Commissaris Maigret duikt te pas en te onpas op in Delfzijl

Nadat het jaar voor Delfzijl met veel politiek gedonder in de glazen begon -de milieuvergunningen deugden niet, wethouders traden af, Groningse hoogleraren waren nodig om de boel vlot te trekken- treedt de stad nu trotser in het voetlicht.

In juli bood de havenstad al ruimte aan het groots opgezette zeilevenement Delfsail en komende week viert Delfzijl de honderdste geboortedag van Georges Simenon, de schepper van de wereldberoemde detective Maigret.

De kalme, dikke detective met pijp en lange jas zag in Delfzijl het levenslicht. Simenon strandde in september 1929 met zijn boot de Ostrogoth in het havenstadje. Zijn kotter was lek en moest gerepareerd. Daar de reparatie enige tijd vergde, doolde Simenon wat door het stadje, en leerde zo de omgeving kennen, vertelt Delfzijlster W. van der Steeg, die de feestweek rond Maigret mede organiseert.

'Een streek die me volkomen onder bekoring kreeg' zei Simenon later. In afwachting van de opknapbeurt van zijn boot, rookte hij eens een pijp en dronk een borrel in 'Het paviljoen' op de dijk. ,,Hij hield wel van een aardige neut, van mijmeren, en van vrouwen trouwens ook'', zegt Van der Steeg. ,,En terwijl hij daar zat, bedacht hij Maigret.''

In zijn herinneringen noteerde Simenon over het ontstaan van zijn inspecteur: ,,Ik heb een paar glaasjes jenever gedronken en zo, een beetje slaperig, zie ik hoe de massieve, onverstoorbare gestalte van een heer zich begon af te tekenen, die volgens mij een aanvaardbare commissaris zou kunnen zijn. Gedurende de rest van de dag voegde ik aan deze figuur een paar voorwerpen toe: een pijp, een bolhoed, een zware jas met een fluwelen kraag.''

Simenon was een ware romanfabriek, die naast tientallen Maigrets nog meer dan honderd boeken schreef en tegen de duizend korte verhalen.

Zijn eerste boek over de commissaris, 'Maigret en de onbekende wreker', schreef hij in de half verrotte boot die in Delfzijl als zijn werkkamer dienst deed. Het is het begin van een enorme reeks Maigrets. Met daarin ook'Maigret in Holland' dat zich in Delfzijl afspeelt: ,,Een klein stadje; tien of hoogstens twaalf straten, geplaveid met mooie rode klinkers, zo regelmatig als de klinkers in de keuken. Lage huizen van baksteen met veel licht en vrolijk gekleurd houtwerk. Het leek net speelgoed.'' Het deed Simenon sympathiek popperig aan.

Die sympathie is wederzijds, blijkt al uit het beeld van Maigret dat al in 1966 werd onthuld. Later volgde nog een zuil waarop een boek ligt opengeslagen met stukjes Maigret-tekst.

Delfzijl besloot dit jaar de veelschrijver eens goed te eren. Begin dit jaar werd Delfzijl als een van de Maigret-steden -naast onder meer Parijs en Lausanne- uitgenodigd door de geboortestad van Simenon, Luik, om diens honderdste geboortejaar op te luisteren.

Het bracht de Culturele Raad in Delfzijl op het idee een Maigretweek op poten te zetten.

Die feestweek begint vandaag. Met onder meer tentoonstellingen, filmvertoningen, speciale Maigret-menu's en een boottocht sieren de herdenking op.

Daarnaast is een nieuwe route uitgezet die wandelaars meevoert langs plekken die Simenon in zijn boek beschrijft, zoals het station en het Damsterdiep, en zal Maigret 'te pas en te onpas' opduiken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden