Commissariaat voor de Media eist opheldering over rol Yvon Jaspers

Yvon Jaspers.Beeld ANP

Het Commissariaat voor de Media gaat onderzoek doen naar de afspraken tussen publieke omroep KRO-NCRV en tv-maker Yvon Jaspers. Zij maakt voor de omroep de journalistieke serie ‘Onze Boerderij’, terwijl ze ook krijgt betaald voor een imagocampagne van For Farmers, een multinational in veevoer.

Zowel het televisieprogramma van de publieke omroep als de reclame-uitingen voor For Farmers zijn sterk pro-boer, terwijl de teneur anti-regelgeving is. Jaspers vraagt op de site van For Farmers klanten onderwerpen en ideeën aan te dragen, die zij vervolgens voor de publieke omroep uitwerkt. 

Ook is zij op de commerciële site zichtbaar met de directie van For Farmers in een setting die erg op de van ‘Boer zoekt Vrouw’ en ‘Onze Boerderij’. Na een artikel in Trouw over deze constructies, bleef de vraag hoe onafhankelijk Jaspers eigenlijk is.

Over precies die vraag buigt het Commissariaat voor de Media zich nu. De onafhankelijke toezichthouder reageert normaal alleen op klachten, maar vanwege de commotie rond Jaspers heeft hij nu besloten op eigen initiatief een onderzoek te beginnen. 

Belangenverstrengeling

Dat richt zich in de eerste plaats op de afspraken tussen de KRO-NCRV en Jaspers, maar een woordvoerder sluit niet uit dat onderzoek wordt gedaan naar het contract tussen Jaspers en For Farmers. Ook moet duidelijk worden hoeveel geld er met dit commerciële contract gemoeid is. Tot dusver weigert For Farmers daar mededelingen over te doen. Onafhankelijkheid van publieke omroepen is voor het Commissariaat van de Media uitgangspunt.

GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld heeft over deze kwestie Kamervragen gesteld. Ze wil van minister Ari Slob weten of er sprake is van belangenverstrengeling, nu blijkt dat Jaspers ook een contract heeft met een van de grootste veevoederfabrikanten van Europa.

Lees ook:

Hoe onafhankelijk is Yvon Jaspers?

Nederlandse boeren keren de traditionele belangenorganisaties de rug toe en zien in Yvon Jaspers het nieuwe boegbeeld. Maar is ze dat wel, met een contract van een multinational in veevoer?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden