vormt na haar afgetekende triomf op de reuzenslalom met Vreni Schneider en de in de skigebieden van Nagano ook succesvolle Katja Seizinger het selecte gezelschap skivrouwen met een totaal van drie olympische titels. Dat had voor de 27-jarige sportster een kwartet kunnen zijn. Donderdag verkreeg ze in de eerste run van de slalom een riante voorsprong, die ze in de tweede beurt als water door de vingers liet lopen: zeshonderdste van een seconde was de Duitse Hilde Gerg haar voor. Het kon de concentratie van Compagnoni niet breken. Ze zette gisteren Alexandra Meissnitzer op de verraderlijke, verijste piste op bijna twee seconden; Katja Seizinger bevestigde met brons haar status van meest succesvolle skister in Nagano, na haar goud op de afdaling en in de combinatie.

“Dit was mijn beste race, denk ik. Beter dan mijn Super G in Albertville en reuzenslalom in Lillehammer”, aldus de winnares. “In vergelijking met de voorgaande Spelen is er veel veranderd. Ik was nog altijd erg instinctief in Lillehammer. Dit is iets dat ik echt wilde en ik waardeer meer wat dit betekent. Vanaf het moment dat ik hier aankwam, heb ik aan de reuzenslalom gedacht, misschien zelfs wel de afgelopen vier jaar.”

Vier jaar vooruit denken, dat heeft Compagnoni eigenlijk nooit gekund. Eigenlijk is het een wonder dat ze de status van publiekslieveling in Italië heeft kunnen bereiken. Want vaak ging het lichamelijk mis met de femme fatale zoals haar vaste chirurg in Lyon haar pleegt te noemen. Al in haar jeugd dreef de tomeloze energie van Compagnoni haar in vele ongelukken. Zo verloor ze een vingerkootje in een mixer en scheurde ze haar bovenlip na een val van de bar in het hotel van haar ouders in Santa Caterina.

Een oom die deel uitmaakte van het Italiaanse skiteam van de illustere Gustavo Thöni was haar voorbeeld, maar de vader van Deborah voelde er weinig voor om zijn dochter aan de gevaren van skiën bloot te stellen. Toch werd deze berggids haar eerste trainer, toen hij inzag dat tegen de ambitie om wedstrijdskister te worden weinig was in te brengen.

Als zestienjarige debuteerde Compagnoni in 1987 op de WK met een 26ste plaats op de afdaling. Een afdaling een jaar later in Zwitserland was haar bijna fataal: de kruisbanden van haar rechterknie werden volledig afgescheurd. Na anderhalf jaar revalideren en schilderen - haar hobby - maakte de Italiaanse in 1990 haar rentree waaraan ze niet lang plezier zou hebben. Want in oktober van dat jaar ontsnapte ze tenauwernood aan de dood door een darmafsluiting. Ze lag net op tijd op de operatietafel, waar tachtig centimeter van haar darmen werd verwijderd.

Pas in januari 1992 was ze toe aan haar eerste van tot nu toe zestien wereldbekerzege's, een succes dat ze in februari '92 in Albertville liet volgen door haar olympische triomf op de super-G. Een dag later werd in Meribel een droom wreed verstoord. Tijdens een val op de reuzenslalom scheurden weer de kniebanden, dit keer van het linker gewricht.

De mix van succes en drama in Albertville maakte haar in het sportgekke Italië terstond onsterfelijk, zij het op een andere wijze dan haar tegenvoeter Alberto Tomba die status bereikte. Op de piste zijn beide nationale idolen elkaars gelijken. Technisch superieure skiërs met een onovertroffen aanvallende agressie en winnaarsinstinct. Maar daarbuiten is Compagnoni een ingetogen, bijna verlegen vrouw. Afgezien van een enkele reclame geeft ze zich niet over aan buitennissige publiciteit. Dit in tegenstelling tot macho Tomba, die niets liever doet dan als oververhitte ladykiller voor het voetlicht van de schijnwerpers verschijnen. Het levert Tomba ook in zijn nadagen - na een val op de reuzenslalom donderdag doet hij vandaag op de slalom zijn laatste gooi naar zijn zesde olympische medaille - nog altijd een maniakale fascinatie van de tifosi op. Waar antipode Compagnoni meer liefdevol in de armen van het Italiaanse volk wordt gesloten, zeker nadat ze vorig jaar in het eigen Sestrière wereldkampioen werd op slalom en reuzenslalom.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden