Commissie Gelijke Behandeling: Opzij discrimineert

Feministisch maandblad Opzij mag mannen niet uitsluiten bij sollicitatieprocedures. Dat vindt de Commissie Gelijke Behandeling.

Van onze verslaggever

Het Bureau Discriminatiezaken had een klacht tegen het tijdschrift ingediend omdat op de kernredactie van Opzij geen mannen mogen werken. De CGB geeft het bureau discriminatiezaken gelijk: het beleid van Opzij is ’gewoonweg discriminerend’.

De redactie van Opzij stelt dat alleen vrouwen feminist kunnen zijn en daarom zouden mannen niet voor een feministisch blad kunnen schrijven. Maar volgens de Commissie kunnen ook mannen feminist zijn. „Misschien kan een man wel feministischer schrijven dan menig ander”, licht voorzitter Alex Geert Castermans toe. „Je kunt niet op voorhand zeggen dat mannen niet aan de maatstaf voldoen.”

In de procedure voerde Opzij ook aan dat de redactie een voorbeeldfunctie heeft: ze laat zien dat een team met alleen vrouwen goed werk kan leveren. Als er ook mannen voor het blad gaan schrijven, valt die voorbeeldfunctie weg. Maar de Commissie Gelijke Behandeling vindt ook dat onvoldoende reden om mannen te discrimineren.

De oordelen van de Commissie Gelijke Behandeling zijn niet bindend. Wel moet de rechter ze meenemen in een eventuele rechtszaak.

Opzij raakte een paar jaar geleden in opspraak omdat toenmalig hoofdredacteur Cisca Dresselhuys aangaf ook geen vrouwen met een hoofddoekje te zullen aannemen. Het doekje is volgens haar een ’symbool van vrouwenonderdrukking’.

persbericht Commissie Gelijke Behandeling

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden