Commotie over loon 'korpschef' Flevoland

Burgemeester Annemarie Jorritsma. ANP Kippa Beeld
Burgemeester Annemarie Jorritsma. ANP Kippa

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil opheldering van het kabinet over de aanstelling van een interim-manager bij het politiekorps Flevoland, die 1600 euro per dag zou gaan verdienen. De externe adviseur, Leo Zaal van adviesbureau Twynstra Gudde, is aangesteld door burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere omdat het korps momenteel geen leiding heeft.

PvdA, CDA, PVV en SP zijn verbolgen over het salaris van de interim en willen dinsdag in het vragenuurtje of anders donderdag in een debat opheldering van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. De PVV wil dat Opstelten Jorritsma terugfluit, maar SP-Kamerlid Ronald van Raak, die het nieuws naar buiten bracht na een tip uit de politie, stelt dat het probleem bij Opstelten ligt.

Hij noemt het een grof schandaal dat er in deze tijden van bezuinigingen door de overheid voor veel geld extern advies wordt ingewonnen. ''Maar het is een probleem van Opstelten, dat hij over de schutting bij Jorritsma gooit. Hij wil terug van 25 naar negen korpsen en verbiedt Jorritsma iemand tijdelijk aan te stellen.''

Vragen

''Waarom zo duur'', vraagt ook PvdA-Kamerlid Attje Kuiken zich zaterdag af. Zij wil weten waarom Jorritsma niet iemand van de politie zelf heeft kunnen vinden, bijvoorbeeld uit een ander korps. Volgens PVV-leider Geert Wilders is Jorritsma ''totaal de weg kwijt''. CDA-Kamerlid Coskun Cörüz noemt het besluit van Jorritsma ''belachelijk en niet van deze tijd''. De PVV in Flevoland gaat vragen stellen aan de commissaris van de koningin in Flevoland.

Zaal moet de opgestapte korpschef en plaatsvervangend korpschef tijdelijk gaan vervangen. Dat levert hem volgens een woordvoerder van de gemeente Almere 192.000 euro per jaar op voor 2,5 dag werken in de week. Omdat de korpsen Flevoland en Gooi- en Vechtstreek gaan fuseren en niemand anders die operatie kon leiden, werd volgens de zegsman voor Zaal gekozen. Hij wijst er tevens op dat het salaris van de interim-korpschef nog ruim valt binnen de norm van 1800 euro per dag die het ministerie heeft vastgesteld.

Een woordvoerder van minister Opstelten wijst er op dat Zaal feitelijk geen korpschef, maar adviseur van de korpsbeheerder wordt. Zaal kan niet lid zijn van de korpsleiding en is dus feitelijk ook geen interim-korpschef, aldus de woordvoerder. (ANP)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden