Commotie om 'he-le-maal niks' na omslaan vlot bij Egmond

redding - Het kapseizen van een zelfgebouwde bierboot van wat vrienden leidde zondag tot een grote inzet van hulpdiensten.

HANNE OBBINK en REDACTIE BINNENLAND

Zelf begrijpt hij er niets van. Met een groepje vrienden zat hij zondag op een zelfgebouwd vlot in zee voor het strand van Egmond. Lekker in de zon, biertje erbij, niets aan de hand. Opeens stonden er zeven ambulances op het strand, een helikopter hing in de lucht en ook de politie was uitgerukt. "Ophef om niks", zegt Marco de Rooij (30).

Wat er gebeurde? Nou, gewoon. Dat vlot heeft een opbouw en toen ze daar bovenop zaten, met iets te veel mensen aan één kant, kapseisde het. Tot het ondersteboven in zee lag. "Het ging heel langzaam, we zagen het aankomen, er is geen seconde gevaar geweest."

Maar de vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) vonden het toch verstandig erop af te gaan. Ze visten sommigen uit het water, anderen wisten zelf op het strand te komen. Daar zaten de jongens even bij de kachel om op te warmen, en dat was dat.

"Weinig aan de hand", zegt ook Henk Biesboer van KNRM-station Egmond. "Er waren er die al tijdens het kantelen op de onderkant van het vlot klommen, die zijn niet eens nat geworden." Maar strandwandelaars zagen het ook gebeuren en die belden de meldkamer in Alkmaar. Daar werd het voorval ingeschaald als 'prio 1' en dan treedt er een protocol in werking en ja, dan hangt er al snel een traumahelikopter in de lucht.

En een omgeslagen 'bierboot', daar sloegen ook de NOS, persbureau ANP en vele nieuwssites op aan. "We hebben nog geprobeerd het af te schalen", zegt Biesboer. "Maar dat lukte niet meer."

Biesboer en De Rooij hebben het voorval gisteren nog even nabesproken. "Dat vlot is van jongens uit het dorp, ik ken ze allemaal", zegt Biesboer. "Van vrienden en kennissen, van iedereen eigenlijk", vult De Rooij aan. "Al te stabiel is het niet", zegt Biesboer weer. "Maar het gaat al jaren goed."

Zondag dus ook. "Er was he-le-maal niks aan de hand", vindt De Rooij. "Nou ja, alcoholgebruik en dan dat koude zeewater ", zegt Biesboer, "dat kán een gevaarlijke combinatie zijn."

Voortaan maar niet met dat vlot de zee op? Flauwekul, vindt De Rooij. En ook Biesboer vindt het onnodig die raad te geven. "Dat is onze taak ook niet, hoor."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden