Commissie in EU strengste bij cadeaubeleid

Of politici en bestuurders cadeautjes mogen aannemen, daarvoor gelden in elk land van de Europese Unie weer eigen gewoonten en gebruiken. Daarom gelden voor de Europese Commissie de strengste regels.

Voorzitter Barroso van de Europese Commissie en de Griekse banken-, schepen- en oliemagnaat Spiros Latsis zijn oude studievrienden. Nadat Barroso vorig jaar eerste man werd in Brussel, vierden ze dat met een boottochtje. Nou en? Wel, het was op een van Latsis' dure cruiseboten. En vandaag spreekt Barroso op een congres van de Latsis Foundation.

Is het uitstapje van Barroso acceptabel? Het is maar aan wie je het vraagt in Europa. Toen minister van verkeer en waterstaat Jorritsma in 1996 met het vliegtuig van zakenman Koop meevloog naar een schaatswedstrijd in Inzell, hadden eerst weinigen dat in de gaten. Maar vijf jaar later, toen de feiten werden opgerakeld bij het onderzoek naar de bouwfraude, stond Nederland alsnog op zijn kop.

Italianen hebben de reputatie het niet zo nauw te nemen, maar dat is deels schijn. Berlusconi mag zijn premierschap dan meermaals hebben ingezet voor zijn zakelijke belangen, cadeautjes aannemen is sinds de Milanese anticorruptieoperatie 'Schone Handen' een hachelijke zaak geworden voor politici.

Duitsland heeft dan weer de naam recht in de leer te zijn, maar ook dat is deels schijn. Vorig jaar nog struikelde president Ernst Welteke van de Bundesbank, de Duitse centrale bank, omdat hij zich in 2002 met zijn gezin voor achtduizend euro in een hotel had laten fêteren door de Dresdner Bank, een van de grootste banken waarover de Bundesbank het toezicht moet uitoefenen. Oliedom van Welteke, natuurlijk, maar blijkbaar kreeg hij weinig signalen dat hij grenzen overschreed.

Vijfentwintig EU-landen, vijfentwintig gebruiken, en uit elk van die landen een eurocommissaris. Uit welke mores de Europese Commissie moet kiezen om boven elke verdenking van corruptie te staan, is eigenlijk nogal simpel: de strengste. In dat geval ligt een keuze voor de manieren van het angelsaksische Groot-Brittannië voor de hand. Gewend als ze daar zijn om bij wanbeleid keihard te worden afgerekend, zijn politici gewend om uitvoerig bevraagd te worden over de gunsten die hen worden aangeboden.

Eurocommissaris Peter Mandelson kan erover meepraten. Al twee keer in zijn politieke carrière werd hij wegens vermeende betrokkenheid bij corruptie uit het Britse kabinet gegooid. Maar de Britse eurosceptische europarlementariër Nigel Farage onthulde dat Mandelson in januari een beroepsmatig bezoek aan Trinidad en Guyana combineerde met een vakantie in de Cariben.

Nou en? Wel, de Europese Commissie wilde niet zeggen waar hij precies was geweest en of er ook nog geldschieters waren. Voor de critici van de Europese Commissie in het Europarlement is dat dankbare munitie. Officieel is de zaak gesloten, officieus niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden