Commotie over rouwadvertentie van zelfmoord zoon

Ouders publiceren afscheidsbrief waarin Tim zegt zijn leven lang te zijn gepest

Een persconferentie op het gemeentehuis in Denekamp moet vanmiddag meer duidelijkheid verschaffen over een opmerkelijke rouwadvertentie die gisteren in de Twentsche Courant Tubantia verscheen. De ouders van de 20-jarige Tim Ribberink uit Tilligte die afgelopen week zelfmoord pleegde, plaatsten in de krant de afscheidsbrief van hun zoon.

'Lieve pap en mam', schreef hij, 'ik ben mijn hele leven bespot, getreiterd, gepest en buitengesloten. Jullie zijn fantastisch. Ik hoop dat jullie niet boos zijn. Tot weerziens, Tim.' Naast de tekst staat een foto van Ribberink en een korte boodschap van de familie: 'Met het allermooiste dat we hadden, is ons het meest verschrikkelijke overkomen.'

Op Facebook en Twitter ontstond veel commotie en discussie over de rouwadvertentie en de aanleiding voor de zelfdoding. Al snel zong een link rond naar een recensiesite voor restaurants. Op de pagina van een ijssalon uit Denekamp lijken anderen onder de naam van Ribberink de afgelopen jaren vunzige, kwetsende teksten te hebben geplaatst. 'Ik werk hier en ik ben een loser en homo', was het laatste bericht onder zijn naam, daterend uit juni.

Vanwege alle aandacht heeft de familie besloten een persconferentie te beleggen. Rouwbegeleider en pastor Marinus van den Berg zal namens de ouders een verklaring voorlezen. De familie is er niet bij. De gemeente stelt ruimte beschikbaar, maar bemoeit zich niet met de zaak.

Volgens hogeschool Windesheim, waar de jongen in het tweede jaar zat van de lerarenopleiding, vond het gepest niet plaats op de Zwolse hogeschool. "We hebben geen signalen van pesten ontvangen", aldus een woordvoerster. "Hij zat hier op zijn plek, vonden ook zijn ouders."

Ook het Twents Carmel College De Thij in Oldenzaal heeft nooit iets van pesterijen gemerkt. Ribberink haalde er zijn havodiploma en liep er het afgelopen jaar stage. "Ik zeg niet dat het niet is gebeurd", aldus locatiedirecteur Peter Koopman. "We pakken pesten op als we signalen krijgen, maar we zijn geen pestvrije school. Als het openlijk niet gebeurt, kan het nog wel achter onze rug om."

Koopman deed navraag bij mentoren van zijn oud-leerling. "Die herkenden zich niet in zijn laatste woorden. Wat voor mij ook meeweegt, is dat Tim hier een jaar lang stage heeft gelopen. Als je hier een rottijd hebt gehad, doe je dat niet."

Op de middelbare school in Oldenzaal bespreken docenten de rouwadvertentie met hun leerlingen. "Ook hier is het een trending topic", aldus Koopman. Op de hogeschool in Zwolle is een stilteruimte ingericht en wordt overwogen om binnen de lerarenopleidingen meer aandacht aan het thema pesten te schenken. Vanavond is de avondwake, morgen wordt Ribberink begraven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden