Commissie: Geld geboden voor startplek Smit op Spelen 2006

arnhem – Het kamp rond schaatsster Gretha Smit heeft tijdens de Winterspelen van Turijn (2006) geld geboden voor een startplek op de 5000 meter. Dat is de uitkomst van het onderzoek dat de ’Commissie Turijn’ de afgelopen maanden deed naar de affaire.

Smit was destijds in Italië eerste reserve. De commissie acht het bewezen dat het ’kamp-Smit’ –waarbij vooral de namen van coach Ingrid Paul en bondscoach Ab Krook vaak worden genoemd– zeker drie keer heeft geprobeerd om de Poolse rijdster Katarzyna Wojcicka met een geldbedrag over te halen om zich terug te trekken, waardoor de Nederlandse alsnog aan de start kon verschijnen. Wojcicka is nooit ingegaan op die voorstellen. Smit zelf zou in de warming up-ruimte een briefje aan de Poolse overhandigd hebben met daarop vermeld een bedrag van 50.000 euro, de naam van een auto en diverse telefoonnummers die zij kon bellen.

Een sanctie is vooralsnog niet uitgesproken. Dat is aan de opdrachtgevers NOC-NSF en KNSB, meldde de commissie. Die instanties lieten weten het rapport eerst grondig te willen bespreken, voordat ze daarover een uitspraak doen.

„Wat de commissie feitelijk niet heeft kunnen achterhalen, is wie er naast Smit en Paul bij betrokken zijn geweest”, stelt de commissie. „Dit omdat de mogelijke hoofdrolspelers niet toegeven/verklaren een rol te hebben gespeeld. Naar de mening van de commissie is Smit niet de hoofdrolspeler en heeft Paul (hoewel zij dit niet bevestigt) wellicht een belangrijkere rol gespeeld dan Smit zelf.”

Paul en Krook ontkennen in alle toonaarden dat zij geld hebben geboden voor een startplek. Ook verklaarde Paul dat zij in eerste instantie geen andere rijdsters dan Wojcicka heeft benaderd. Toen de commissie met nieuw bewijsmateriaal kwam, herinnerde ze opeens dat ze ook bij de Canadese ploeg had ’gevist’. Dat zij ook bij de begeleider van de Amerikaanse schaatsster Catherine Raney is langs geweest, zoals diens coach Bart Schouten verklaarde, kon zij zich niet herinneren. „Inconsistent en ongeloofwaardig”, zo oordeelde de commissie die zich in soortgelijke bewoordingen uitliet over het selectieve geheugen van Krook.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden