Commotie over bijbaan Nordholt

AMSTERDAM - Toen directeur Testa van het Amsterdams Gemeentevervoerbedrijf (GVB) en voormalig korpschef Nordholt elkaar vorig jaar voor het eerst ontmoetten, 'sprong de vonk onmiddellijk over'. Het GVB besloot Nordholt via zijn consultancybureau tegen betaling regelmatig in te huren. “Hij is dé man die de toekomstige privatisering van het GVB in goede banen kan leiden”, zegt een woordvoerder.

Van een onzer verslaggeefsters

Amsterdamse gemeenteraadsleden zijn het daar niet mee eens. Nordholt onvangt al een volledig salaris als gemeenteadviseur op het gebied van politiezaken. Om dan ook nog adviezen bij een ander gemeentelijk bedrijf in rekening te brengen, gaat te ver, vinden ze.

Nordholt nam vorig jaar afscheid als hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie, maar behield zijn rang en bleef in dienst. Inclusief toeslagen verdient Nordholt als topambtenaar naar schatting ruim 260 000 gulden. Daarbovenop komen de inkomsten uit zijn eigen consultancybureau, dat behalve het GVB ook andere bedrijven adviseert. Het GVB wil niet zeggen hoeveel de directie betaalt voor de adviezen, maar wel dat ze zeer waardevol zijn. Nordholt weet de weg in de stad en kan vrijuit praten, aldus de GVB-woordvoerder. Hoe hij het regelt met zijn overige inkomsten, laat de GVB over aan Nordholt zelf.

M. van Poelgeest van GroenLinks is verontwaardigd. “Het is dubbel op. Het is te zot voor woorden dat de gemeente hem nog 260 000 gulden moet betalen. We gaan dit zeker uitzoeken.” Het Amsterdamse raadslid heeft er geen bezwaar tegen dat Nordholt bijverdient, maar vindt wel dat hij dat moet afdragen.

“Je kunt ervan uitgaan dat hij juridisch niet fout zit”, meent B. Irik (PvdA). Maar ze vindt het niet juist dat Nordholt met zijn riante salaris veel mag bijverdienen. “Er zitten grenzen aan. Je mag niet ongelimiteerd bijverdienen als je zo'n hoog inkomen hebt uit de belastinggelden.” Ook G. Goedhart van het CDA vindt het ongewenst dat Nordholt als hoofdcommissaris zich door het GVB laat betalen voor zijn advies. “Er zijn normen die gehandhaafd dienen te worden. Hij zou een voorbeeld moeten stellen.”

Volgens de woordvoerder van burgemeester Patijn is het bekend dat Nordholt nevenactiviteiten heeft. “Dat mag als hij het maar in zijn eigen vrije tijd doet.”

Nordholt zelf zegt zich te houden aan de afspraken die hij bij zijn vertrek met de gemeente maakte. Hij vindt dat hij niemand verantwoording schuldig is.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden