Communisten Nepal zeggen regering gedag

(Novum/Ap) - De Communistische Partij van Nepal heeft zich woensdag uit de regering teruggetrokken vanwege het grote verlies dat de partij vorige week leed bij de verkiezingen voor een grondwetgevende vergadering. Nog niet alle stemmen zijn geteld, maar duidelijk is dat de voormalige Maoïstische rebellen ruim aan kop gaan en veel stemmen hebben weggekaapt bij de communisten.

Minister van buitenlandse zaken Sahana Pradhan diende het ontslag van haar partij in bij premier Girija Prasad Koirala. Deze spoorde haar aan het besluit te heroverwegen. De partijen van Pradhan en Koirala staan met respectievelijk 31 en 32 zetels op dit moment derde en tweede, ver achter de Maoïsten, die tot nog toe 116 van de direct verkiesbare zetels in de vergadering in de wacht sleepten. De Nepalezen lijken zich massaal te hebben uitgesproken voor verandering.

De verkiezingen van vorige week waren een belangrijk onderdeel van het vredesakkoord dat regering en rebellen in 2006 sloten. In het akkoord beloven de rebellen hun strijd, die aan meer dan dertienduizend mensen het leven kostte, te staken en als politieke beweging door te gaan.

Ondanks hun voorsprong is het nog te vroeg om de Maoïsten tot winnaar uit te roepen. Doordat er een ingewikkeld systeem wordt gehanteerd dat een combinatie vormt van rechtstreekse verkiezingen en evenredige vertegenwoordiging kan de definitieve uitslag nog weken op zich laten wachten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden