Commissie Cohen: ambtenaar niet ontslaan om IS-tweet

Yasmina Haifi Beeld anp

De justitie-ambtenaar die vorig jaar twitterde dat IS een zionistisch complot is, mag niet worden ontslagen. Dat is de conclusie van de Adviescommissie Grondrechten en Functie-uitoefening Ambtenaren (AGFA), zo schrijft NRC op haar website.

In augustus vorig jaar twitterde Yasmina Haifi: 'ISIS heeft niets met islam te maken. Is vooropgezet plan van zionisten die islam zwart willen maken.' Haifi, die is gespecialiseerd in 'diversiteitsbeleid', was op dat moment als projectleider gedetacheerd bij het Nationaal Cyber Security Centrum.

De tweet veroorzaakte veel commotie. Minister Asscher sprak van een 'afgrijselijke tweet' van een 'bijna onmetelijke domheid' en toenmalig minister Opstelten zei: 'Zij komt niet meer terug in deze functie. Nooit.'

Asscher onderstreept dat zijn reactie uitsluitend gebaseerd is op de inhoud van de tweet van Haifi. 'Die vond en vind ik nog steeds verwerpelijk. Ik zal blijven strijden tegen racisme en antisemitisme en me blijven uitspreken, dat is ook nodig. Het verspreiden van complottheorieën door mensen die beter moeten weten draagt bij aan een onverdraagzame samenleving. Het gaat mij niet primair om de arbeidsverhouding tussen mevrouw Haifi en het ministerie van Veiligheid en Justitie.'

De adviescommissie, die onder leiding staat van Job Cohen, adviseert de overheid als er een conflict is met een ambtenaar over de grenzen van de vrijheid van meningsuiting. De tweet is volgens de commissie niet genoeg reden voor strafontslag. Een schriftelijke berisping zou volstaan. Volgens AGFA heeft minister Asscher voor zijn beurt gepraat en de arbeidsverhoudingen 'verstoord'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden