Commissie vreest voor verlies investeringen in filmwereld

De onzekerheid over de nieuwe belastingplannen is voor de filmsector zo groot, dat banken en dus investeerders nu al overwegen zich terug te trekken, waarschuwt de Commissie cultuur en belastingen onder voorzitterschap van Cox Habbema.

De commissie, die gisteren een voorlopig advies uitbracht aan staatssecretaris Van der Ploeg van cultuur, signaleert dat particulieren die in film investeren, sinds kort voor de inkomstenbelasting aangemerkt worden als ondernemer. Ze mogen ook een willekeurige afschrijving op een investering in een film toepassen. Maar in de nieuwe belastingplannen zullen deze particuliere investeerders geen ondernemers meer zijn, maar beleggers die vallen onder de vermogensrendementsheffing. De commissie zegt het te zullen betreuren als de huidige, nog jonge structuur, die succesvol blijkt, nu al zonder evaluatie zou verdwijnen. Ze zou er bovendien voorstander van zijn om documentaires onder dezelfde regeling te laten vallen.

De commissie wil verder dat er een soort kenniscentrum of kunstinspecteur komt om kunstenaars te helpen in de wirwar van fiscale en administratieve regels hun weg te vinden. Veel kunstenaars weten daar te weinig vanaf. Ook is de belastingdienst er volgens de commissie nog niet aan gewend dat kunstenaars als ondernemer kunnen worden gezien. Er moet bovendien bekeken worden in hoeverre een flexibeler pensioenopbouw kan bijdragen aan het verbeteren van de oudedagsvoorziening van kunstenaars.

De opstellers van het advies, die dit najaar hun eindrapport hopen te publiceren, pleiten verder voor een fiscale stimulans voor investeringen in experimentelere sectoren in de muziek- en theaterbranche en de beeldende kunst. Die hebben nu voor beleggers nog te veel risico's. Om de popmuziek te stimuleren zou een fonds ingesteld kunnen worden, waaraan schenkingen onbelast zijn.

Er moet eenduidigheid komen op het gebied van de fiscus en de literaire prijzen. Nu is het zo dat over een prijs waarnaar actief werd gedongen, belasting is verschuldigd. Een prijs die als eerbetoon wordt toegekend aan een kunstenaar voor zijn werk in het algemeen is meestal onbelast, tenzij degene die de prijs verstrekt een zakelijk oogmerk heeft.

Wat betreft monumentenzorg vindt de commissie dat ook de aftrek van onderhoudskosten van tuinen zouden moeten worden opgenomen in de regeling voor monumentenpanden;

De vakbond KNTV voor musici noemt de gevolgen van de nieuwe belastingplannen navrant voor musici in loondienst. ,,Werkelijk gemaakte beroepskosten, soms wel 10 000 tot 15 000 gulden per jaar, zijn niet meer aftrekbaar'', klaagt de bond. De musici om wie het gaat hebben vaak een inkomen van hooguit anderhalf keer modaal. Vooral de aanschaf van instrumenten is een rib uit hun lijf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden