Commissie-Dutroux stemt niet en redt daarmee premier Dehaene

Van onze correspondent BRUSSEL - Over het parlementair onderzoek naar de zedenzaak zal de regering van Jean-Luc Dehaene niet struikelen. Met de 'verfoeide' lijst van de sektencommissie ligt het lastiger. Maar ook daar wordt druk gezocht naar een uitweg.

De leden van de zogenoemde commissie-Dutroux van het Belgisch parlement besloten gisteren zich te onthouden mocht het in de Kamer tot een stemming komen over oud-minister van justitie Melchior Wathelet. In haar rapport hield die commissie Wathelet verantwoordelijk voor de onzorgvuldige vervroegde vrijlating van Dutroux zes jaar geleden. Daarop eiste de oppositie dat de Belgische regering Wathelet een nieuw mandaat zou ontzeggen als rechter bij het Europees Hof van Justitie.

Dat weigerde Dehaene, die daarmee de regeringspartijen in de Kamer in verlegenheid bracht, daar het rapport van de commissie-Dutroux unaniem was goedgekeurd. De Belgische premier komt er echter mee weg. Door zich bij een eventuele stemming te onthouden willen de leden van de commissie-Dutroux hun eenheid bewaren. Die commissie moet immers nog verder; zij zal nu onderzoeken wat er waar is van beweringen dat Dutroux en diens kompaan Nihoul bescherming genoten op hoog (politiek) niveau.

Ook voor de politieke problemen rond het resultaat van het parlementair onderzoek naar sekten in België wordt naarstig een oplossing gezocht. De Vlaamse christendemocraten hebben onoverkomelijke bezwaren tegen een onderdeel van dat rapport, namelijk een lijst van 189 organisaties, mogelijk sekten. Op de lijst prijken enkele vooraanstaande katholieke instellingen. De socialistische coalitiepartner, vooral aan Waalse kant, maakte duidelijk dat die lijst integraal onderdeel is van het rapport en er niet uitgehaald zal worden. Het zag er gisteren naar uit dat ook hier het beroemde Belgische compromis gevonden zal worden, door de lijst lost te koppelen van het rapport.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden