Commissaris ABN Amro duikt op in Panama Papers

Bert Meerstadt Beeld Trouw
Bert MeerstadtBeeld Trouw

ABN Amro-commissaris Bert Meerstadt staat in de Panama Papers vermeld: hij is eerste aandeelhouder van Morclan Corporation op de Maagdeneilanden. Dat bedrijf werd op 6 maart 2001 opgericht door het Panamese juridisch advieskantoor Mossack Fonseca.

Van onze verslaggevers

Meerstadt, oud-president-directeur van NS en sinds 2010 commissaris bij ABN Amro, verdwijnt blijkens de documenten twee weken na de oprichting van het bedrijf weer uit beeld. Een trustkantoor op Guernsey neemt zijn rol over. Sindsdien is de uiteindelijke belanghebbende van Morclan afgeschermd. Morclan Corporation bestond eind 2015 nog steeds en was volgens een mail uit 2014 gekoppeld aan een Zwitserse bankrekening. Volgens de stichtingsakte is het bedrijf opgericht om deelnemingen, aandelen en obligaties te beheren.

Trouw en het FD benaderden Meerstadt een maand geleden voor het eerst met vragen over Morclan Corporation. Hij zei van niets te weten. Pas nadat Trouw en FD navraag deden bij ABN, trad Meerstadt opnieuw in gesprek. Hij kreeg inzage in de stukken waar zijn naam opduikt, en extra tijd om te reageren. Volgens hem lukte het niet te achterhalen waarom zijn naam als aandeelhouder is vermeld.

Vertrek
Gisteren kondigde ABN aan dat Meerstadt in de loop van 2016 vertrekt als commissaris. Hij zegt dat de twee zaken geen enkel verband met elkaar hebben en dat hij al geruime tijd geleden heeft aangegeven dat hij 'een andere stap' wil maken. 'Ik ga ABN Amro verlaten vanwege het in de financiële sector voorgeschreven maximum van het aantal toezichthoudende functies per functionaris [zoals commissarissen, red.]. Die regeling beperkt mij bij het uitbreiden van mijn huidige activiteiten of het aanvaarden van nieuwe functies.'

ABN Amro stelt dat het vertrek van Meerstadt het resultaat is van een 'persoonlijke afweging'. Meerstadt heeft intern pas kortgeleden gemeld dat hij wordt genoemd als aandeelhouder van een vennootschap op de Maagdeneilanden.

Huub van Doorne, bestuursvoorzitter van Lucas Bols waar Meerstadt commissaris is, was gisteren om 18.00 uur niet door Meerstadt geïnformeerd. Hij 'kan en wil niets over de zaak zeggen'.

Update: Meerstadt stapt op
Rond 12.00 uur donderdag werd bekend dat Bert Meerstadt per direct terugtreedt als commissaris bij ABN Amro. Lees daar hier meer over.

Interview: 'Ik snap er niets van, ik heb er niets mee te maken'

Is er een verband tussen het voorkomen van uw naam als aandeelhouder van een vennootschap op de Britse Maagdeneilanden en uw vertrek als commissaris bij ABN Amro?
"Nee. Ik heb al geruime tijd geleden aangegeven bij ABN Amro dat ik de raad van commissarissen ga verlaten vanwege het in de financiële sector voorgeschreven maximum aantal toezichthoudende functies per functionaris. Die regeling beperkt mij bij het uitbreiden van mijn huidige activiteiten of het aanvaarden van nieuwe functies."

Dit wordt bevestigd door president-commissaris Rik van Slingelandt van ABN Amro.

Heeft u ABN Amro verteld over het feit dat uw naam voorkomt in de Panama Papers?
"Ja, nadat er een bericht is rondgestuurd naar aanleiding van vragen van Trouw en het FD binnen ABN Amro. (In het bericht stond dat een commissaris van ABN een vennootschap had op de Maagdeneilanden, red.) Ik heb toen gemeld dat het over mij zou kunnen gaan, omdat ik eerder een telefoontje van jullie hierover heb gehad. Ik heb dit gemeld aan de voorzitter van de raad van commissarissen en de secretaris van de vennootschap. Nadat ik de stukken vorige week heb ingezien, heb ik aangegeven dat het aandeelhouderschap mij totaal onbekend voorkomt en dat het dus niet klopt. Maandag werd mij duidelijk dat het de Panama Papers betrof."

Waarom klopt het niet?
"De woning op het adres dat in het aandeelhoudersregister wordt genoemd was in 2001 wel van mij, maar ik woonde daar toen niet. De woning was verhuurd. Ik woonde en werkte in Londen. Daarnaast sta ik in het bewuste document als Bert Meerstadt genoemd, terwijl ik Albertus Meerstadt heet. Dat is de naam die in mijn paspoort en in officiële documenten staat."

Wat deed u sinds u op de hoogte bent van deze informatie?
"Ik heb contact gezocht met het bedrijf dat volgens uw stukken nu de aandeelhouder is van de vennootschap op de Britse Maagdeneilanden. Ik heb ze gebeld en ze willen niet met mij spreken."

Heeft u de bank om hulp gevraagd?
"Nee, ik heb alleen gemeld dat dit speelt. Dat hoort bij mijn rol als commissaris, je meldt zoiets direct. Maar ik heb verder geen ondersteuning gehad of gevraagd van de bank."

Heeft u aangifte gedaan?
"Nee, is niet in mij opgekomen. Nu u het zegt ga ik dat zeker onderzoeken."

Wat dacht u toen u hoorde dat uw naam werd genoemd in dit verband, als aandeelhouder?
"Ik snap er niets van. Ik kon het gewoon niet plaatsen. Ik word in verband gebracht met iets waar ik niets mee te maken heb."

CV Bert Meerstadt

Geboren 13 oktober 1961

Consultant McKinsey 1986-1992
Partner Consult Marketing 1992-1995
Ceo Young & Rubican Nederland 1995-1998
Ceo EMEA Young & Rubicam 1998-2001
Directie NS 2001-2013
Directie Baarsma Wine Group 2014-2015
Commissaris Lucas Bols 2006-heden
Commissaris ABN Amro 2010-heden

Wat staat er over Meerstadt in de Panama Papers?

Bert Meerstadt is, voordat hij in oktober 2001 commercieel directeur wordt bij de NS, werkzaam als president-directeur Europa, Midden-Oosten en Afrika bij reclamebureau Young & Rubicam. Op 6 maart 2001 wordt hij ingeschreven als aandeelhouder van Morclan Corporation, een vennootschap op de Britse Maagdeneilanden. Twee weken later, 19 maart 2001, gaan zijn aandelen in de vennootschap over naar een trustkantoor op het Kanaaleiland Guernsey, dat de uiteindelijke belanghebbende van Morclan afschermt voor de buitenwereld. Hierdoor is niet meer te zien van wie het bedrijfje op de Maagdeneilanden nu precies is.

Het trustkantoor komt via diverse overnames in handen van Nautilus Fiduciary (Asia) in Hongkong. Dat is eind 2015 nog steeds de zogeheten 'nominee shareholder' van Morclan, degene die de echte eigenaar uit het zicht houdt. Uit een mailwisseling tussen Nautilus en Mossack Fonseca, ingezien door Trouw en Het Financieele Dagblad, blijkt dat aan de vennootschap een bankrekening in Zwitserland is gekoppeld.

Geen commentaar
Op 3 maart hebben Trouw en het FD Meerstadt benaderd en geconfronteerd met het voorkomen van zijn naam in het aandeelhoudersregister. Meerstadt gaf toen aan dat het hem niets zei, en zei verder af te zien van commentaar. Pas nadat ook ABN Amro was ingelicht over een mogelijk aandeelhouderschap van een van de commissarissen, meldde Meerstadt dat hij inzage wilde hebben in de documenten. Die heeft hij eind maart gekregen.

Volgens Meerstadt kloppen de gegevens die in de administratie staan niet. De woning op het adres dat in het aandeelhoudersregister staat is op het moment van inschrijving wel van Meerstadt, maar hij is er niet woonachtig. Meerstadt woont op dat moment met zijn gezin in Londen, vanwege zijn functie bij Young & Rubicam. Daarnaast staat hij in het aandeelhoudersregister ingeschreven als Bert Meerstadt, terwijl hij eigenlijk Albertus Meerstadt heet. Dat is de naam in zijn paspoort, aldus Meerstadt. Als laatste staat er een spelfout in de straatnaam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden