Commissaris buigt zich over positie Vreeman

Burgemeester Vreeman

Commissaris van de Koningin Wim van de Donk van Noord-Brabant is donderdag begonnen met het verzamelen van informatie over de politieke situatie in Tilburg. Daar dreigt een einde te komen aan het bewind van burgemeester Ruud Vreeman. De PvdA’ er kreeg woensdagavond een motie van afkeuring aan zijn broek, die werd gesteund door een meerderheid van de gemeenteraad.

Van de Donk sprak donderdagochtend op het provinciehuis in Den Bosch ruim een uur met Vreeman. Na afloop van het onderhoud herhaalde Vreeman tegenover de verzamelde pers dat hij het oordeel van de commissaris afwacht. Van de Donk praat zaterdag met de Tilburgse fractievoorzitters om hun visie op de ontstane situatie te horen.

Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken liet donderdag via een woordvoerder weten zich zorgen te maken over de stabiliteit van het openbaar bestuur in Tilburg. Zij heeft Van de Donk gevraagd snel met informatie te komen. Ter Horst verwacht van de commissaris dat hij specifiek ingaat op de positie van burgemeester Vreeman en die van raadslid Hans Smolders, die door de rijksrecherche is verhoord over mogelijke corruptie.

Vreeman kwam in opspraak omdat hij de gemeenteraad niet direct op de hoogte stelde van de overschrijding van het bouwbudget van het Tilburgse Midi Theater. Tilburg trok in 2007 7,5 miljoen euro uit voor de verbouwing van het gebouw. Voor de exploitatie sloot de gemeente een overeenkomst met het bedrijf van acteur en ondernemer Arijan van Bavel, ofwel Adje uit de tv-show van Paul de Leeuw. Later bleek de verbouwing 1,9 miljoen euro hoger uit te vallen. Vreeman was op de hoogte van de budgettaire problemen maar liet na om de raad te informeren.

De burgemeester verdedigde die beslissing woensdagavond in een emotioneel betoog door te schermen met de aanwijzingen voor corruptie van raadslid Hans Smolders tijdens de voorbereidingen voor de bouw van een groot winkelcentrum. Het raadslid beschuldigde de burgemeester er op zijn beurt van gunsten van de projectontwikkelaar te hebben aangenomen.

Vreeman legde uit dat hij helemaal alleen voor het dilemma kwam te staan om de raad te informeren en anderzijds zijn plicht om de integriteit en bestuurbaarheid van de stad te bewaken. „Ik realiseerde me dat corruptie het beste gedijt in instabiele politieke verhoudingen. Een onbestuurbare stad met een integriteitsprobleem was een schrikbeeld voor me.”

Een meerderheid van de raad liet zich niet overtuigen door het verweer van de burgemeester. Vreeman hoopt bij commissaris Van de Donk wel begrip te ontmoeten voor zijn verdediging.

De PvdA in Tilburg is niet zonder meer van plan de huidige coalitie met VVD, SP en GroenLinks voort te zetten als VVD en SP vasthouden aan het vertrek van Vreeman, liet PvdA-fractievoorzitter Auke Blaauwbroek donderdag weten. GroenLinks keurde de schending van de informatieplicht over het duurder uitgevallen Midi Theater weliswaar af maar wilde daar geen hardere conclusies aan verbinden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden